Virvelvinden som ble leder

Hun var møteplager, virvelvind og «gæren» lokallagsperson. Nå er det hun som skal holde orden i rekkene hos vår ungdomsorganisasjon. Silje Lundberg har klatret hele NU-stigen.

Et intervju med Natur & miljø er bare ett av mange stopp i løpet av en dag, når du er leder i Norges mest dynamiske politiske ungdomsorganisasjon. Fem minutter etter at intervjuet var ferdig, var Facebookprofilen oppdatert. Senere samme kveld var hun på tv. Silje er yngste blad i Natur og Ungdom-familien Lundberg. Nå styrer hun sjappa, etter å ha blitt valgt til leder i januar.

Statoil-foreldre
– Jeg var med og startet opp Harstad NU i 2001. Vi var en liten gjeng, og alle foreldrene til de som var med jobba i Statoil. Det var ikke bare lett, smiler Silje. Hun ble vervet i Natur og Ungdom av sin søster Aase Kristine, som i likhet med bror Håvard også har vært innom de slitte kontorene til Natur og Ungdom i Torggata i Oslo. Hun beskriver seg selv som «gæren lokallagsperson» de første årene i NU. I opposisjon til lederne i Oslo, og med stadige innlegg som førte henne nær den beryktede møteplagertoppen.

– Hvis du hadde spurt andre som var med i NU de første fem årene, hadde de aldri trodd at jeg skulle bli leder. Men det er veldig morsomt, jeg kjenner meg selv veldig igjen i de som er med på NU-arrangementer nå.

Økende aktivitet
Hun overtar en organisasjon i medvind. NU har hatt rundt 7000 medlemmer i et par år, og økende aktivitet på lokalplan. Samtidig har de en sterk posisjon blant alle som arbeider med klima og energi, som i mange år har vært organisasjonens hovedfokus. Prioriteringen av klima har vært så sterk at flere har murret.

– Når NU jobber med fornybar energi, er det både klima og naturvern samtidig. Vi vil endre vindparker slik at de blir mindre ille for naturen, vi arbeider mot veiutbygginger som ødelegger natur, og mot nedbygging av matjord. Vi må se klimasaken og arbeidet for naturmangfold i sammenheng, hvis ikke taper vi begge sakene, sier Silje overbevisende.

– Må bli mer impulsive
Hun ønsker å utvide samarbeidet med Naturvernforbundet.

– Vi er en organisasjon i konstant utvikling med høy turnover, fordi folk blir «pensjonerte» når de er 25. Fornyingen sitter vel litt lenger inne i Naturvernforbundet. Jeg tror Naturvernforbundet må tørre å være mer impulsive, sier hun, før hun fortsetter:

– Vi samarbeider bedre enn på lenge sentralt, men fortsatt er det steder lokalt der vi ikke snakker sammen. Der trengs det innsats fra begge organisasjoner for å tilpasse seg.

Må være plass for alle
I år skal NU arbeide hardt for at regjeringen leverer en skikkelig klimamelding, og at de får passet sitt påskrevet dersom den ikke legger opp til nok kutt. Så skal norske fjorder berges mot utslipp fra gruveindustri, med rutilutvinning i Førdefjorden som den store prøvesteinen.

– Miljøvern handler om hvordan du vil at samfunnsutviklingen skal være. Vi må være bevisste på at vi får med alle som vil bidra. En av fordommene mot oss er at vi er byungdom som aldri har vært i skogen. Det er tull, mange har bakgrunn fra speideren, og er gode på naturbruk. Men hvis vi krever at alle som skal jobbe med miljøvern skal på skogtur minst en gang i uka, distanserer vi oss fra folk. Det må være plass for alle som vil gjøre en innsats, sier den nyvalgte NU-lederen.