Tilberedning
Studier viser at mange plasttyper lekker hormonforstyrrende stoffer, spesielt i kontakt med varme, og øvrige plastkjemikalier lekker også når plasten er i kontakt med varme. Melaminplast, PVC og plasten i svarte kjøkkenredskaper tilhører de materialer som ofte lekker mer kjemikalier enn lovlig. Ved tøff bruk avgir det meste av plast småbiter av mikroplast, som kanskje ikke er det man ønsker i maten eller innemiljøet. Kjøp heller redskaper i stål eller tre der det er mulig. Mange klassiske non-stick-belegg er laget med fluorkarboner som er giftige.
Når produktene produseres spres rester fra produksjonen ut i miljøet, og små mengder kan også lekke ut under bruk. Fluorkarboner er ofte særdeles langsomt nedbrytbare, og de kan samles opp i kroppen. Kjøp rustfritt, støpejern eller med moderne fluorkarbonfrie non-stick-belegg isteden. Om plast ikke er til å unngå i kjøkkenet, så er det dårligste alternativet polykarbonat, det nest dårligste er melamin og det beste er polypropylen. Det finnes ingen garantier for at polypropylen ikke inneholder farlige tilsetningsstoffer dersom de ikke er spesielt godkjent for matvarebruk. Samtidig er de to andre plastsortene mer kjent for å kunne inneholde godt dokumentert farlige plastkjemikalier.
Det er veldig vanlig med vinylhansker i kjøkkenet. Selv de som markedsføres som ftalatfrie har vist seg å inneholde ftalater. Mange hansker inneholder svært mye av de aller farligste ftalatene, DEHP37. Ftalatene overføres til maten ved kontakt, og også til den som bruker hanskene. Polyetenhansker er det beste alternativet, og deretter nitrilhansker, istedenfor å bruke vinyl. Det beste alternativet er å være nøye med håndhygienen og bare bruke hansker om det er absolutt nødvendig (som når man har sår på hendene). Som litt tykkere oppvaskhansker kan gummi- eller neoprenhansker fungere.