Trygg og effektiv elbillading
Elbilen har ikke bare blitt viktig del av transportsystemet vårt. Den er også en integrert del av hjemmet ditt hver gang du lader. Derfor bør du velge elbillading som ikke bare er smart, men også trygg.
Elbillading |
---|
Mål: trygg og energismart lading av elbilen |
Energikutt: smartere lading kan redusere effektbehovet |
Spør: godkjent elektriker for pris og valg av løsning hos deg |
Elbilen er ikke bare kommet for å bli. Sannsynligheten er stor for at den vil dominere bilparken vår om noen år. Med stadig nye modeller på markedet og stadig lengre rekkevidde er det ikke så overraskende hvis den neste bilen du kjøper deg er elektrisk.
Selv om det er aspekter ved klima- og miljøregnskapet til elbilen kan diskuteres har de elektriske bilene noen udiskutable fordeler i form av mer effektiv motor, drevet av en fornybar energikilde, færre helseskadelige utslipp, og en fremditig utjevning av effektforbruket sammenlignet med fossilbilene. Denne artiklen handler immidlertid ikke om elbilens miljøregnskap, men om hva en elbil vil kreve av deg og av hjemmet ditt.
Setter du bare ladekontakten rett i stikkontakten du har i garasjen din hjemme bryter du mest sannsynlig reglene – og utsetter deg selv og familien din for en unødvendig brannrisiko.Elbiler kan nemlig gjennom uvettig lading bli til brannfeller.
Derfor finnes det et regelverk for hvordan elbillading skal foregå, også hjemme hos deg. Det aller viktigste er at ladepunktet ditt skal ha en egen strømkurs med jordfeilvern, og begrenset strømstyrke (maks 10 A). Det er også viktig at du aldri bruker skjøteledning eller en overgang/adapter når du lader elbilen din hjemme.
Selv om regelverket tillater at elbillading kan løses på forskjellige måter anbefaler nå både sikkerhetsmyndigheter og elektrobransje at du installerer en egen ladeboks og en ladekabel som er spesialtilpasset for lading av elbiler.
Ladepunktet ditt skal også installeres av en godkjent elektriker.
Når bør du skaffe trygg og effektiv lading av elbilen hjemme?
- Du har allerede en elbil – og lader den hjemme på en uforsvarlig måte.
- Du planlegger å kjøpe en elbil.
- Du har familie og venner med elbil.
- Du ønsker å gjøre en investering for fremtiden.
- Du ønsker å gjøre elbilen til en del av et helhetlig smarthussystem i hjemmet ditt.
- Du bor i et borettslag eller sameie som ikke har godkjente ladepunkter og -plasser for elbiler.
Hva koster trygg og effektiv elbillading?
- Hvis du velger å installere ladeboks for elbillading – koster ladeboksen gjerne i underkant av 20 000 kroner.
- Velger du vanlig stikkontakt eller eventuelt industrikontakt vil investeringskostnaden være lavere, men du mister samtidig noen av mulighetene for styring av energiforbruket og effekten.
- I tillegg må du betale for å etablere strømforsyningen og for arbeidet. Prisen på dette vil variere, så be om et pristibud på hele jobben.
Slik går du fram for å få trygg og effektiv elbillading
- Hvis du allerede lader hjemme uten å følge reglene må du sette i gang arbeidet raskt. Er du på planleggingsstadiet kan du tenker litt lenger – Da kan du ta hensyn til om det er ting ved boligen eller familiesituasjonen din som vil ha innvirkning på hvordan du bør prioritere. Er det andre tiltak du bør gjøre samtidig med at du legger opp til trygg og effektiv elbillading? Det å tenke elbil og -lading som en integrert del av husets energisystem kan være smart. I tillegg kan energilagring og etablering av solstrøm være interessante energitiltak som kan passe godt sammen med et energismart ladesystem for elbilen.
