Krafttak mot kraftverk i Langedalselva
Nå samles naturvernere, padlere og andre friluftsinteresser i et krafttak for å få vernet Langedalselva på Sunnmøre. De møtte opp i Olje- og energidepartementet for å tale vassdrags- og energidirektoratet (NVE) midt imot.
Langedalselva er topp prioritert av Naturvernforbundet både lokalt og nasjonalt, og hører med til nærområdet som omkranser verdensarvområdet Geiranger-Herdalen. Langedalselva er også utpekt som en av Norges to beste padleelver. Framtidig reiseliv, et kjerneområde for nasjonalfuglen fossekall og sjeldne naturtyper er i spill når Olje- og energidepartementet skal avgjøre skjebnen til Langedalselva.
I møtet ble det vist videoopptak av padlere i strie stryk og fiskere ved mektige høler og kulper.
– Langedalsvassdraget er alt for verdifullt til å bli ødelagt av kraftutbygging, slo leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg fast.
– Både naturverdiene og friluftsinteressene er klart undervurdert i sakspapirene NVE har lagt til grunn når de anbefaler utbygging, tilføyde hun, og henviste til en rekke konkrete eksempler.
Knut Festø fra Naturvernforbundet viste til at de hadde vurdert over 100 kraftsaker de siste årene, og kun i et lite mindretall gått helt imot kraftutbygging.
– Men Langedalseleva er blant de absolutt umistelige delene av hele fylkets naturarv, framhevet han. Sindre Kiviranta og Helge Kvam Karbø fra padlemiljøet presiserte at etter diverse utbygginger i regionen er Langedalselva nå den eneste som kan by på gunstige forhold gjennom hele sommersesongen, mellom vår- og høstflommene.
Fylkesmannen og Fylkeskommunen i Møre og Romsdal er også blant de som har advart mot denne kraftutbyggingen.