Strender fulle av plast

Plastforsøpling er i ferd med å bli et av våre største miljøproblemer. Det har Kystlotteriet og elevene på Glemmen videregående skole tenkt å gjøre noe med.

Men hva gjorde egentlig Rolf og Katrine på stranda Nedenfor Værste, på selveste julaften?

Fredrikstad, 31. mars 2017
– Vi finner mye Q-tips og sprøyter. Jeg har hørt at folk kaster det i do, og nå ligger det på stranda her. Helt vanvittig, egentlig, sier Vilde Dehli Evensen, elev på Glemmen skole i Fredrikstad.

Plaststranda ved Værste
Regnet siler ned over en gruppe ungdommer som driver på i strandkanten nedenfor «Værste» (lokal variant av Fredrikstad Mekaniske Verksted). De er våte, kalde. Refleksvestene med logoen til Kystlotteriet klistrer seg til fuktige jakker. Vilde sitter på huk sammen med Sirintip Tawongsa og Kesia Gjølberg fra klassen.

Se video fra strandryddingen her: 

Det høye strandsivet dekker dem nesten der de plukker opp ting mellom visne strå og fjorårets gress. Det er som noen har krydret området med en rikholdig krydderblanding, bare at det som ligger på stranda her ikke er særlig appetittlig. Plastbiter i alle størrelser og former, poser, tau, bildekk og masse – masse – isopor. Og graver du litt under det øverste dekket med strå, er det mye mer.

– Jeg fant en hanske med negler på, en sånn man bruker på halloween, forteller Sirintip.

Vilde har funnet et teppe, Kesia en sko.

– Dette har vært en øyeåpner. Jeg kommer til å se helt annerledes på avfall etter dette, sier Vilde.

Flere dekk ble funnet på stranda. Foto: Tor Bjarne Christensen

Kystlotteriet
Strandområdet her er viktig for en rekke fugler. Her er det skarv, måker, forskjellige typer ender, vadefugler og sivspurv. Men de holder seg unna nå som strandkanten er full av ungdommer i oransje refleksvester.

Det er Kystlotteriet som står bak ryddeaksjonen. Over 300 ungdommer fra skoler i området er ute på seks strender i nærheten av Fredrikstad sentrum. Kystlotteriet drives av Naturvernforbundet i Østfold og er et prosjekt for rydding av søppel langs kysten. Nå er 17 kommuner med, og det er bare starten, skal vi tro prosjektleder og initiativtaker Sten Helberg i Naturvernforbundet i Østfold.

– Vi håper vi kan utgjøre en stor motivasjonsfaktor i arbeidet med å rydde kysten. Det er så mange mennesker i Norge som bruker naturen aktivt. Hvis alle plukket en sekk med søppel i året, så hadde vi fått vekk utrolig mye, sier Helberg.

Ikke kast Q-tips i do
Han har en klar oppfordring til alle som renser ørene sine.

– Én av ti nordmenn kaster Q-tips i do. Og det ser vi veldig godt på strendene når vi er ute og rydder.Kjøp Q-tips med papirkjerner, ikke plast, og kast dem i søpla, sier han.

Helberg vet hva plast på avveie gjør med dyrelivet.

– Plast og isopor i de størrelsene som ligger her er perfekt fuglemat. Derfor er viktig å ta dette nå, når det ligger så tilgjengelig inne i byen, før det blir spist av fugl og fisk, sier Helberg.

Han forteller at plasten blir liggende i magen til fuglene og gir dem en falsk metthetsfølelse. Til slutt dør de av underernæring.

Søppel funnet på stranda nedenfor Værste. Foto: Tor Bjarne Christensen

Hindrer fotosyntesen
Litt bortenfor elevene går Synnøve Røsand. Hun har nylig meldt seg som frivillig i Naturvernforbundet i Østfold. Da hun hørte om elevenes ryddeaksjon, ba hun om å få bli med.

– Jeg vil bidra. Vi vet at det ligger gigantiske mengder plast ute i verdenshavene som tar livet av masse dyr. Det er så stor tetthet av plast enkelte plasser at det blir problemer for plankton å drive fotosyntese, fordi sollyset ikke slipper gjennom. Dette er et kjempeproblem, derfor er det så viktig å ta tak i det, sier Røsand, som arbeider som lærer og er utdannet innen økologi.

Historien om Rolf og Katrine
Etter å ha tatt bilder og gjort intervjuer begynner jeg å plukke søppel selv. Langsomt arbeider jeg meg bortover stranda. I løpet av noen få minutter har jeg fylt en sekk med følgende innhold: isoporbiter, Q-tips, bruskorker, store og små plastbiter, en plastskje, plastposer, en plastflaske, søppelsekker, en sko, taustumper, sugerør, en gummistøvel, en arbeidshanske, en metallrist, et beslag i aluminium, flere store plastnett og en skobørste. Jeg finner også to bildekk, men dem får jeg ikke oppi posen.

Mellom to steiner ligger et rødt gavebånd med en til og fra-lapp. «To Rolf From Katrine», står det. Hvordan har det kommet hit? Feiret de julaften her? Eller tok vinden det med seg da Rolf gikk ut med gavepapiret første juledag?

Litt lenger borte stikker noe gult opp av sanden. Det ser ut som gummi. Jeg griper tak i biten og drar. Snart haler jeg en hel sammenrullet hageslange opp av sanden. Den ser helt ny ut. Like ved står en støvel halvt begravd. Hvordan havnet dette her?

Og så forstår jeg med ett hvordan det hele henger sammen. Rolf og Katrine var faktisk her på julaften, og Katrine ga Rolf en hageslange. Og da var det sikkert Rolf som mistet den støvelen også. Men hva fikk Katrine?

Én ting er i alle fall sikkert. Det er ikke kjedelig å være på strandrydding, bare du er åpen for en god historie …

Til Rolf fra Katrine…

Likte du saken?
Støtt Naturvernforbundets grundige arbeid ved å melde deg inn i dag. Som medlem får du tilgang til medlemsbladet Natur & miljø.

grønnfinkEivind Helland Marienborg