- Har boligen din tilstrekkelig kapasitet? I noen boliger kan hovedsikringen være for liten. Kontakt en el-installatør for å få sjekket det eksisterende elektriske anlegget og hva som eventuelt må gjøres av utbedringer for å tåle elbillading.
- Har du ikke tilstrekkelig kapasitet må du ta kontakt med nettsielskapet ditt og undersøke både muligheten for og eventuelle kostnader med å oppgradere.
- Gjør en vurdering på om du skal velge minimumsløsningen eller strekke deg litt lenger og velge en ladeboks.
- Innhent tilbud fra flere godkjente elektrikerfirma som har erfaring med å etablere ladepunkt for elbil. Velg den løsningen som passer best hos deg, og velg det firmaet du har størst tillit til.
- Installer ladeløsningen og lad elbilen din trygt hjemme.
Er du en av de som sitter og lurer på om du skal bruke noen ekstra tusenlapper på å etablere en egen ladestasjon for elbilen, eller om du skal nøye deg med å bruke en vanlig stikkontakt? Her finner du noen gode argumenter for både å etablere en egen ladestasjon og for å bruke en vanlig stikkontakt til elbillading:
Derfor bør du velge ladestasjon
Det er flere gode grunner til at ladeuttaket du planlegger bør være en ladestasjon (det som tidligere ble kalt mode 3) og ikke en vanlig stikkontakt (mode 2).
En av grunnene er selvfølgelig at både sikkerhetmyndigheter og elektrobransje anbefaler det, at dette blir det gjeldende kravet i EU og det at en ladestasjon i motsetning til stikkontakten du ellers vil bruke er spesialutviklet til oppgaven det skal gjøre, nemlig å lade elbilen din. Det er tryggere å lade via en ladestasjon.
En annen fordel er at du kan lade med høyere effekt. Der en vanlig stikkontakt maksimalt skal 10 ampere, kan en ladestasjon kobles til uttak med større strømstyrker. Det betyr at du i neste omgang kan lade opp bilen mye raskere enn via en vanlig kontakt. Dette vil spesielt være viktig i moderne elbiler med stort batteri og lang rekkevidde.
Ladestasjonen vil også være mer energieffektiv. Den har et lavere energitap og den gjør det også lettere å koble ladepunktet sammen med et helhetlig styringssystem. Da kan du enklere styre forbruket ditt og kutte kostnadene.
men husk at…
det koster deg noen tusenlapper mer å installere en ladestasjon. Ladestasjonen bør også beskyttes mot vær og vind med et tak eller lignende hvis den skal stå på ytterveggen.
Derfor bør du velge vanlig stikkontakt
Som regel er det økonomiske grunner som gjør at man velger å lade gjennom vanlig stikkontakt og ikke ladestasjon. Ladestasjonen koster litt mer, og selv om den gjør elbilladingen mer fleksibel – vil en vanlig stikkontakt kunne tas i bruk til flere ting.
Hvis du ikke lader fast hjemme, eller du legger opp ladepunktet ditt for besøkende eller til et eventuelt og fremtidig ladebehov vil det være tilstrekkelig og godt nok å gå for en vanlig stikkontakt.
men husk at…
strømstyrken du får er begrenset (maksimalt 10 ampere). Dette gjør at det vil ta tid å lade de moderne elbilene med lenger rekkevidde med en vanlig stikkontakt.
Du må også være klar over at det følger mer risiko med å lade på denne måten. Løsningen krever at du er mer oppmerksom på ladepunktet ditt og jevnlig ser etter tegn på skade eller varmegang som f.eks misfarging. Vær nøye med at ladekabelen din aldri skal henge rett fra ladepunktet, men alltid avlastes enten med en kurv eller krok der «ladekladden» kan legges i eller henges opp.
Selv om myndighetene og elaktrobransjen anbefaler at du installerer ladeboks, kan du fremdeles lade elbilen gjennom vanlig stikkontakt hvis du gjør det på riktig måte. Her er de tingene du må passe på:
1. Egen kurs
Skal du lade elbilen i en vanlig stikkontakt (schuco) hjemme er det viktig å vite at ladepunktet skal ha en egen separat strømkurs. Hvis ladepunktet ditt skal være i garasjen kan immidlertid andre ting du trenger elekrisitet til i garasjen – som lys og et ekstra strømpunkt være koblet på samme kurs.
