Slik sparer du energi

Mesteparten av energien vi forbruker i hjemmet går til oppvarming. En kan også spare energi ved å bare bruke den når den virkelig trengs.

Ta vare på varmen

En gjennomsnittlig norsk husstand bruker omtrent 16.000 kilowattimer strøm i løpet av et år. Med etterisolering, temperaturstyring, riktig utstyr og gode vaner kan du spare inn mye – til glede for både miljøet og lommeboka.

Reguler temperaturen

Om natten og når ingen er hjemme, lønner det seg å senke innetemperaturen – for eksempel med fire grader. Skaffer du tidsur til panelovner, kan du automatisere senking av varmen. Da kan du våkne opp til oppvarmet hus uten å ha på full varme natten gjennom.

Et tidsur kan du få til under hundrelappen og det kan gi deg besparelser på det mangedobbelte. Et sentralt styringssystem er enda bedre, men en større investering.

Senk innetemperaturen

For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du fem prosent av energien brukt til oppvarming. Enøk- og inneklimaeksperter er enige om at ideell innetemperatur er ca. 20 grader. Hvis du har et gjennomsnittlig strømforbruk og bruker strøm til oppvarming, sparer du mellom 400 og 500 kroner på å senke temperaturen én grad.

Luft mye og raskt

Å lufte med vidåpne vinduer i 5-10 minutter er langt mer energieffektivt enn å ha alle vinduer på gløtt i lang tid. Når du “sjokklufter” rekker ikke veggene å kjøles ned, og da sparer du energi. Skru av alle ovner mens du lufter.

Les mer om hvordan du tar vare på varmen på energismart.no.

Sett inn varmepumpe

Med en luft til luft-varmepumpe får du omtrent tre ganger så mye varme ut av strømmen som du får med en panelovn. Det fins også andre typer varmepumper som er enda mer effektive. Les mer om varmepumper på oljefri.no.

Fyr effektivt med ved

Ved og pellets er betinget fornybar energi og bidrar i liten grad til økte CO2-utslipp, hvis vi ser bort fra hogsten og transporten. For å unngå lokal forurensing er det viktig at du fyrer riktig:

  • Bruk tørr ved og sørg for god trekk. 
  • Legg vedkubber nederst og en blanding av opptenningsved og 2-3 opptenningsbriketter øverst.
  • Tenn på fra toppen. Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming av brennkammeret, som gjør at man hurtig får god trekk og høyere temperaturer.

Med en moderne, rentbrennende vedovn blir det mindre skadelige utslipp og du kan få så mye som 25 prosent mer varme ut av hver vedkubbe. Les mer på riktigvedfyring.no.

Spar på varmtvannet

Varmtvann utgjør omtrent 15 prosent av strømforbruket. Med gode varmtvannsvaner, bruk av sparedusj, sparekran og gjenvinning av avløpsvann kan du spare mye strøm.

Bytt lyspærer

Både sparepærer og LED-pærer er langt mer energieffektive og miljøvennlige lyskilder enn glødepærer og halogenpærer. I LED- og sparepærer blir omtrent 80 prosent av tilført energi til lys og resten blir til varme. Lyspærer er farlig avfall. Pass på å levere brukte pærer til godkjent mottak: en forhandler av lyspærer eller kommunalt mottak. Sjekk sortere.no hvor du finner dette der du bor.

Les mer her.

Velg energieffektive hvite- og brunevarer

Hvitevarer står til sammen for rundt 10 prosent av strømforbruket i en vanlig husholdning. Det er enorm forskjell på strømforbruk mellom forskjellige hvitevarer, og det er viktig å tenke strømforbruk når du skal kjøpe nytt.

Energismart.no finner du en oversikt over de mest energieffektive hvitevarene. Du kan også sjekke energimerkingen i butikken. Velg produkter med energimerke A eller bedre.

Unngå standby

Skru av TV’en og andre elektriske apparater helt når de ikke er i bruk. Husk at apparatene trekker strøm når de står i standby-modus. Kjøp gjerne en stikkontakt/forgrener med av og på-bryter for å gjøre det enklere å skru apparater helt av.

Energivennlige løsninger

Skal du i gang med større byggeprosjekter har du en kjempemulighet til legge til rette for lave strømregninger i mange år fremover. Selv om de mest energivennlige løsningene koster litt mer, vil dette i de fleste tilfeller spares inn i løpet av noen år.  På Enova.no finner du mange tips om større tiltak du kan gjøre for å spare energi, som du bør tenke på ved større oppussings- og nybyggprosjekter. Enova gir også støtte til større energitiltak.

Nyttige lenker:

– Enova Hjemme – Enovas nettsider om strømsparing i hjemmet
Husholdningenes energibruk (Statistisk sentralbyrå)