5 grunner til å være klimaoptimist

Vi er på vei mot en verden uten kull, olje, gass og klimaforurensning. Foreløpig går det for sakte, men rundt om i verden finnes store og små eksempler på folk som bidrar til å løse klimakrisen.

1. Folk vinner over fossilindustrien

Eksemplene blir stadig flere på hvordan folk stanser planer om olje- og gassutvinning. I England har lokale grupper i Naturvernforbundets søsterorganisasjon, Friends of the Earth, stanset planer om utvinning av skifergass. I Kroatia er oljeutvinning i Adriaterhavet lagt på is etter folkelig motstand. I Uganda bidro protester fra fiskere og miljøbevegelsen til å stoppe oljeutvinning i Lake Albert. I USA klarte en samlet miljøbevegelse å stanse det planlagte oljerøret Keystone XL. Og i Norge har vi i mer enn 15 år holdt oljeindustrien ute av Lofoten, Vesterålen og Senja.

At dere har klart å holde oljeindustrien ute av Lofoten, Vesterålen og Senja brukes som eksempel for miljøbevegelse over hele verden.

          Asad Rehman, talsperson for Friends of the Earth

2. En solrevolusjon er på gang

Visste du at det i Tyskland er installert over 1,5 millioner solscelleanlegg? De aller fleste eies av vanlige folk og mange selger strøm til andre. Andre land følger også etter. I England finnes for eksempel nå 650 000 solscelleanlegg.

Bakgrunnen for solrevolusjonen er i stor grad at prisen på solsceller har falt med 80 prosent siden 2008 og er ventet å fortsatt falle.

Endringen som skjer når solceller blir billigere enn fossil energi, er som overgangen fra is til vann. Bare én grads forskjell kan få hele systemet til å endre seg.

          Al Gore, fredskprisvinner og klimaforkjemper 

3. Demonstrasjonene blir større og større

Helgen før klimamøtet i Paris marsjerte 785 000 mennesker for en bedre klimapolitikk! Smak litt på det, 785 000 folk. Det er betydelig. I Norge var det marsjer i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, Stavanger, Ås, Fredrikstad, Kristiansand, Lillehammer, Lyngen, Namsos, Seljord, Sandefjord, Grenland, Fjaler, Hønefoss, Haugesund, Tromsø, Harstad og Hammerfest. Imponerende!

I New York gikk 400 000 mennesker i tidens største klimademonstrasjon i 2014. I Lima, Peru, gikk 20 000 mennesker i det som var Latin-Amerikas største klimademonstrasjon noesinne. Vi fyller gatene!

Innbyggerne våre fortsetter å protestere i gatene. Vi kan ikke late som om vi ikke hører dem. Vi må svare på deres krav. 

           Barack Obama, etter at nesten 400 000 fylte gatene for å demonstrere for klimaendringer i 2014. 

4. Folk trekker pengene ut av klimaforurensning

De siste årene har det vokst en ny bevegelse som trekker sparepengene sine ut av kull, olje og gass. I Norge har Oljefondet trukket seg ut av kullselskaper. Det samme gjør Storebrand, Nordea, KLP, Oslo kommune og Eid kommune. Internasjonalt har en rekke aktører som Rockefeller Brothers og Kirkenes verdensråd trukket seg ut av kullselskaper.

(Foto: Abbie Trayler-Smith / Panos Pictures / Department for International Development) 

5. Stadig flere utviklingsland tar snarveien til en bærekraftig økonomi

Mens rike land må venne oss av med vår dyre og farlige avhengighet av fossil energi, kan utviklingsland velge å ikke starte. På grunn av de synkende kostnadene for fornybar energi, har stadig flere utviklingsland valgt bærekraftige løsninger. India planlegger å gi 400 millioner mennesker elektrisitet, i hovedsak med solceller, og i Bangladesh blir det installert to nye solcelleanlegg på tak i minuttet. Marokko planlegger verdens største solenergianlegg, og Kina planlegger nye strenge lover for å sikre at både statens investeringer og private investeringer går fra miljøødeleggelse til grønne prosjekter.