Miljøvennlig klesvask

Miljøbevisst klesvask handler om å følge vaskeanvisningen, velge miljømerkede vaskemidler med riktig dosering og gode klesvaner.

skjorter som henger på verandaen

Men hva er gode klesvaner – i et miljøperspektiv? Det er viktig å sjekke merkelappen på klærne dine når du skaffer deg nye klær og å følge vaskeanvisningene. Kan de vaskes, hvordan materialer er det, og orker du å gjennomføre det stellet plagget trenger? Kan du reparerer det om svakepunkter svikter? 

Luft klærne og fjern flekker med klut

Vi vasker klær langt oftere i dag enn vi gjorde for 20 år siden, og kanskje for ofte. Holder det å henge klærne til lufting eller fjerne en flekk med en klut? Snø kan ha en rensende effekt, det kan og kulde. Å vaske sjeldnere sliter mindre på klærne, og belaster miljøet mindre gjennom mindre forbruk av energi, kjemikalier og vann. 

Velg Svanemerket eller NAAF-merket vaskemiddel

Du finner Svanemerket og NAAF-merkede vaskemiddel i de fleste butikker. Svanemerket er det nordiske miljøsertifiseringen og stiller strenge krav til innholdsstoffer i vaskemidler, bortsett fra at merket godtar parfyme. Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) stiller samme krav til innholdsstoffer, men stiller flere kriterier i tillegg. Eksempelvis er parfyme totalforbudt i NAAF-merkede vaskemidler, mens det er tillatt i svanemerkede vaskemidler. 

Bruk mindre vaskemiddel

Første bud ved klesvask er å følge doseringen på vaskemiddelpakken. En av de vanligste feilene ved klesvask er nemlig overdosering av vaskemidler. Dette skyldes at mange fortsatt slumser når de doserer, og at etter at de konsentrerte vaskemidlende kom på 1990-tallet tar mange like mye som før; bruk et målebeger. Klærne blir ikke dobbelt så rene med dobbelt så mye vaskemiddel, snarere tvert om. Ta og hensyn til om vannet ditt er hardt eller mykt. Ofte har vi bløtt vann i Norge, overflatevann, fra vassdrag, elver, bekker eller innsjøer. Hardt vann kommer fra borehull og inneholder mer mineraler. 

Det finnes flere typer vaskemidler: 

  • Hvitvask og lyst tøy, dette er vaskemiddel beregnet for høye temperaturer, ofte med blekemidler og optiske hvitemidler. 
  • Farget tøy, dette vaskemiddelet inneholder ikke blekemidler, og kan brukes på de fleste typene farget tøy. Det er og kommet egne varianter til jeans, skallplagg m.m. disse kan og brukes på farget tøy. 
  • Håndvask, brukse ofte til småvask, på plagg som er ekstra skjøre, til bløtlegging ved lav temperatur, eller til undertøy på reise for eksempel. 
  • Ull og silke har egne vaskemidler, de er mindre alkaliske, inneholder ikke blekemidler og bryter ikke ned proteiner (som ull og silke er laget av).
  • Vaskenøtter er et miljøvennlig alterntativ til vanlig vaskepulver, men effekten er noe omdiskutert. Vaskenøttene er helt naturlige frukter som inneholder helt naturlig såpe, saponin. Man bruker ca. 5 nøtter i en liten tøypose som man vasker med tøyet. Nøttene kan brukes 5-7 vask, så kastes de i matavfallet. 

Unngå tøymykner

Tøymykner er stort sett unødvendig, og huden kan reagere på stoffer fra tøymykneren som blir sittende i tøyet. I tillegg sørger tøymyknere for at håndklær og kluter får dårligere sugeevne, og at mikrofiberkluter fungerer dårligere. Det påvirker og elastiteten i syntetiske fibre negativt, som jo ofte er effekten man ønsker, og nettopp er årsaken til at den er brukt. 

Fang opp mikroplast

Mange av plaggene våre inneholder syntetiske materialer, og disse frigjøres i mer eller mindre grad når man vasker klærne. Velg klær i naturmaterialer og unngå stoffer som polyester, polyamid, nylon, Gore-Tex, akryl, polypropen, vinyl, aramid, PVC, spandex, lycra, mikrofiber, sympatex, windstopper, scotchgard, aquaguard, exceltech, polartec, tactel, teflon, thinsulate, cordura, elastan, alle disse er plast. Bruk av vaskeposen Guppyfriend reduserer utslippet noe, men installer og gjerne eget filter på avløpet for å fange opp løsnet  mikroplast.  

Fyll vaskemaskinen helt opp

Maskinen er passe full når du kan holde knyttneven i tomrommet over tøyet uten å presse tøyet sammen. Skal du vaske mye syntetiske fiber som polyester m.m. kan det lønne seg å ha mindre full maskin og bruke et finvask program. Da behandles klærne mer varsomt, og det frigjøres mindre mikroplast.

Tørk klærne utendørs

Vask klær når tørken ute er god. Utendørs tørking er og best for innemiljøet. Tørker du klærne innendørs bør du sørge for god utlufting for å unngå fukt, en tørkesnor er bra. Vær også oppmerksom på at innetørking avgir mye støv, noe av dette mikroplast.

Tørketrommel eller lufttørking?

Lar du klærne tørke på snor utendørs eller på et tørkeloft kreves det ingen tilført energi, så dette er førstevalget for miljøet. Tørketromler bruker mye energi, men hvis du lufttørker klær i et rom som må varmes opp, kan det gå med like mye energi som tørketrommelen bruker. Men husk at tørketrommelen sliter mer på klærne. Det er i tillegg viktig når man bruker tørketrommel å rense filteret og kaste loet i restavfallet, og ikke skylle det ut i vasken, da loet inneholder mye mikroplast og andre partikler vi ikke vil ha ut i avløpsvannet? 

Velg vaskemaskin med lavt energiforbruk  og godt lofilter

Energismart.no finner du oversikten over de mest energismarteste vaskemaskinene. I tillegg kan du etterspørre vaskemaskin med et godt lofilter. Lo fra syntetiske klær = mikroplast, og vil havne i avløp, belaste renseanlegg og noe gå ut i sjøen om ikke vaskemaskinen håndterer det ved kilden.

Lever den gamle vaskemaskinen tilbake

Vaskemaskiner inneholder miljøskadelige stoffer, og metaller som kan gjenvinnes. Den gamle maskinen kan leveres gratis til en forhandler (uansett om du kjøper ny eller ikke der), eller til et kommunalt mottak for elektrisk avfall. Sjekk hvor på Sortere.no.

Les mer: Artikkel fra Statens Institutt for Forbruksforskning i Naturvernforbundets rapport «Skitne klær» og i «Lettstelt – reneklær med lite arbeid og miljøbelastning» av Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson.