Rettssikkerhet for naturen
Sårbar natur bygges ned, antall truede arter stiger og hensynet til natur om miljø kommer ofte i annen rekke. Må det gjøres noen grep for å sørge for naturens rettssikkerhet? Se hva partiene på Stortinget mener om saken her.
For å hjelpe velgerne ved årets valg har vi laget en guide til partienes miljøpolitikk. Vi har bedt partiene på Stortinget om å ta stilling til 37 forskjellige miljøtiltak innen temaene naturens rettssikkerhet, samferdsel, naturmangfold, klima/olje og internasjonal miljøpolitikk.
Naturens rettssikkerhet
Vi ba partiene som å si JA eller NEI til fire spørsmål om naturens rettssikkerhet. Her er partienes samlede skåre på dette temaet:
Grønt lys: SV, MDG og Rødt
Gult lys: Venstre og Ap
Rødt lys: KrF, Sp, Høyre og Frp
Spørsmålene
1. Planavdelingen flyttes tilbake til klima- og miljødepartementet for å styrke hensynet til natur og miljø i utbyggingssaker.
Rødt SV Ap SP MDG KrF Venstre Høyre Frp
Bakgrunn for spørsmålet
Da Erna Solberg (H) overtok som statsminister i 2013 ble planavdelingen flyttet fra Klima- og miljødepartementet til Kommunal- og arbeidsdepartementet. Kritikere i miljøbevegelsen mener at dette svekket hensynet til natur og miljø i plansaker.
2. Vern av strandsonen sikres gjennom styrking av plan- og bygningsloven.
Rødt SV Ap SP MDG KrF Venstre Høyre Frp
Bakgrunn for spørsmålet
Undersøkelser fra Natur & miljø, Riksrevisjonen og Sivilombudsmannen de siste årene viser at nesten alle som søker om dispensasjon får bygge i strandsonen. En styrking av plan- og bygningsloven kan hindre nedbygging av sårbar natur.
3. Det opprettes en egen miljødomstol for behandling av saker som vedrører miljø-, naturressurs- og klimaspørsmål.
Rødt SV Ap SP MDG KrF Venstre Høyre Frp
Bakgrunn for spørsmålet
Selv om det fattes tusenvis av forvaltningsvedtak med konsekvenser for miljøet hvert eneste år, er domstolskontrollen på miljøets vegne nesten fraværende, mener Naturvernforbundet. En egen miljødomstol vil styrket hensynet til natur og miljø i forvaltningen.
4. Full stans i utbygging i vernede vassdrag og naturreservater slik at vernet natur får en reell og varig beskyttelse.
Rødt SV Ap SP MDG KrF Venstre Høyre Frp
Bakgrunn for spørsmålet
Det er mange eksempler på nedbygging av vernet natur de siste årene. Flere partier ønsker å bygge kraftverk i vernede vassdrag, og det bygges motorvei i verneområder som Lågendeltaet og Åkersvika i Innlandet. Arealinngrep er den største trusselen mot naturmangfold i Norge. Utbygging i den mest verdifulle naturen vil ramme sårbar natur og truede arter.
Gå tilbake til artikkelen: Her er partienes miljøpolitikk
Om partiguiden
Partiguiden er laget av Natur & miljøs redaksjon med faglig støtte fra Naturvernforbundets fagavdeling. Undersøkelsen består av 37 spørsmål innen temaene naturens rettssikkerhet, samferdsel, naturmangfold, klima og olje, forbruk og internasjonal miljøpolitikk. Partiene besvarte undersøkelsen i perioden fra 8. mai – 2. juni.
Les også: Slik lagde vi partiguiden
Les også: Her er partienes miljøpolitikk
Les også: Hvem skal få din stemme
Last ned Naturvernforbundets partiguide 2021, partioversikt (pdf)