Miljøvennlig julefeiring

Julen er en deilig tid på året, men miljøbelastningen av forbruket vårt kan fort bli den sure svien. Her er våre beste tips til en miljøvennlig jul!

Adventskalender

Det finnes uendelige varianter av adventskalendre, og for at det ikke skal bidra til forbrukssirkelen vår, er det lurt å begrense seg til én. 

Om man ønsker å lage en pakkekalender, husk at den kan brukes til å gi ting man faktisk kan ha bruk for; nye sokker, truser, hårspenner og strikker m.m. er forbruksvarer.

Man kan også gi opplevelser. Hva er vel bedre enn å løfte frem de tingene man likevel gjør før jul? Lag små lapper med «hugge juletre», «bake pepperkaker», «bake lussekatter», «se en julefilm», «besøke et julemarked», «gløgg til frokost» m.m.

I tillegg er det viktig å huske at julen ikke bare dreier seg om å få, men også å gi, så kalenderen kan også inneholder lapper med; «være en ekstra god venn», «lek med en du ikke pleier», «hjelp en annen». Er overgangen stor fra ren pakkekalender til opplevelser, er det også viktig med noen artige lapper, gjerne som skaper samvær; «spis middag under bordet», «hele familien sover i stuen» m.m.  

Grønne gaver

Bruk ønskelister – da unngår du å kjøpe ting som andre ikke ønsker seg, samtidig som du selv får noe du har bruk for. 

Det går også an å gi bort opplevelser, som for eksempel kino, teater, konserter, festivaler, overnattingstur, utlån av hytte, hotellferie eller massasje. Eller hvorfor ikke en skitur? Kurs kan også være en super gave. Det tilbys kurs og foredrag om det meste: matlaging, vinkunnskap, gitarspilling, data for seniorer, båtførerprøven, møbeltapetsering, språkkurs, redesign, salsa, eller kanskje et kurs i kajakkpadling?

Et annet tips er at man kan kjøpe brukte julegaver, for eksempel på finn.no. Det finnes mye som kan brukes videre. Det går også an å spleise på julegaver. Pris og kvalitet henger ofte sammen. Kjøp en dyr gave sammen med noen i stedet for flere billige hver for seg. Og hva med en gave som gleder hele året rundt? For eksempel et gaveabonnement på musikk- og filmstrømmetjenester eller lokalavisen? 

Om man ønsker å redusere gavene, kan julegavesirkel være en god løsning; man legger en lapp med navnene til hver av de som skal feire sammen, og alle trekker én man skal gi gave til; sønn til mor, mor til far, far til svoger, svoger til kone, datter til bror etc. Da kan man heller kjøpe en litt flottere gave til én, istedenfor en liten til alle. Slik vil man også med større sannsynlighet få noe man faktisk har bruk for.

God mat, gjerne økologisk og miljøvennlig, er også en god gave. Syltetøy, ost, pølse – eller kanskje du kan by på en hjemmelaget middag?

Gi tid

Gir du bort tid gir du noe de fleste av oss ønsker oss mer av: Middagslaging, barnevakt, vindusvask med mer. Det gis hvert år bort uendelig mange julegaver som ingen vil ha. Sørg for at gavene du gir bort er noe som virkelig gleder.

Det er vanskelig å kjøpe gaver til de som har alt, men kanskje er det noe de allerede har som de ønsker seg aller mest? Hva med å gi et gavekort på reparasjon hos skomakeren? Eller hva med å lage et gavekort på det du selv kan gjøre av reparasjoner?  

Få mer inspirasjon til vedlikehold, gjenbruk og reparasjoner på www.tavarepådetduhar.no

Gi en gave med mening

Ønsker du å gi en julegave med mening til noen du er glad i? Gi en gave til Naturvernforbundets arbeid og få et grønt julegavekort i posten som du kan gi videre i julegave.

