Derfor må Norge
tenke nytt
5 grunner til at vi ikke trenger å lete etter mer olje og gass.

Vi har kompetansen. Vi har naturen. Vi har kapitalen. Hvis Norge slutter å lete etter olje og gass i dag, tilsier all tilgjengelig kunnskap at vi vil klare oss veldig godt i fremtiden.
Her er fem grunner til hvorfor Norge ikke lenger kan fortsette å lete etter mer olje og gass.

1. Letestans er viktig for å løse klimakrisa
Allerede i dag har vi funnet mye mer kull, olje og gass enn det vi kan ta opp og brenne. Derfor er det ikke plass til å lete etter mer olje og gass. Det sier både FNs klimapanel og det internasjonale energibyrået (IEA).
Skal vi løse klimakrisen, er vi nødt til å kutte utslippene våre raskt. Derfor har Norge skrevet under på en internasjonal klimaavtale. Hvis vi skal nå målene i avtalen, må alle verdens land omstille seg vekk fra fossile energikilder som kull, olje og gass.

2. Etterspørselen går ned
Bør vi fortsette å lage et produkt som kunden ikke vil ha? EU, som er Norges viktigste kunde av norsk gass har et mål om å fase ut all fossil energibruk. Og mye tyder på at de mener alvor.
Siden 2021 har etterspørselen etter gass i Europa blitt redusert med 20%. EU er godt i rute med egne mål og i løpet av de neste tiårene vil etterspørselen etter gass bli redusert dramatisk. Derfor er det ikke nødvendig at Norge bygger ut nye olje- og gassfelt.

3. Vi må prioritere
I årene fremover vil Norge få et stort underskudd av arbeidskraft. Mange av de som jobber i oljebransjen i dag (for eksempel ingeniører og elektrikere) er de samme som vi trenger for å omstille Norge til et land med lave klimautslipp. Dersom vi fortsetter å lete etter olje gass betyr det at vi har færre folk som kan jobbe med nye, grønne løsninger.
Hvis vi prioriterer oljenæringen, betyr det at andre behov i samfunnet blir prioritert vekk.
Det samme gjelder vår fornybare energi. Noen mener det er viktig å elektrifisere olje- og gassplattformene våre for å kutte klimautslippene fra produksjon. Men hvis vi bruker den verdifulle, fornybare kraften vår på det, vil det gå på bekostning av andre næringer og industri som også må kutte sine utslipp. Det vil også kunne skape enda større press for å bygge ut mer fornybar kraft, på bekostning av sårbar natur.
Fortsatt oljeleting vil bety at vi binder kapital, innovasjon og våre knappe ressurser til en oljenæring som resten av verden skal omstilles vekk fra. Mangel på prioritering kan føre til at Norge blir forsinket, eller at vi i verste fall mislykkes med å omstille oss.

4. Norsk økonomi er godt rusta for en omstilling
Det kan bli vanskelig å finne én enkelt næring som kan gi like høy verdiskaping som det olje- og gassnæringen har gitt oss gjennom mange tiår.
Samtidig er det verdt å ha med seg at konsekvensene for norsk økonomi og velferd likevel ikke vil være dramatiske. Takket våre pensjonsfondet vårt (også kalt oljefondet), vil Norge fortsatt være et rikt land som er i god stand til å betale for offentlige tjenester og andre tilbud som er viktige for velferden vår.
Selv om Norge og verden står foran en rekke utfordringer i årene fremover, er det viktig å huske på at vi tross alt har mange gode forutsetninger for å lykkes.
Faktisk blir Norge ansett som et av oljelandene i verden som har best forutsetninger for å håndtere en omstilling vekk fra olje og gassproduksjon.
Ikke bare på grunn av oljefondet, men også fordi vi har et godt utdanningssystem med mange høyt utdannede i befolkningen.

5. Norge vil klare seg bra
Historien har vist at vi nordmenn har kommet styrket ut av store samfunns-omveltninger tidligere. Opp gjennom historien har norsk arbeidsinnsats, kompetanse og evne til å utnytte mulighetene vært viktige. Og bygd det samfunnet vi er stolte av å bo i, i dag.
Samtidig kan det være lurt å legge en plan for å sikre at overgangen blir mest mulig forutsigbar. Da er vi sikre på at Norge kan bygge en tryggere og mer rettferdig framtid med lave klimautslipp, grønne klimajobber og en robust natur.

Vi har klart det før, og vi vil klare det igjen.
Norge må rigge oss for fremtiden. Men politikerne trykker stadig vekk på slumre-knappen.
Vil du hjelpe oss å vekke dem?

Kilder:
- IEA (2021) Net Zero Emissions by 2050: A Roadmap for the Global Energy Sector. Net Zero by 2050 – Analysis – IEA
- IEA (2023) Net Zero Roadmap: A global Pathway to Keep the 1,5 C Goal in Reach: Net Zero Roadmap: A Global Pathway to Keep the 1.5 °C Goal in Reach – Analysis – IEA
- °IPCC, 2022: Climate Change 2022: Mitigation of Climate Change. Contribution of Working Group III to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [P.R. Shukla, J. Skea, R. Slade, A. Al Khourdajie, R. van Diemen, D. McCollum, M. Pathak, S. Some, P. Vyas, R. Fradera, M. Belkacemi, A. Hasija, G. Lisboa, S. Luz, J. Malley, (eds.)]. Cambridge University Press, Cambridge, UK and New York, NY, USA. doi: 10.1017/978100915792
- IEA 2024 Oil 2024. Analysis and Forecast Oil 2024 – Analysis – IEA
- IEEFA (2024) European LNG tracker Europe’s gas consumption falls to 10-year low as peak LNG demand nears | IEEFA
- Cappelen & Rosendahl (2024) Leting etter olje og gass: Effekter på norsk økonomisk velferd Siste-versjon_leting-etter-olje-og-gass.pdf
- Kompetansebehovsutvalget (2023) Fremtidige kompetansebehov: Utfordringer for grønn omstilling i arbeidslivet KBU-temarapport-2023.pdf
- Meld.St.31 (2023-2024) Perspektivmeldingen 2024 Meld. St. 31 (2023–2024)
- Muttitt, G. and Kartha, S. (2020). Equity, climate justice and fossil fuel extraction: principles for a managed phase out. Climate Policy. http://www.tandfonline.com/10.1080/14693062.2020.1763900
- Zero Carbon Analytics (2024) On thin Ice. On thin ice: Norway’s fossil ambitions and the EU’s green energy future – Zero Carbon Analytics
- Stockholm Environment Institute (SEI) et al. (2023) The production gap report Climate Analytics | Production Gap Report 2023
- SSB (2020) Konsekvenser av redusert petroleumsvirksomhet Konsekvenser av redusert petroleumsvirksomhet – SSB
