Servering

Tradisjonelt har det vært betydelig forbruk av engangsbestikk og -beholdere i plast fra skolekantiner. Nå kommer det forbud i EU og Norge mot følgende produkter som da må erstattes med alternative, mer miljøvennlige materialer eller flerbruksløsninger.

Slik engangsplast blir forbudt:

Engangsbestikk (kniver, gafler, skjeer, spisepinner og tallerkener)

Rørepinner

Sugerør

Isopor/EPS-beholdere

I tillegg skal det brukes minst mulig:

Drikkebegre av plast

Engangspakninger for mat

Våtservietter av plast

Ballonger og lette plastposer

Her kan skoler og skolefritidsordninger bidra aktivt med å utforme egne serveringsløsninger. Man kan tenke annerledes rundt selve serveringssituasjonen, hva man tilbyr av mat, og hva som krever ulike typer serving og ressurser, også med tanke på plast og miljø. Vær oppmerksom på at enkelte  erstatningsprodukter kan introdusere nye forsøplingseller miljøgiftutfordringer, for eksempel er enkelte typer vann- og fettbestanding pappemballasje impregnert med fluormiljøgifter. Velg glass, porselen, trefjøler, stål, og ikke nye varianter som produsenter hevder er «nedbrytbare». Det vil vi jo ikke ha, så her bør det stilles gode krav til leverandørene. Det er også dukket opp flere produkter i såkalt «nedbrytbar plast» eller «bioplast» Det er en del forvirring knyttet til betydningen av disse
begrepene og hvordan disse produktene skal kildesorteres. Produkter av såkalt «nedbrytbar plast» skal
sorteres som restavfall. Om denne plasttypen gjenvinnes sammen med annen plastemballasje,
så vil nemlig nedbrytningsprosessen fortsette, og dermed redusere kvaliteten på de produktene som lages av gjenvunnet plastemballasje. Noen tror at disse produktene kan etterlates i naturen, noe som
absolutt ikke er tilfellet. I stedet for å bruke engangsprodukter kan et godt alternativ være å gå til innkjøp av serveringsutstyr i porselen, og en enkel energibesparende oppvaskmaskin dersom man har mulighet til det.