Du kan lese mer om årets julegavekort her

Grønn innpakking

Bruk minst mulig gavepapir

Papirproduksjon medfører miljøbelastninger hele veien, fra tømmerhogsten i skogen med transport, produksjon i papirfabrikken og dets vei til søpla eller gjenbruk. Gavepapir har som regel vært gjennom både farging og annen spesialbehandling som kan ha belastet miljøet. Gavebånd lages stort sett av plast – et ikke-fornybart råstoff. Minimalistisk gaveinnpakning er derfor en god ting.

Bruk det du har

Fint gavepapir kan tas vare på og brukes om igjen. Nøytrale esker, papirposer, gråpapir, avis og lignende kan, med litt kreativ dekor, bli en personlig og morsom gaveinnpakning. Pappesker med trykk kan vrenges, og deretter dekoreres. Gamle blader og plakater med fine motiv egner seg også godt. Stoffrester, gamle duker, skjerf, sjal og gardiner kan sys til stoffposer som gavene puttes i, som kan brukes igjen og igjen.


Mye av gavepapiret kan gjenbrukes, men ta også vare på gavebånd og annen pynt så har du et spekter av farger å velge mellom neste gang du selv skal pakke inn noe. Papir fra blomster er veldig fint, det er dessuten store ark med få tape-merker. Skal du kaste gavepapiret, sjekk på www.sortere.no hvor det skal kastes. Enkelte kommuner tar imot gavepapir i papiravfallet, men hos de fleste skal det kastes i restavfall.

Reise hjem til jul?

Skal du ut og reise i julen? Kjør tog eller buss om du har anledning. Det er både mer miljøvennlig og enklere med tanke på alt man skal frakte med seg av gaver og utstyr. Men husk å bestille i god tid, hvis du skal reise langt.

Togbilletter i Norge bestiller du på www.entur.no, eller hos togselskapet som kjører din rute. Bussbilletter på langdistanseruter bestilles på www.vy.no eller www.nor-way.no, alt etter hvilket selskap som kjører din rute. Noen av disse selges også av Entur. Enkelte av de fylkesvise selskapene har også ruter som går over grensene til nabofylkene. Entur har en reiseplanlegger for buss, tog og båt som dekker hele Norge.

Julefin

De mest miljøvennlig klærne, er de du allerede har hjemme i klesskapet ditt. Og ideen om at man må ha ny kjole til julebordet, eller julehøytiden er bare tull. Dessuten kan mye gjøres ved å endre tilbehøret, som er betraktelig mindre miljøbelastning enn å kjøpe et nytt antrekk.

Om fjorårets antrekk likevel ikke kan brukes, og du må skaffe noe annet: 

  • Velg naturmaterialer(silke, ull eller viskose/Tencel/Lyocell eller bomull)
  • Plagg du faktisk kan vaske (og kommer til å orke å vaske)
  • Plagg du kan bruke flere ganger
  • Unngå glitter, paljetter og klær som bare er populære akkurat nå. 

Husk at før du kjøper nytt, vurder om du kan:   

Du grønne, glitrende tre

Vi anbefaler å bruke norsk kortreist gran eller furu, og gjerne selvhugget. Hvis du kjenner en grunneier, og får tillatelse, så er det jo veldig fint å kunne hente sitt eget tre.

De bør være produsert der de hører hjemme – i skogen – uten gjødsling og sprøyting – økologisk juletre. Det er best med hyggelig barlukt/skoglukt som hører jula til. Og om det er litt glissent og krokete er det bare sjarmerende fordi det er slik naturen er. Naturvernforbundet er kritisk til juletreproduksjon på dyrkbar mark – der bør det dyrkes mat.

Mange steder vokser det edelgran, som er en fremmed og uønsket art i norsk natur. Disse må du gjerne ta (hvis grunneier gir deg lov)! Men, vi ønsker heller ikke at man kjøper trær av fremmede arter, både fordi det er stor sjanse for at sprer seg der de dyrkes, eller når de kastes. Import fra andre land er og negativt på grunn av CO2 utslipp knyttet til transport og klima.

Plasttrær har blitt veldig populært hos mange, men plast er laget av olje og er ikke noe godt miljøalternativ. I tillegg kan trærne inneholde miljøgifter som man heller ikke ønsker inn i stua. For at trærne skal være myke tilsettes plasten ofte ftalater som er hormonforstyrrende miljøgifter. Om man allikevel velger et plasttre vil vi oppfordre til å ta veldig godt vare på det, slik at det holder i mange, mange år, eller kjøp et brukt ett.