2. Pass på strømstyrken
Skal du bruke en vanlig stikkontakt (schuco) er det også sånn at strømkursen din skal ha en maksimal strømstyrke på 10 ampere.
Noen velger å installere industrikontakt i stedet for vanlig kontakt. Da kan uttakets strømstyrke (antale ampere) være høyere, men siden hoverdregelen er at det ikke er tillat å bruke overganger eller adaptere i forbindelse med lading er det bedre å installere en egen ladeboks istedet.
3. Sørg for jordfeilvern
Skal du bruke en vanlig stikkontakt (schuco) til elbillading skal denne strømkursen ha en egen jordfeibryter. Det er også viktig at bryteren er tybe B. Det betyr at den ikke blir forstyrret av ladesystemet til bilen din.
4. Sikr «ladekladden»
Ladekladden – ladeboksen på ledningen til en elbil veier en god del, ofte mer en 3 kg. Denne vekten er ikke stikkontakten din laget for å tåle. Derfor kan det oppstå farlige situasjoner, selv etter noen få ganger, hvis støpselet og kontakten utsettes for denne ekstra vekten.
Derfor skal det alltid være en egnet kurv eller en krok tilgjengelig der du lader. Her legger eller henger du ladekladden, sånn at stikkontakten din avlastes fra vekten.
5. Riktig rekkefølge
Når du lader med vanlig stikkontakt skal du alltid fjerne strømtilførselen fra bilen din før du tar støpslet ut av stikkontakten i veggen etter lading. Hvis du ikke gjør dette kan det oppstå en lysbue, en kraftig gnist, som kan ødelegge kontakten din.
6. Følg med
Elbilen trekker i motsetning til andre apparater strøm med både høy effekt og over lang tid. Det er risikoen denne belastningen over tid utgjør som gjør at reglene for elbillading i norge er såpas strenge.
Når du lader elbilen fra vanlig stikkontakt er det derfor spesielt viktig at du undersøker stikkontakten for skader og misfarging jevnlig, f.eks en gang i uken. Misfarging og skader er nemlig tegn på at det har vært varmeutvikling og at ladepunktet ditt utgjør en brannrisiko.
7. Ingen skjøteledning
Av samme grunn – frykten for varmegang og brann – skal heller ikke skjøteledninger eller overganger og adaptere tas i bruk i forbindelse med elbillading. Må du nødlade kan du imidlertid fortsatt bruke skjøteledning om du må.
Lading av elbil gjennom egen ladestasjon har mange fordeler. Det er brannsikkert, i tillegg gir det større mulighet til å styre energiforbruket og effektuttaket, og det blir også mulig å lade raskere – fordi ladestasjonen kan kobles til høyere strømstyrker.
Hvis du vurderer å skaffe deg en ladestasjon hjemme kan det være verd å tenke på dette:
1. Sjekk kapasiteten
Det første du bør gjøre er å sjekke hovedsikringen din, og hvor mye strømkapasitet du har der du bor.
Husk at ladestasjonen skal ha en egen strømkurs, selv om det er mulig å koble på f.eks lys og lignende hvis ladestasjonen skal stå i garasjen eller carporten din. Forutsetningen er at du går med på at billaingen kan påvirke de andre tingene som er koblet til kursen.
2. Bestem behovet
Mange klarer seg uten, men hvis du har behov for å kunne lade elbilen din raskt trenger du også å ha stor kapasitet. Hvor rask lading du kan få er avhengig av strømstyrken i kursen du installerer.
Stort sett har vanlige husholdningskontakter en strømstyrke på 10 ampere. Skal du lade i vanlig kontakt er dette den maksimale strømstyrken som er tillatt. Siden spenningen i strømnettet vårt er på 230 volt gir denne kontakten deg en maksimal ladeeffekt på 2,3 kW.
