«Stengte» seks departementer

I slutten av februar 2023 gikk samer og naturvernere til aksjon og «stengte» seks departementer. Lavvoer ble slått opp, kofter ble vrengt og ropene for natur og samisk kultur ljomet mellom asfalt og betong i regjeringskvartalet.

Skuespiller Ella Marie Hætta Isaksen, NU-leder Gina Gylver og Greta Thunberg var blant dem som sperret inngangen til Olje- og energidepartementet. Foto: Tor Bjarne ChristensenTor Bjarne Christensen
Tor Bjarne Christensen

Torsdag 23. februar, da verdens øyne var rettet mot markeringen av ettårsdagen for Russlands invasjon av Ukraina, gikk tretten aksjonister fra NSR Nuorat og Natur og Ungdom inn i Olje- og energidepartementet. Der satte de seg ned i resepsjonsområdet og gjorde det klart at de ikke kom til å flytte seg før regjeringen fulgte opp høyesterettsdommen fra Fosen-saken. På sosiale medier og i intervjuer uttalte de at de hadde «okkupert departementet».

Det hadde da gått 500 dager siden Høyesterett slo fast at konsesjonen til vindindustrianleggene på Fosen var ugyldige. En enstemmig rett mente at de 151 vindturbinene hindret samene i å utøve sin egen kultur.

Pågående menneskerettighetsbrudd

– Vi har ikke blitt hørt. Da var det et nødvendig steg å ta. Det er lett å rettferdiggjøre litt uskyldig sivil ulydighet, når staten Norge begår over 500 dager med menneskerettighetsbrudd mot sitt eget folk, sa artist og skuespiller Ella Marie Hætta Isaksen til TV 2.

Aksjonistene krevde at vindturbinene på Fosen måtte bli revet, og etterlyste en unnskyldning fra regjeringen for det de omtalte som «et pågående menneskerettighetsbrudd».

Fredag, lørdag og søndag kom og gikk uten at aksjonistene rikket seg av flekken. Natt til mandag 27. februar gikk politiet til aksjon og fjernet alle demonstrantene. Det bidro til at aksjonen ble oppskalert. Tidlig om morgenen samme dag ble alle inngangene til Olje- og energidepartemenetet sperret av folk fra de to organisasjonene. Utpå morgenkvisten sluttet også den kjente aksjonisten Greta Thunberg seg til demonstrantene.

Sperret inngangene til deparetementene

I løpet av de neste dagene ble aksjonen gradvis trappet opp, og i alt seks departementer fikk inngangene sperret. Mange ble arrestert og bøtelagt. Fredag 3. mars ble aksjonen avsluttet med en markering foran Slottet. Da hadde både olje- og energiminister Terje Aasland og statsminister Jonas Gahr Støre bedt om unnskyldning overfor samene, om enn motvillig. De lovte også at saken skulle løses og at samene skulle bli hørt.

«Fosen er feil sted for vindindustri»

Selv om ikke Naturvernforbundet deltok i den sivile ulydighetsaksjonen, støttet forbundet aksjonistenes sak.
«Naturvernforbundet er enig med aksjonistene. Fosen er feil sted for vindindustri. Helt siden 2008 har vi påpekt problemene med utbygging av vindindustrianlegg på Fosen. Her har vi støttet reindriftens kamp for å bevare disse områdene gjennom hele prosessen, helt til Høyesterettsdommen falt. Vi er sjokkerte over at regjeringen etter 504 dager fortsatt ikke har noen plan for hvordan dommen skal følges opp. Dette er et pågående menneskerettighetsbrudd som ikke kan pågå lenger» skrev Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen og Lasse Bjørn, leder i Naturvernforbundets samepolitiske råd, i en uttalelse.