Grønn julevask

Unngå sterke kjemikalier og bakteriedrepende og parfymerte rengjøringsmidler når huset skal gjøres klart for julebesøk. Bruk heller mikrofiberkluter og svanemerkede produkter. Bra for miljøet – og for inneluften! 

Og husk å støvsuge før vasken, da hindrer du at mikroplast som har løsnet fra tekstiler helles ut med vaskevannet.

Et annet tips er å bruke naturen som en del av julevasken. Er det snø er det en super måte å få renset tepper og pledd på. Legg de oppned ut i snøen og la den rense mellom fibrene. Heng gjerne ut dyner, puter og overmadrasser til en rens i kuldegradene, så blir du kvitt sengemidden.  La det ligge ute et par timer, rist godt og inn igjen med det. 

Inviter småfuglene på juleball

Mange småfugler trenger litt ekstra mat gjennom vinteren. Har du anledning til å følge med fra vinduet om hvordan gjestebudet blir mottatt, så har du mye god stemning i vente. Les mer om hvordan du kan hjelpe fuglene igjennom vinteren.

Unngå kasting av mat i jula

En del julemat har kort holdbarhet, og da er det lurt å ikke kjøpe så store mengder. Typisk er kjøtt- og fiskepålegg, gravlaks, småpølser, leverpostei og lignende som man kanskje kjøper i store pakker og ikke får brukt opp innen holdbarhetsdatoen går ut. 

Det er ikke bare kjøtt og fisk det går en del av i julen, frukt slik som druer og klementiner tåler heller ikke å stå ute i dagevis.

Erfaring viser at mange kaster mye mat etter jula. Det er derfor viktig å bruke fryseren i tide. Pinnekjøtt, ribbe, medisterkaker og småpølser kan godt fryses ned, selv om det har ligget som rester et par dager i kjøleskapet. Da får du en enkel og god middag å varme opp utpå nyåret.

Kjøtt har en ganske stor miljøbelastning. Det finnes mange gode julealternativer til kjøttretter som er vegetar og likeså gode, selv om det ofte er kjøttrettene mange forbinder med jula.  

Husk å ha godt grønt tilbehør til kjøttet, dette reduserer også kjøttforbruket. 
Er matvarene oppbevart uåpnet og ser normale ut, kan de spises lenge etter datostemplingen. Lett bedervelige matvarer som fersk fisk og kylling, kjøttfarse, innmat og rå pølse, skal derimot være merket med «siste forbruksdag». Denne datoen bør man respektere, fordi maten etter utgått dato kan bli helsefarlig.

Grønn avfallshåndtering i jula

Avfall blir det også mye av i jula. Eksempelvis går det jo en del juleøl og julebrus i de norske hjem. Husk å pante det som pantes kan og gjenvinne flasker og bokser som er utenfor panteordningen.

På julaften lager vi mye avfall – gavepapir, matrester og papp og emballasje fra nye gaver som pakkes opp og tas i bruk. Det er lurt å ha en pose til plastavfall diskret tilgjengelig på julaften, og husk at all papp og papir skal sorteres. Sjekk om gavepapiret kan kastes i papiravfallet der du bor, men husk at sølv- og gullpapir ofte er plast. Slikt papir kan være ganske pent, så ta gjerne vare på det for å gjenbruke til neste år. Det tynne, fargesprakende gavepapiret inneholder så mye fargestoff og leire, og så lite fiber at det egner seg dårlig for resirkulering. Kast det derfor sammen med gavebåndene i restavfallet. 

Det aller verste man kan gjøre er å kaste aluminiumsbokser eller glassflasker direkte i restavfallet, slik at de ikke blir gjenbrukt. Det er kostbart for miljøet om vi skal produsere og utvinne mer av disse ressursene. Her kan du lese mer om hvorfor det er viktig å resirkulere aluminium  

Er du i tvil om hva som skal kastes hvor, sjekk www.sortere.no.