En ladestasjon kan imidlertid kobles til strømkurser med større strømstyrke. Dette øker effekten, og gjør at du kan lade raskere. For de fleste vil en kurs på 16 ampere fungere greit (da er maksimal ladeeffekt 3,7 kW), men har du en bil som kan lade med høyere effekt – og behov for å kunne lade raskere er det mulig å installere strømkurser med høyere strømstyrke – typisk opp til 32 ampere.
Her er det flere hensyn som spiller inn. De nyere bilene har lenger rekkevidde og større batteri, og vil kreve lenger ladetid for å bli fulladet, dette gjør at det kan være positivt å ha mer effekt tilgjengelig.
Samtidig må du regne med å betale mer for installasjonen og oppgradering til en ladestasjon med større strømstyrke. I fremtiden kommer vi også på en eller annen måte til å måtte betale for effekten vi henter ut av strømnettet. Det kan gjøre det mindre prisgunstig å lade med høy effekt hjemme.
Selv om du velger en løsning med høy effekt – trenger du imidlertid ikke å bruke hele effekten når du lader – i de fleste tilfeller velger du selv hvor mye effekt du ønsker å lade med.
Dette er sprøsmål det er viktig å drøfte med installatørene du velger å kontakte.
3. Undersøk løsningene
Etter hvert finnes det mange leverandører av forskjellige ladebokser på markedet. De aller fleste vil passe godt for de aller fleste, men undersøk gjerne nettfora og for å få informasjon om andres erfaringer og lignende.
Har du spesielle behov eller ønsker, kan det være verd å undersøke en del rundt dette før du velger leveranør og modell. For eksempel når det gjelder tilkobling til smarthusteknologi og styring. Dette er også noe du bør ta opp og diskutere med aktuelle installatører.
Hvis du bor i et borettslag eller sameie kan det også hende at borettslaget har valg en modell og leverandør for deg.
4. Få befaring og pris
Finn et elektrofirma som satser litt på elbillading og be om befaring og pris. Ofte har leverandørene av forskjellige ladestasjoner lister over sine forhandlere. Dette kan eventuelt være et greit sted å starte.
Benytt anledningen til å stille de spørsmålene du har når det gjelder behov og valg av løsning. Undersøk også hva en eventuell oppgradering til større strømstyrker vil bety både praktisk og økonomisk for deg.
5. Bestem omfang og velg installatør
Bestem deg for både hva og hvem du skal gå for. Det kan være smart å tenke langsiktig. Når du først har gjort investeringen er det gjerne tiår til du kan forsvare gjøre den igjen. Bomkjøp er også dyrt for både miljøet og lommeboken. Derfor kan det være lurt å satse på solid og velprøvd teknologi.
6. Gjennomfør
Inngå tydelige avtaler med firmaet om hva som skal gjøres – når, og til hvilken pris. Og lad elbilen både tryggere og mer energismart i ny ladestasjon.
Det å få på plass trygg og effektiv elbillading i sameier og borettslag kan by på noen utfordringer. Når man eier både infrastruktur og garasje sammen, men gjerne har ulike behov, prioriteringer og økonomiske forutsetninger kan det by på noen utfordringer.
Som elbileier vil imidlertid loven nå gå i din favør. Bor du i et sameie og ønsker å etablere et ladepunkt til elbilen din sier eierseksjonsloven nå at styret må ha saklig grunn for å avslå søknaden din om dette, og regelverket vil mest sannsynlig etter hvert også gjelde for borettslag.
Her finner du mer informasjon om hvordan du kan gå frem som beboer/andelseier eller som styremedlem:
Hvordan få trygg og effektiv elbillading når du er andelseier eller beboer?
1. Sjekk status
Start med å undersøke din egen parkeringsplass og garasje. Selv om det er en stikkontakt på din parkeringsplass er det ikke sikkert at den er godkjent for elbillading. Start med å undersøke dette. Hvilke løsninger har andre andelseiere eller beboere? Finnes det eventuelt fellesplasser for elbillading i borettslaget/sameiet?
