Svermer for gjenbruk

Etter mange år med plikter og fornuftige valg kjente Katrine at det var på tide å skape noe eget. Nå serverer hun fristende kaker og redesign side om side på kaféen Svermeri.

kaffe kvinner cafe

I Skippergata 2 i Tromsø ligger et av byens eldste hus. Det ble bygget i 1792 og har en lang liste med tidligere innehavere og beboere, deriblant en avis og en «stentøy- og tobakksforretning.» I dag ligger det en helt spesiell kafé her.

Gammel interesse

Katrine Dahl Jensen (45) er tydelig travel bak disken og rundt om i huset, men hun tar seg tid til å prate med gjestene. Hun er en sprudlende og glad dame som trives med det hun gjør. Hun forteller at hun har samlet gamle møbler i alle år.

— Folk syntes nok jeg var sær i begynnelsen, men det har forandret seg. Det har blitt mer krevende å få tak i brukte møbler, fordi mange holder på med sånt nå. Bare blant mine venninner er det stor interesse.

Verdiøkning

Likevel opplever Katrine at enkelte mener at brukte ting bør være billigere. Men hun synes ikke at prisen skal være det viktigste insentivet for å velge å handle brukt.

— Jeg tror det er viktig å flytte fokuset bort fra pengene vi sparer. Verdien i å gjenbruke er så mye mer! Vi reduserer vår totale avfallsmengde og drar bedre nytte av allerede brukte ressurser. Det er godt for miljøet.

Derfor mener Katrine at gjenbruksvarer bør være dyrere.

— Jeg mener at vi tilfører verdi. En kommode i heltre som er pusset opp og kan brukes i 150 år til er mer verdt enn en ny kommode i finér som bare varer noen år. Møblene ble skapt for å vare før i tiden.

— Folk vil ha ro og tid til håndverk

Katrine driver også med litt mer uvanlig redesign. Som å lage lampeskjermer av skinnjakker. Og gamle broderier som detaljer på putetrekk. Det er populært.

— Jeg er opptatt av håndverk. Ting som er originale. Da får du også noe som ikke alle andre har. Jeg tror vi mennesker prøver å ta tilbake det opprinnelige, vi har en iboende trang til å skape! Kanskje stammer behovet fra tiden da vi måtte lage egne verktøy. I en verden som går fort og handler om å oppnå mer er det mange som søker noe helt annet. Denne trenden med å finne ro og tid til håndverk er et svar på dette.

Fikk nok av burde-ting

Ideen til Svermeri fikk hun etter å ha lest i et interiørblad om noen som solgte brukte ting og hadde kafé. Det utviklet seg til et brennende ønske om å etablere noe eget.

Denne drømmen bar hun på i 15 år, gjennom mange «burde-ting.»

— Jeg hadde jobbet med tall og regnskap i mange år gjennom eget firma. Jeg kjente at det ikke ble rett for meg, at jeg ikke fikk brukt min kreative side. Da jeg begynte å studere i voksen alder valgte jeg økonomi og administrasjon, fordi det var lurt å formalisere min realkompetanse. Men det jeg egentlig burde var jo å studere noe som passet med min kreative skapertrang.

Gradvis kjente hun at det var på tide å følge drømmen.

— Det tok 15 år, men i dag tror jeg det var like greit at jeg ventet så lenge, for min kjøpergruppe utvikler seg sakte. Nå er markedet klart, folk ønsker det bærekraftige.

Stor etterspørsel

Her er det ingen blodfattige ferdigløsninger fra IKEA. Hele kafeen er innredet med gamle møbler som Katrine har pusset opp. Mye av det er til salgs og kan tas rett ut av kafeen.

— Det positive med gamle ting kommer godt til uttrykk her, mange kommer innom for å hente inspirasjon. Det er ikke lenger sånn at butikk-kjøpt er det aller fineste.

Og etterspørselen er stor.

— Jeg får nesten ukentlige forespørsler om å ta oppdrag, men jeg har ikke tid. Folk spør også om jeg kan være på jakt etter spesifikke ting.

Grønn arbeidsplass

Katrine åpnet Svermeri høsten 2013. Der solgte hun redesignede møbler, puter, lamper og annet interiør i tillegg til brukt krimskrams. Sommeren 2015 fikk hun mulighet til å overta nabolokalet i samme bygg og samme høst åpnet Katrine «Svermeri kafé og redesign.»  Nå har hun fem deltidsansatte på dette som på mange måter er en grønn arbeidsplass.

— Jeg føler at jeg er med på en grønn bølge. Alt vi kjøper inn av inventar og utstyr kjøper vi brukt, så lenge det er mulig. Dessuten jobber vi hele tiden med å kaste minst mulig mat. Vi er også bevisste på strømforbruket vårt og prøver å sortere avfallet mest mulig.

Har du tips til andre som vil starte grønn bedrift?

— Dette er en god tid å starte på, med mange muligheter. Grønn har blitt en merverdi nå og mange vil støtte opp om det du gjør. Kjør på!

Jo flere av oss som velger å ha en grønn linje i bunnen under sine valg, desto større blir den samlede effekten. Det er viktig å erkjenne at hver og en av oss er delaktig i det store bildet.

Katrine er strålende fornøyd med at hun turte å satse på drømmen sin.

— Jeg tar utgangspunkt i at jeg har dette ene livet. Da gjelder det å fylle det med ting som kjennes godt. Dette er mitt svermeri, for jeg går rundt med en boblende sommerfuglfølelse. Jeg blir lykkelig av dette.

Ønsker du å lese flere tips eller historier om hvordan du kan bidra til det grønne skiftet? Da kan du gå inn på naturvernforbundet.no/mittgronneskifte eller bestille boken Folkets klimadugnad