Balansert ventilasjon
Mange boliger har dårlig og tett luft. Planlegger du å etterisolere eller skifte vinduer bør du installere balansert ventilasjon med varmegjenvinning samtidig.
Balansert ventilasjon med varmegjenvinning |
---|
Mål: bedre inneklima, mindre varmetap |
Energisparepotensial: overfører 70 – 90 % av varmen fra gammel til ny luft |
Koster: 60 – 85 000 kr, eller typisk 4 – 550 kr m2 |
Spør:Ventilasjonsfirma/blikkenslager eller byggmester |
Et balansert ventilasjonssystem med varmegjenvinning leverer frisk, filtrert luft til boligen din. Ventilasjonsanlegget lar den brukte inneluften som ventileres ut, varme opp den friske uteluften som ventileres inn i boligen. Dermed trenger du mindre energi til oppvarming, og får en jevnere temperatur i boligen din.
Boliger som er bygget etter 2010 har som regel balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Eldre boliger derimot har ofte avtrekksventilasjon. I bygninger med avtrekksventilasjon, eller helt naturlig ventilasjon får man friskluft gjennom ventiler i vinduer og vegger, og gjennom sprekker i huset, og du må lufte når dette ikke er nok.
Sentrale avtrekkssystemer er sensitive, enten de er viftebasert eller bygger på naturlige drivkrefter. For eksempel vil et systemer uten forvarming av frisklufta gi følelse av trekk i kalde perioder, mens ventilering basert på naturlige drivkrefter varierer mye over året. Dårlig luft, lukt og fukt er vanlig i svært mange av disse boligene.
Hvis luften i boligen din er dårlig og tett, eller dere har problemer med fuktig luft, kondens, trekk eller har allergi er det å ettermontere balansert ventilasjon et viktig tiltak i seg selv.
Planlegger dere å etterisolere og bytte vinduer og dører, får dere et tettere hus uten luftlekkasjer. Da er det viktig å vurdere et nytt balansert ventilasjonsanlegg for å sikre god ventilering med frisk, filtrert luft inn til alle oppholdsrom. Ventilasjonsanlegget bør installeres i forbindelse med en helhetlig oppgradering av boligen, eller du kan legge opp til en mer stegvis prosess.
Bør du installere balansert ventilasjon?
- Dere har utfordringer med dårlig og tett luft i boligen, og eventuelt små fuktproblemer.
- Dere har helseplager/allergi.
- Dere har problemer med radon i boligen.
- Dere ønsker bedre komfort i boligen.
- Dere planlegger etterisolering, utskifting av vinduer eller andre oppgraderingstiltak i boligen.
Hva er fordelene med balansert ventilasjon?
- Sikrer et godt inneklima i alle rom, hele året.
- Sparer energi og dermed penger ved å gjenvinne varmen fra inneluften til den nye luften som blåses inn i boligen.
- Gir deg kontroll på inneluften og luftmengden.
- Unngår fuktskader i boligen som mugg og sopp, eller andre ugunstige forhold som f.eks. kondens på vinduene.
- Slipper kald trekk i den kalde årstiden.
- Filtre som fjerner forurensing fra uteluften og partikler fra inneluften.
- Motvirker radon ved at radonkonsentrasjonen reduseres.
Hva koster balansert ventilasjon?
- Et balansert ventilasjonsanlegg med varmegjennvinning koster fra 60 – 100 000 kroner.
- Hvor mye energi du sparer avhenger størrelsen på boligen, energiforbruket ditt og hvor effektivt ventilasjonsanlegget du velger er.
- Gjennomsnittlig vil tiltaket redusere energiforbruket med 9 kWh/m2/år.
- Det betyr at du i en gjennomsnittlig enebolig fra 80-tallet kan spare 1 450 kWh i året, eller mer
Slik går du frem for å få balansert ventilasjon
- Få oversikt over energibehovet ditt, og om det er ting ved boligen eller familiesituasjonen din som vil ha innvirkning på deres fremtidige energibehov. Er det andre tiltak dere bør gjøre samtidig med at dere skal installere ventilasjonsanlegget?