2. Undersøk vedtektene
Borettslaget eller sameiet kan gjennom vedtektene stille krav som er strengere enn gjeldende regelverk til hvordan prosessen med å etablere trygg og effektiv elbillading skal gjennomføres og stille krav til hvilke tekniske løsninger som kan velges og hvordan ladetpunktet skal finansieres.
Derfor bør du undersøke vedtektene til borettslaget eller sameiet ditt for å finne ut om elbillading og ladestruktur er nevnt, og eventuelt hvilke krav som stilles. Dette kan for eksempel være krav til ladepunktet, krav til utførelse av arbeidet, krav om energimåler og krav om finansiering.
3. Søk om lov
Uavhengig av om elbillading er nevnt i vedtektene eller ikke – må du uansett sende inn en formell søknad til styret om tillatelse til å etablere et ladepunkt for elbilen din.
Hvis sameiet og borettslaget har ting på stell har de gjerne allerede utarbeidet en praksis på området, og du vil få positivt svar på søknaden din. Da kan du kontakte et eller flere godkjente elektrofirma og få en pris på jobben som skal gjøres. Vær nøye med at du følger de kravene til utførelse som styret krever.
Hvis sameiet og borettslaget du bor i avslår søknaden din – enten fordi de ikke har utarbeidet en praksis enda eller uten saklig grunn kan du fortsatt få gjennomslag, det tar bare litt lenger tid.
4. Frem sak
Start med å fremme en sak på boligsameiets eller borettslagets Årsmøte. Her kan du enten be om at det er styret i borettlsaget eller sameiet ditt som jobber videre med saken, eller du kan be om at det opprettes en egen kommité for dette arbeidet i borettlsaget ditt. Pass på at du melder saken i tide. Saker som skal tas opp på generalforsamling må meldes inn i god tid før møtet.
Formålet med saken må være at styret eller komiteen forbereder en sak til neste generalforsamling med konkrete forslag til løsninger for hvordan elbillading og ladestruktur skal løses i sameiet eller borettslaget ditt.
5. Få gjennomslag
De aller fleste sameier og borettslag vet at tematikken knyttet til elbillading kommer, og de vet også at dette er noe som de i fellesskap må ta stilling til. Sannsynligheten er derfor stor for at du – hvis du ikke gir opp – vil få gjennomslag for at det opprettes trygg og effektiv elbillading i borettslaget eller sameiet ditt på den ene eller andre måten.
Engasjer deg aktivt i saken hvis du kan! Bli med i styret eller ladekommiteen.
6. Gjennomfør
Har du fått positivt svar fra styret kan du gå i gang med ladepunktet ditt. Både sikkerhetsmyndigheter og elektrobransje anbefaler at du velger å installere en ladestasjon, selv om andre løsninger også kan være innenfor regelverket.
Kontakt godkjente elektrikerfirma som har erfaring med å etablere ladesystemer i borettslag og sameier for å få pris på jobben. Borettslaget eller sameiet ditt har kanskje allerede samarbeid med et elektrofirma som kjenner bygningsmassen og reglene godt – da kan det være gunstig å ta kontakt med dem, men velg det firmaet du har størst tillit til.
7. Gi styret beskjed
Som regel vil borettslaget eller sameiet ditt kreve å få tilbakemelding på at jobben ble gjort innen for de rammene som ble gitt. Få firmaet du bruker til å dokumentere at jobben er gjort i henhold til gjeldende regelverk og avtale, og gi dokumentasjonen videre til styret.
Hvordan sikrer du trygg og effektiv elbillading når du er styremedlem?
Som styremedlem er du ansvarlig for boligsameiets eller borettslagets fellesområder. Derfor er du også ansvarlig for elbil-lading som skjer i fellesområdet.
