Naturlig gjødsel

Framstilling av kunstgjødsel krever store mengder energi. Med naturlig gjødsel gir vi næring til livet i jorden – ikke bare til plantene. Med litt kløkt kan du bli selvforsynt med gjødsel til hagen.

Bruk hageavfallet

Ta vare på alt hageavfallet – det inneholder næring som bør føres tilbake til jorda heller enn å kjøres vekk. Planteavfall kan legges rett på jorden som jorddekke eller legges i komposten. Kvister kan med fordel kuttes opp i en kompostkvern – da omdannes de til jord mye raskere – men behold gjerne en kvisthaug til piggsvinet som har havnet på rødlista i kategorien nær truet (2021). 

La gresset bli liggende

Hvis du klipper plenen ofte kan det imidlertid være lurt å la gresset bli liggende på plenen. Da får plenen tilført næring, og det kan være med på å hindre mosen i å overta. Dessuten blir det litt mindre arbeid. Gressplenen er næringsrik og lett nedbrytbar, så hvis du raker plenen, kan gresset gi næring til krevende planter når det legges som jorddekke rundt vekstene. Dette vil også hindre ugress.

Lag egen kompost

Matavfall som grønnsaksskrell, kaffegrut, muggent brød og gamle middagsrester kan brukes til å lage kompost. Ved å kompostere matavfallet hjemme, sparer vi miljøet for både avfall og transport. Med en isolert binge kan vi omdanne matavfallet gjennom hele året, og resultatet blir ypperlig gjødsel og jordforbedring til hagen.

Bruk tang, men skyll av saltet

Bor du nær sjøen? Tang gir allsidig tilførsel av næringsstoffer, og kan komposteres eller brukes som jorddekke. Tang må skylles før bruk for å fjerne saltet.

Lag gjødselvann av brennesle

Enkelte planter trenger litt ekstra påfyll av næring i løpet av sommeren. Da kan det være greit å bruke gjødselvann. Dette kan lages av forskjellige planter, men brennesle og valurt er spesielt gode. La friske, oppkuttede urter ligge i vann i 2-3 uker. Blandingen lukter ikke godt, men gjør godt. Husk at den må tynnes ut med 10 deler vann før bruk.

Bruk aske

Treaske er fin gjødsel i hagen. Den er rik på kalk og kalium, og kan brukes på gressplenen i stedet for innkjøpt dolomittkalk. Dosering: inntill 10-15 kg pr 100 kvadratmeter. Aske er veldig basisk, og skal derfor ikke brukes til planter som trives i sur jord. Bruk bare aske fra ren ved.

Kompost fra avfallsselskapet

Sjekk med avfallsselskapet der du bor om de selger jord (laget av matavfallet som er samlet inn).