- Vurder om dere skal gjøre hele jobben på en gang, eller om en stegvis tilnærming passer best for dere.
- Ta kontakt med flere firma som kan gjøre jobben og be om pris på jobben som skal gjøres.
- Velg den bedriften du får størst tillit til. Gjør tydelige avtaler om når og hvordan jobben skal være gjort, og hva du eventuelt skal og kan gjøre selv.
- Søk støtte fra Enova.
- Husk å vedlikeholde ventilasjonsanlegget!
Hvis man ikke er opptatt av bygningsmessige funksjoner og tekniske systemer kan det være vanskelig å vite om man har balansert ventilasjon med varmegjenvinning eller ikke. Her er noen tips til ting du kan se etter for å finne ut om dere har balansert ventilasjon eller ikke:
Ventilasjonsaggregatet: Et balansert ventilasjonsaggregat med varmegjenvinning i en bolig er på størrelse med et kjøkkenskap. Fjerner du dekselet vil du se at det er 2 ulike filter (ser ut som poser som henger etter en ramme) som henger på hver sin side, flere vifter og et slags metallhjul (dette er varmeveksleren) som henger sånn ca på midten et sted.
Kanalene: Ser du at det kommer flere (f.eks 4) kanaler for luft ut av ventilasjonsaggregatet ditt er sannsynligheten stor for at du har du balansert ventilasjon.
Ventilene: Har du ventiler i tak eller vegger i alle rommene du oppholder deg, og gjerne med ulikt utseende som på bad, wc, vaskerom og kjøkken i forhold til ventiler på soverom og stue, er dette tegn på at ventilasjonsanlegget ditt både tilfører og fjerner luft.
Alder på boligen: Boliger som er bygget etter 2010 har som regel balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Da ble balansert ventilasjon med varmegjenvinning nemlig et krav i de byggtekniske forskriftene.
Når du gjennomfører energitiltak som etterisolering av tak og vegger, eller installerer nye vinduer og dører, er det et mål i seg selv å tette uønskede luftlekkasjer samtidig. Da slipper mindre kald uteluft inn i boligen din fra små og store sprekker i konstruksjonen.
Men mindre sprekker gir mindre friskluft. Derfor er balansert ventilasjon et av energitiltakene du prioriterer og planlegger for ved rehabilitering og oppgradering av boligen din.
Balansert ventilasjon gir bedre inneklima
Balansert ventilasjon er gjerne først og fremst et tiltak for å bedre inneklimaet ditt. I mange boliger er dårlig luft utgangspunktet, og problemet blir større når du etterisolerer og tetter bygningskroppen. Et godt tilpasset ventilasjonsanlegg sørger for god luftkvalitet hele døgnet.
Hvis du opplever at luften i boligen din er tett og fuktig, og dere f.eks har hatt kondens på innsiden av vinduene, eller begynnende fuktutfordringer kan balansert ventilasjon bidra til å hjelpe på dette. Et balansert ventilasjonsanlegg løser ikke problemet, men kan hjelpe mot en del av symptomene, og hindre potensielle skader.
For allergikere vil et godt tilpasset og vedlikeholdt ventilasjonsanlegg kunne redusere plagene. Inne i ventilasjonsaggregatet sørger filtre for å rense luften for partikler og forurensning. Dette gjør at forurensing og pollen fjernes fra uteluften, mens støv blir fjernet fra inneluften.
Et ventilasjonsanlegg som ikke vedlikeholdes kan derimot forverre inneklimaet og øke plagene for allergikere, så vedlikehold er viktig for at systemet skal fungere best mulig.