Seksjonseiere som har en parkeringsplass i et sameie kan nå kreve å få anlegge ladeplass for elbil og ladbare hybridbiler. Sitter du styre kan du bare nekte hvis du har saklig grunn. Selv om retten ikke gjelder i borettslag enda, er det stor sannsynlighet for at dette på sikt vil bli gjeldende praksis.
Er du styremedlem i et borettslag eller sameie er dette noe dere må vurdere og få på plass en praksis på. Det kan være lurt å starte med å opprette en egen ladekommité.
Her finner du noen tips til hva du kan gjøre for å komme i gang:
1. Sjekk status
Start med å undersøke dagens status:
– Hvor mange og hvordan lades elbil og hybridbiler i fellesområde/garasjen i dag?
– Hvilken kapasitet (effekt) har dere på tilgjengelig til fremtidig lading av elbiler i fellesområde/garasjen?
– Har borettslaget eller sameiet vedtekter eller praksis knyttet til dette med elbillading? Hvilke krav stilles?
– Hvilke regler stilles til elbillading, og hva anbefales av nasjonale myndigheter?
Når du har funnet svarene på spørsmålene over er det lettere å gå i gang med arbeidet med å finne en løsning som passer i ditt borettslag eller sameie.
2. Undersøk mulighetene
Hvilke tekniske muligheter er det som er aktuelle for deres borettslag når det gjelder ladesystem for elbiler? Her kan du starte med å gjøre en kartlegging av forskjellige løsninger og prinsipper. Det finnes mange ulike måter å
Det enkleste for styret vil ofte være at hver enkelt har sitt eget ladepunkt, men det er mer energismart hvis disse ladepunktene er ladestasjoner som er knyttet sammen med et felles styringssystem. Da kan systemet passer på hvor mye strøm og effekt som brukes, og dere kan klare dere med mindre.
En annen modell kan være å leie ladeanlegget av en ekstern aktør. Det kan også være mulig å sette opp felles, dedikerte ladeplasser som alle i sameiet eller borettslaget ditt kan benytte seg av.
Når dere vurderer ulike løsninger opp mot hverandre er det smart å tenke langsiktig. Det kan også være smart å knytte til seg ekstern ekspertise. Ta kontakt med et firma som du vet har erfaring med å etablere ladesystemer i borettslag eller sameier og be dem undersøke hvilke forutseninger ditt borettslag har, og be dem deretter legge frem eksempler på ulike løsninger.
Her kan det også være smart å alliere seg med en rådgiver – som kan leies inn for å se på de ulike løsningene som er aktuelle, anbefale alternativet som virker best, prosjektere hvordan løsningen skal se ut og gå ut i markedet.
3. Få befaring og hent inn priser
Før du kan fremme en sak på årsmøtet trenger du et forpliktende pristilbud, og gjerne fra flere aktører. Har du leid inn en rådgiver vil han eller hun kunne hjelpe deg både med å hente inn og gå gjennom pristilbudene for dere.
Gjør du jobben selv kan det være smart å forhøre seg med boligbyggelag, produsenter og andre om hvilke aktuelle firma som bør kontaktes.
Få firmaene på befaring og innhent deretter pristilbud.
4. Tenk på finansiering
En viktig del av dette arbeidet handler også om hvordan borettslaget eller sameiet – og til sist den enkelte beboer skal betale for anlegget og bruken av det.
Den ene måten å finansiere trygg og effektiv elbillading i borettslag og sameier er gjerne at borettslaget eller sameiet påtar seg kostnadene av det som er felles – altså infrastrukturen frem til ladepunktene. Så dekker den enkelte beboer kostnadene til selve ladepunktet eller ladestasjonen, og betaler for strømmen de bruker til å lade elbilen. Legger dere på et lite påslag i prisen, vil dere over tid kunne dekke kostnadene med etableringen av ladeinfrastrukturen.
En annen finansieringsmåte er å legge opp til at borettslaget eller sameiet påtar seg hele investeringen, og at utgiftene deretter dekkes inn gjennom en abonnementsløsning der de som bruker anlegget enten betaler en viss sum per kWh som blir brukt til lading, eller rett og slett betaler en avtalt sum for å kunne bruke anlegget.
