Øyparadis reddet fra oppdrett
Gildeskål kommune setter ned foten for plan om å sprenge ned øyer for oppdrett. – Dette er en virkelig god nyhet, en stor seier for naturen og friluftslivet, sier Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen.
Naturvernforbundet var tidlig ute med å engasjere seg imot planene om et landbasert oppdrett på Feøya i Fleinvær i Nordland. Hadde planene blitt realisert, ville det medført nedsprenging av en totalt urørt øy midt i dette rike naturområdet, og det ville gitt store negative konsekvenser for hele økosystemet i Fleinvær.
Nå har Gildeskål kommune vendt tommelen ned. I en nylig vedtatt arealplan for kommunen fastslås det at det ikke skal være oppdrett i øygruppen Fleinvær. I begrunnelsen for vedtaket vektlegges hensynet til et rikt naturmangfold, herunder sjøfugl og naturtyper av nasjonal verdi, friluftsliv og kultur.
– Gildeskål kommune fortjener skryt for sitt planfaglige arbeid, der vi opplever at hensynet til naturen er i fokus. I tillegg er de mange faglige innspillene fra ulike organisasjoner (Naturvernforbundet inkludert, red. anm.) og fra engasjerte innbyggere med lokalkunnskap om de store naturverdiene i Fleinvær blitt hørt, sier Gulowsen.
– Vi forventer at Gildeskål kommune følger opp sin nye arealplan og at det nå ikke vil bli noe oppdrett i dette øyparadiset. Vi mener at slike anlegg bør legges til allerede industrialiserte «gråe arealer», , sier Gisle Sæterhaug i Naturvernforbundet i Salten.
Oppdrett ute av planen
Her er kommunens begrunnelse for å ikke legge inn noe oppdrettsareal i øygruppen, verken på land eller i sjøen:
«Det er en rekke viktige lokale, regionale og nasjonale verdier innenfor dette området. Fleinvær har et stort naturmangfold, spesielt knyttet til hekkende pelagisk dykkende arter. Flere arter er på rødlista i kategorien sårbar til sterkt truet. Bestandene av sjøfugl i Norge har gått sterkt tilbake de seneste årene, og flere arter som før var tallrike er nå på rødlista. Av marine naturtyper er det kartlagt viktige skjellsandforekomster og tareskoger innenfor området. Dette er naturtyper av stor betydning for marint biologisk mangfold; både fiskearter og andre arter. Det er beite- og oppvekstområde for torsk, sei, uer, hyse og kveite innenfor hele området, og gyteområde for uer ligger delvis innenfor området […] Fleinvær er et viktig frilufts- og rekreasjonsområde, med aktiviteter som padling, roing, fisking etc. Oppdrett i området kan komme i konflikt med reiselivsnæringen og friluftsinteressene og kan svekke opplevelsen av uberørt natur og kulturlandskap. Fleinvær inngår i landskapstypen Kystlandskap med en sjeldent god og typisk utforming av landskapstypen som har nasjonal betydning.»
Gildeskål kommune følger med dette opp samfunnsplan «På lag med naturen», der det blant annet heter at «Kommunen vil sikre naturmangfoldet og kulturlandskapet gjennom forvaltning av arealer på en forutsigbar måte, samt bevare inngrepsfrie og sårbare områder. Naturmangfoldet skal ivaretas gjennom en føre-var-holdning til utsatte plante- og dyrearter, kretsløp og naturtyper.»
– Saken viser godt hvor viktige kommunene kan være i å ta vare på norsk natur, sier Gulowsen. Naturvernforbundet tilbyr veiledning for kommunepolitikere som ønsker ta mer natur- og miljøansvar innenfor tema som hyttebygging, vindkraft, marint vern, oppdrett og skogdrift.