Forhandlinger om global plastavtale

I 2022 vedtok FNs miljøforsamling et mandat om å utarbeide en global plastavtale for å begrense plastforbruket i verden. Den siste forhandlingsrunden om den globale plastavtalen skal gjennomføres 25. november til 1. desember 2024.

For å ha maksimalt effekt er det viktig at hele plastens livsløp inkluderes, fra utvinning av råmaterialer til avfallshåndtering. I tillegg til plastprodukter må plastavtalen også omfatte pellets i alle former samt nano- og mikroplast. Plastpellets, også kalt havfruetårer, og nano- og mikroplast havner ofte i naturen og kommer deretter i næringskjeden til mennesker og dyr. Det er derfor viktig at den globale plastavtalen også adresserer biologisk mangfold som negativt påvirkes av plast, i tillegg til å fastsette regler for miljømessig forsvarlig håndtering av plastavfall og forurensningsbegrensning. Produsentansvar må gjelde hele plastens livsløp, og det må etableres globale standarder for dette.

En annen viktig mål for den globale plastavtalen må være reduksjon av plast. For det første må det fastsettes reduksjonsmål for produksjon av plastpolymer. I tillegg trengs et forbud mot ikke-essensiell og unngåelig engangsplast og kortvarige produkter. Helsesektoren kan ikke unntas fra dette kravet når det gjelder ikke-essensiell og unngåelig engangsplast. Videre må levetiden til øvrige plastprodukter forlenges ved å fremme ombruk, materialgjenvinning, krav til reparerbarhet og bedre produktdesign. Det er også nødvendig at reguleringer om «chemicals of concern» inkluderes i avtalen.

For å muliggjøre gjennomføringen av avtalen, trengs sterke bestemmelser om åpenhet og tydelige retningslinjer for implementering samt en finansieringsmekanisme. Det er også behov for forpliktende verktøy og standarder for å overvåke og oppfølge nasjonale mål, og det trengs obligatorisk rapportering av plastpolymerproduksjon og plastforurensning. Et tilsynsorgan som overvåker etableringen av nødvendige standarder er essensielt. Til slutt må et vitenskapelig organ opprettes for å sikre at mål og tiltak forblir vitenskapelig informerte og tilpasningsdyktige over tid.

Våre krav til den globale plastavtalen oppsummert:

  • Inkluder hele plastens livssyklus og innfør produsentansvar på hele plastens livsløp
  • Inkluder bindende mål for reduksjon av plastproduksjon med globale standarder
  • Inkluder «chemicals of concern»
  • Referer til biologisk mangfold
  • Inkluder en finansieringsmekanisme
  • Overvåking og rapporteringskrav
  • Vitenskapelig organ