En tredje finansieringsmåte er at ladeanlegget eies og administreres av en ekstern aktør. I tillegg finnes det selvfølgelig andre kombinasjonsløsninger og -prinsipper.
Det viktigste er at du og resten av styret tenker gjennom hvordan dere best kan få gjennomslag for den løsningen dere mener vil fungere best, at det er – og oppleves som – mest mulig rettferdig og at det samtidig i minst mulig grad går utover felleskapets og den enkeltes økonomiske situasjon.
5. Frem sak på årsmøtet
Orienter gjerne borettslaget eller sameiet om at dere jobber med saken og underveis i prosessen. Det vil være positivt. Det er likevel først når dere vet hvilken løsning dere vil anbefale å velge, hva løsningen(e) vil koste, og hvordan dere bør finansiere investeringen og forbruket at dere endelig er klare for å fremme saken for resten av borettslaget eller sameiet.
Saken bør fremmes i god tid før årsmøtet skal gjennomføres, og komme tydelig frem på dagsorden. Ha så mye som mulig klart på forhånd.
Dere bør også endre borettslagets eller sameiets vedtekter, sånn at det blir tydelig både hvilke krav og regler for elbillading som skal gjelde.
6. Få gjennomslag
Ha forståelse for at andre som ikke har jobbet like mye med saken som deg ikke sitter på det samme beslutningsgrunnlaget. Derfor bør du forberede deg godt, og tenke gjennom hvordan saken presenteres for å få gjennomslag på årsmøtet.
Siden vi har en tendens til å velge bort de dyreste (og forsåvidt også de billigste) løsningene kan det være smart å legge frem flere forskjellige løsningsforslag, og plassere alternativet dere mener er mest hensiktsmessig i midten.
6. Gjennomfør
Hvis årsmøtet godkjenner prosjektet og finansieringsmodellen kan dere jobbe videre med saken, og inngå avtale med den installatøren dere mener er best egnet.
Inngå tydelige avtaler på hva installasjonen skal koste, hva som er inkludert – og ikke, og når arbeidet skal gjennomføres og være ferdigstilt.
7. Kontroller anlegget
Styret er også ansvarlig for å kontrollere at elbillading i fellesområder skjer i henhold til det nasjonale regelverket og de vedtektene sameiet eller borettslaget har blitt enige om. Derfor bør det opprettes faste rutiner for kontroll av ladeanlegget.
Energistyring
Siden lading av elbil vil bruke en betydelig mengde energi og effekt, kan det være smart å ha et system som kan bestemme når – og hvor mye energi elbilen skal bruke når den lader. Hvis du har planer eller ambisjoner om å etablere et smarhus – skal selvfølgelig elbilen være en del av dette systemet, så tenk på dette når du velger ladestasjon og system.
Les mer om energistyring og systemer her.
Solceller
Med introduksjonen av elbillading vil strømforbruket ditt gå opp – over hele året. Dette gir ingen energigevinst på strømregningen, men det kan gjøre installasjon av solceller og egen strømproduksjon mer lønnsomt og attraktivt. Siden vi jevnt over har et mye lavere strømbehov i sommerhalvåret, kan det være vanskeligere å få solceller til å lønne seg. Når det jevne strømbehovet øker gjennom elbillading – øker også solcellenes effektivitet. Er du ekstra bevisst på når du lader – kan også elbilen fungere som et nyttig energilager ved produksjon av solstrøm.
Energilagring
Det pågår et spennende og viktig arbeid med å finne de mest gunstige måtene å ta vare på elektrisiteten som produseres av fornybare energikilder som sol og vind. Siden man får lite betalt for den strømmen du produserer selv på nettet er det best å bruke den selv. Kan man lagre energien hjemme blir det lettere å bli selvforynt meg egenprodusert strøm. Elbilen og elbillading vil være viktige brikker i et system for lokal energilagring.