Når har vi fått nok?
Forbruket vårt har doblet seg siden 1990. Vi nordmenn er i verdenstoppen i forbruk, og har passert våre Skandinaviske naboer. Men har vi fått det bedre?
I 1990 var jeg 13 år gammel og levde et ganske normalt liv i et rekkehus utenfor Oslo. Vi var ikke rike, men manglet ingenting. Vi fikk det vi trengte, ønsket oss mer og hadde faktisk dårlig plass i skapene allerede den gang.
I dag, 33 år senere, føles livet ganske likt – men det er det ikke. Forbruket til meg og alle andre i Norge har nemlig doblet seg. Altså 100 % økning! Det kan være grunn til å spørre seg hva i all verden vi har fått så stort behov for. Klær? Elektronikk? Biler?
Svaret er litt av alt. Vi nordmenn har klatret til verdenstoppen i forbruk, og har passert de andre landene i Skandinavia. I gjennomsnitt bruker én nordmann 18,6 tonn råvarer for å dekke sitt årlige forbruk. Det tilsvarer vekten av fire afrikanske elefanter. Til sammenligning er verdensgjennomsnittet per person på 4,9 tonn…
Bruker 20 % 80 % av tiden
Det vi ikke hadde i 1990, var Black Friday. Vi hadde heller ikke hørt om Black Week, netthandel eller Shein.com. Og vi klarte oss fint uten. Det er lite som tyder på at livene våre er blitt bedre etter at forbruket doblet seg. Tvert imot fristes stadig flere til å bruke penger de ikke har på ting de ikke trenger. Og når mange innrømmer at de bruker 20 prosent av tingene sine 80 prosent av tiden, da er noe galt. Det gjelder ikke bare klesskapet; En drill er for eksempel i bruk gjennomsnittlig 12 minutter i løpet av hele sin levetid.
Norges utvidede klimamål er å redusere utslippene med minst 50 prosent innen 2030 sammenlignet med det nivået vi var på i 1990. Det er betydelig, men ikke umulig. Selv om politikere og næringsliv har hovedansvaret, må vi forbrukere også melde oss på dugnaden. Det er en super dugnad, som kan gi både bedre råd, mer tid og god samvittighet! Og hvis vi ønsker at våre barn og barnebarn skal få oppleve rik natur og et stabilt klima, har vi ikke noe annet valg.
Det er ikke så mye som skal til, og Naturvernforbundet har noen konkrete tips:
- Vi kan bli flinkere til å reparere og ta vare på det vi har. Hvis vi bruker tingene dobbelt så lenge, blir naturavtrykket omtrent halvert.
- Vi kan bli flinkere til å kjøpe brukt og bytte med naboer og kjente.
- Vi kan bli gode forbilder, som ikke stadig jager «nytt og bedre».
PS: I 1990 var det én ting jeg virkelig ønsket meg, og det var en Levis 501-bukse. Den kostet meg 800 kroner. I dag koster samme bukse 712 kroner på Zalando – riktignok med «Black Week-rabatt»…