Strikk naturvernpannebånd

(eller hodeplakat) med Naturvernforbundets logo

Pernille Hansen på markering utenfor Stortinget

– Hvorfor har vi ikke pannebånd? spurte nestleder Pernille Bonnevie Hansen mens hun bukserte plakater og banner på en markering utenfor Stortinget våren 2022. Svaret var enkelt, jeg hadde ikke tegnet pannebånd-mønster ennå. Nå er det på plass.

Jeg tegnet votter med Naturvernforbundets logo i 2017, fordi jeg elsker å strikke votter, og fordi votter er en fin måte å vise hvem man heier på. Men pannebånd er jo som en slags hode-plakat, det egner seg enda bedre til å ta bilder på markeringer, og til å vise at du heier på Naturvernforbundet uansett hvor du er.

Oppskriften består av fem mønsterdeler som du kan sette sammen som du vil. Hvis du tar to med logoer og to med «naturvern», har du fortsatt en del igjen til ditt eget korte slagord for yndlingselva di eller navnet på en lokal skog du vil bevare.

Her er oppskriften på naturvern-pannebåndet

Pannebåndet består av vrangbord nederst, en midtdel med fem mønsterdeler og til slutt vrangbord på toppen.

Garnforslag: Rauma finull, Hillesvåg Ask og Sølje eller annet garn av omtrent lik tykkelse. Vil du strikke et større pannebånd er det bra med Hillesvåg Sol og Tinde, Rauma 3-tråds strikkegarn eller tilsvarende. Husk at det mest miljøvennlige garnet er det du allerede har. Du trenger grønt garn og hvitt/lyst garn.

Pinneforslag: Jeg har brukt pinner 2,5 og 3,0. Hvis du vil strikke større pannebånd med tykkere garn kan du prøve pinner 3,0 og 4,0. Hvis du bruker strømpepinner, er det best å ha 6 stykker så du kan ha en mønsterdel på hver pinne.

Strikkefasthet: Jeg har 24 masker/ 10 cm, som gir et pannebånd på omtrent 50 cm i omkrets som strekker seg opp til omtrent 60 cm. Mønsterdelen er omtrent 7 cm høy, med vrangbord oppe og nede blir pannebåndet omtrent 10 cm høyt.

Slik gjør du:

  1. Legg opp 120 masker på tynnere pinner (jeg brukte 2,5) med det lyse garnet.
  2. Strikk vrangbord, for eksempel 2 rett, 2 vrang, over fem-seks omganger
  3. Strikk en omgang rett i det lyse garnet mens du deler opp i fem deler med 24 masker i hver. Du kan sette markører mellom delene, eller ha en del på hver strømpepinne.
  4. Bytt til tykkere pinner (jeg brukte 3,0).                                                                                          
  5. Tenkepause: Velg hvilke rapporter du vil strikke. Det er plass til 5 totalt, for eksempel A + B + A + B + C. Merk at rapport A går helt ut i kantene, ikke ha to A’er etter hverandre. Du kan også tegne din egen rapport eller skrive ditt eget slagord.                                                          
  6. Finn fram den andre garn-fargen, du skal nå strikke med to farger. Strikk de fem mønsterdelene rundt pannebåndet, med grønt og lyst garn. En rute i mønsteret representerer en maske. Mønsteret leses fra høyre mot venstre, du begynner nederst til høyre. Mønster-rapportene går over 21 omganger.
  7. Når du er ferdig med mønsterdelene, strikk to omganger rett i det lyse garnet.
  8. Strikk vrangbord igjen, omtrent like høy som den forrige vrangborden.
  9. Fell av.