Mye innsikt – lite innsats
Det er ikke mangel på informasjon og kunnskap som gjør at regjeringen mangler gode planer for å håndtere naturkrisen.
—Dette er katastrofe for naturen!
Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen er ikke nådig i sin omtale av regjeringens planer for natur og miljø. I naturmeldingen som kom i høst, var det lite å spore av konkrete tiltak og virkemidler som faktisk bidrar til at Norge kan oppfylle kravene i FNs naturavtale.
— De ansatte i Klima- og miljødepartementet har gjort en god jobb med å beskrive situasjonen for norsk natur og kursendringen som trengs, men det hjelper lite når de ansvarlige politikerne virker å ha allergi mot å forsterke og ta i bruk nye miljøpolitiske tiltak og virkemidler, sier Gulowsen.
Norge har forpliktet seg til å oppfylle kravene i Kunming-Montreal-avtalen fra 2022, men det blir ikke mulig med den handlingsplanen som er lagt fram.
— Regjeringen har mange gode problembeskrivelser, men bruker ikke innsikten til å lage en konkret handlingsplan for å stanse menneskeskapte naturødeleggelser og starte gjenopprettelsen av ødelagt natur, slår Gulowsen fast.
Mangler politisk mot
Det var i september at regjeringen Støre la fram stortingsmeldingen med handlingsplan for naturmangfold. Naturvernforbundet har i en analyse sammenlignet direktoratenes faggrunnlag med innholdet i den framlagte
stortingsmeldingen. Analysen viser at flere faglige anbefalinger ikke blir tatt hensyn til i den ferdige stortingsmeldingen.
— På område etter område viser vår gjennomgang hvordan meldingen beskriver situasjonen godt, men mislykkes fullstendig i å foreslå konkret politikk som kunne gjort oss i stand til å endre situasjonen, forklarer Gulowsen.
Stortingsmeldingen ligger nå til behandling i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.
— Det hjelper lite med gode situasjonsbeskrivelser om det mangler politisk mot og vilje til å endre kurs. Vårt håp er at Stortinget, eller et nytt flertall etter neste valg, klarer å ta grepene som trengs, sier Gulowsen.
Til sammenligning …
Den forrige stortingsmeldingen om naturpolitikk ble lagt fram av regjeringen Solberg i 2015. Sammenlignet med dagens melding fra regjeringen Støre var den på mange måter mer ambisiøs og konkret. Mens forrige naturmelding forholdt seg til tidsfristene i Aichi-avtalen, har dagens regjering mindre ambisiøse tidsfrister og bryter dermed direkte med forpliktelsene i Kunming-Montreal-avtalen fra 2022.
Selv EU er mer ambisiøse i å nå sine mål for naturavtalen. For samtlige naturmål i avtalen har EU høyere ambisjoner. For mange av dem har de også klarere forpliktelser, og EU legger opp til bedre samordning for å sikre at naturmålene får virkning på tvers av de mange politikkområdene som er berørt.
Her er temaene i analysen:
- Villrein
- Havvern
- Oppdrett
- Sjøfugl
- Vassdrag
- Bit-for-bit-nedbygging
- Penger til natur
- Skog
- Bærekraftig jakt og fiske
- Oslofjorden