Klimatoppmøte i Qatar – en selvmotsigelse

Som om McDonalds skulle holdt en konferanse for de overvektige, uttalte Jamie Henn i klimanettverket 350.org i forkant av klimatoppmøtet i Qatars hovedstat Doha. Naturvernforbundets Johanne Houge skriver om sine betraktninger rundt klimatoppmøtets vertsland Qatar.

Mennesker i protest

Da Qatar i fjor ble valgt som vertsland var det mange av oss som ristet på hodet.  Er det ikke i overkant ironisk å sitte i megautslippslandet å forhandle om utslippsreduksjoner, spurte vi oss.

Det lille ørkenlandet er litt større enn Rogaland fylke, har gjort seg rik på olje og gass. Som flere av Midtøstens stater har de gått fra et liv i beduintelt og stor fattigdom til et luksusliv der skyskrapere og store biler preger bybildet. På møte med sivilsamfunnsorganisasjonene fortalte den karismatiske presidenten for COP 18, Abdullah bin Hamad Al-Attiyah at i hans ungdom var det kun en videregående skole i hele landet. I dag har flere av verdens mest prestisjetunge universiteter egne avdelinger i Doha.

Ingen målsetninger om utslippsreduksjoner

Landet har i årevis hatt verdens høyeste utslipp av CO2 per innbygger – 48,0 tonn i 2008. Til sammenligning er utslippene i Norge er på ca 11 tonn per person per år. Dersom alle skulle levd som Qatars innbyggere hadde vi trengt seks jordkloder.

Selv om Qatar nå er et av verdens rikeste land fordelt på innbyggere, regnes de fortsatt i klimaforhandlingene for å være et fattig land. Til motsetning fra Bangladesh, Maldivene og 90 andre land har Qatar ingen mål om utslippskutt eller nedtrapping av oljeutvinning.  Mange håper at vertslandet under konferansen vil komme til å lansere sitt eget klimamål.

Flere analyseselskaper har pekt på at Qatar faktisk vil tjene på et ambisiøst internasjonalt klimaregime fordi landet har store naturgassreserver. Naturgass er sett på som bindeleddet fra kull til fornybar. Med strengere reguleringer på kull, ville prisen på naturgass økt.

Qatars første miljødemonstrasjon

På lørdag mellom ble Qatars første miljødemonstrasjon arrangert, med flere hundre deltagere. Myndighetene hadde gitt sivilsamfunnet lov til å demonstrere være mellom åtte til ti på morgenen langs en motorvei. Et av hovedtemaene for demonstrasjonen var at den arabiske verden må ta sin del av ansvaret i å kutte klimagassutslipp.

Som en konsekvens av at klimatoppmøtet har miljøorganisasjonene fra hele Midtøsten mobilisert ungdom fra hele regionen. På forberedelsesmøtet i forkant av toppmøtet var det over hundre ungdommer fra alle landene i Midtøsten.

Stormannsgalskap

Noen vil kanskje beskylde vår egen kjære oljehovedstad Stavanger for til tider å vise stormannsgalskap. Kom til Qatar. SUVene kjører tett i tett, ofte i en voldsom fart. Det bygges overalt; stadioner, luksushoteller og veier.  Gamle bygninger rives, og nye skyskrapere ruver mot himmelen. Alt dette for å gjøre Doha klar til fotball-VM i 2022.

Doha har også spesialisert seg på å holde store internasjonale konferanser, der klimamøtet er et i rekken. Konferansesenteret har vunnet flere utmerkelser for miljø- og energisystemene, med solceller på taket og energi- og vannsparende tiltak på alle fronter.

Konferansesenteret er så stort at det tar nesten en halvtime å gå fra den ene siden til den andre, og det er store bevertninger på hvert hjørne av konferansesenteret. Det er nesten så man skulle tro det var like mange delegater som ansatte på klimatoppmøtet.