Miljøvennlig mensen
Mensen er i dag mengder med plast og avfall og kjemikalier vi ikke vet nok om. Hvordan kan man tenke miljø her, og hvorfor skal vi egentlig gidde å endre vanene våre?
Nesten halvparten av den voksne befolkninga har mensen. Dette er en helt naturlig del av livet, som det prates svært lite om . Det har ikke skjedd mye siden tampongen ble oppfunnet for 100 år siden. Den har vært viktig for kvinners frihet og velvære. Likevel er tiden moden for å se på vanene våre, og om de kan endres til noe bedre.
I løpet av et liv forbruker nemlig en gjennomsnittsperson 14 000 bind og tamponger! Det utgjør opptil 200 kilo med avfall.
Handelsstanden selger store mengder engangsprodukter. 90 prosent plast rett mot kroppens mest sårbare deler, uten å fortelle oss om alternativene som utkonkurrerer bind og tamponger på økonomi, velvære, helse og miljø. Det er på tide endre vaner.
Visste du at det fins produkter som slår bind og tamponger på renhet, miljø og økonomi? Menskopp, menstruser og tøybind varer i mange år og er både tryggere og langt mer behagelige.
Hvor mye du sparer, kommer an på engangsforbruket ditt og hvilken flergangsløsning du går for. Menskopper koster rundt 250-300 kr, og er billigst i drift fordi du kun trenger én til hele mensen. Med menstruser og tøybind trenger du flere å skifte mellom, men antallet kommer an på både menstruasjonen din og hvor ofte du setter på en vaskemaskin. Vi anslår at du har spart inn investeringa etter ca et år med menskopp og etter ca tre år med tøy-alternativene. Alle disse produktene kan brukes i mange år. Gjennom hele levetida si kan de spare de deg for 80-90 prosent av kostnadene.
Kjøper du en menskopp i medisinsk silikon, kan du være trygg på at koppen ikke avgir noen farlige stoffer til kroppen. Tøytruser og bind er vanligvis laget i bomull eller bambus, tekstiler som puster og er snille mot huden. Alle disse produktene er trygge så lenge du følger instruksene om renhold: En menskopp skal tømmes og skylles minst to ganger i døgnet, og steriliseres med kokende vann mellom menstruasjoner. Truser og bind skal skylles i kaldt vann og deretter vaskes etter anvisningene. Med rene hender og rene produkter er du trygg.
Når en menskopp plassert riktig, skal du ikke kjenne at den er der, eller bare såvidt kunne føle den. Noen kopper har en lang tapp som du kan klippe så kort du ønsker. Menstruser og tøybind gjør det mulig for huden å puste, i motsetning til engangsbind, som består av opptil 90 prosent plast. De fleste som prøver ut et alternativ til engangs, ønsker å fortsette.
Flergangsproduktene lekker faktisk likt eller mindre enn engangsproduktene. Dette gjelder særlig menskopper hvor forskning viser at de lekker likt eller mindre, men også bind og truser lekker likt eller mindre. I tillegg føles de mindre fuktige enn engangs bind og tamponger.
Man kan naturligvis bade med både menstruse og bind, men det anbefales ikke. Begge deler lønner det seg å legge igjen på land.
Derimot kan man med hell bade med menskopp. Er korrekt innsatt menskopp skal ikke merkes, så da kan man gjøre hva nesten hva man vil, som å bade. I tillegg slipper man stresset fra den sjenerende tampongsnoren, og om den har sneket seg ut under trusekanten.
I Norge er det ingen grenseverdier for hva sanitærprodukter får inneholde.
Frankrike har forslått at det skal etableres grenseverdier for innehold i EU, det tar tid. Naturvernforbundet vil ha dette i Norge nå, samt en innholdsfortegnelse på produktene om hva de faktisk inneholder.