Miljøvennlig dugnad

En dugnad er bra for fellesarealer, er til glede og nytte for de som bor der og kan være et godt tiltak for miljøet. Her finner du en guide til hvordan årets dugnad kan bli både miljøvennlig og lett å gjennomføre.

Ordet «dugnad» er Norges nasjonalord og aktiviteten i seg selv har en lang og tro tradisjon her til lands. Mange borettslag og sameier inviterer årlig sine beboere til en eller flere dugnader for å pleie både fellesområder og nabofelleskapet.

Arrangere dugnad

Det kan likevel virke utfordrende å skulle være ansvarlig for å arrangere en dugnad selv. Heldigvis har sortere.no lagd en flott informasjonspakke med alt du trenger å vite for å arrangere den planlagte dugnaden.

Ta med miljøet

Det kan også være fint å vite om alle de små, men viktige tingene man selv kan gjøre for at dugnaden skal bli ekstra miljøvennlig når man først setter i gang. Her er noen enkle tips og råd som vil være til nytte for både redskaper, fellesareal og lokalt plante- og dyreliv: 

Reparer heller enn å kjøpe nytt

Begynner det gamle smijernsgjerdet å ruste eller lekker hageslangen? Begge deler kan du fikse helt selv. Her finner tips til hvordan du kan reparere og vedlikeholde det utstyret du allerede har:

Velg miljøvennlige materialer

Trenger du å male eller å reparere sykkelskuret? Vi gir deg tips til hvordan du kan finne miljøvennlig maling og unngå tresorter som truer verneverdig skog.

Legg til rette for humler, fugler, ekorn og andre hyggelige dyr

Med ville dyr og planter rundt deg kan fellesarealet bli en liten, grønn oase. Hagen er avhengig av sommerfugler, bier og andre insekter for å holde seg frodig, og for å kunne bekjempe skadedyrangrep.

Velg miljøvennlige jordtyper og alternativer til hagegift

Uttak av torv fra norske myrer har store konsekvenser for både myr og klima. Ved å erstatte torvjord og kunstgjødsel med kompostert jord bidrar dere til å ta vare på myrene våre og redusere borettslagets klimagassutslipp.