Balansert ventilasjon gir lavere energiforbruk
Inne i ventilasjonsanlegget er det en varmeveksler. Det er denne som overfører varmen fra inneluften som ventileres ut – til den kalde uteluften som ventileres inn. Varmeveksleren gjør at du i stedet for iskald vinterluft får friskluft som er en god del varmere. Hele 75 – 90 % av varmen gjenbrukes i stedet for å gå tapt.
Dette er energismart og gjør at du kan spare mye energi på oppvarming av boligen med balansert ventilasjon. Hvor mye du sparer vil være avhengig av hvilke andre energitiltak du gjennomfører, temperaturforhold og størrelsen på boligen.
Balansert ventilasjon gir likevel først og fremst energireduksjon sammen med andre energitiltak. Hvis balansert ventilasjon monteres uten andre energitiltak er det ikke sikkert at energiforbruket endres så mye, selv om inneklimaet blir bedre.
Balansert ventilasjon gir jevnere temperatur
Et balansert ventilasjonsanlegg gir jevnere temperatur i boligen din gjennom hele året. For mange familier er dette en fordel, som både gjør det lettere og rimeligere å ta i bruk en større del av boligen.
Balansert ventilasjon bidrar også til å jevne ut temperaturforskjeller i huset, og denne temperaturutjevningen er noe av årsaken til at energiforbruket ikke alltid går ned etter at man har installert ventilasjonsanlegget. Med balansert ventilasjon tilføres nesten romtemperert friskluft til f.eks soverom som tidligere har vært helt uten oppvarming.
Balansert ventilasjon reduserer radon
Radon er en radioaktiv gass som kan sive inn i kjelleren din fra grunnen – hvis du bor i et radonutsatt område. Høye radon-nivåer i inneluften over tid kan føre til økt risiko for å utvikle lungekreft, og risikoen øker med radoninnholdet og hvor lenge du blir utsatt.
Derfor sier reglene at radonnivået i oppholdsrom i utleieboliger skal være under 200 becquerel per kubikkmeter (Bq/m3) og at det skal gjennomføres tiltak for å redusere radonnivået dersom det overstiger 100 Bq/m³.
Installasjon av balansert ventilasjonsanlegg vil redusere undertrykket i boligen og innstrømningen av radon, i tillegg til at radonkonsentrasjonen blir lavere på grunn av at mer luft skiftes ut. Er det målt for høye radonnivåer hos deg, er balansert ventilasjon et av tiltakene du kan vurdere.
Å installere balansert ventilasjon kan løses på flere måter. Derfor bør du gjøre deg opp noen tanker om ambisjonsnivå, og kanskje hvordan det kan løses. Det er smart å koble på fagpersoner tidlig i prosessen for å se på hvilke muligheter du har.
I de aller fleste tilfellene velger man en sentral løsning med ventilasjonskanaler som er tilkoblet et ventilasjonsaggregat, selv om det finnes andre løsninger.
Dette er noen av tingene du bør undersøke:
- Virkningsgrad: sjekk virkningsgraden på varmegjenvinneren i ventilasjonsanlegget. Jo høyere virkningsgrad, jo mer varme overføres til boligen. Gå for en løsning med så høy virkningsgrad som mulig.
- Effektiv vifte: Sjekk at viften i ventilasjonsanlegget trekker lite strøm. Jo lavere SFP (Specific Fan Power), jo bedre.
- Støynivå: Det er mange faktorer i et ventilasjonsanlegg som bestemmer støynivå, viftestøy er en av dem. Undersøk hvor mye støy viftene i ventilasjonsanlegget har.
- Luftmengde: kravene som stilles til luftmengde i boliger er lavere enn for andre typer bygninger. Ønsker du mer luft, planlegg for det.
Det er ikke sikkert at du har anledning til å installere hele ventilasjonsanlegget på en gang. Heldigvis kan balansert ventilasjon monteres stegvis. Du kan klargjøre og forberede et fremtidig ventilasjonsanlegg i rom du pusser opp. Men en stegvis installasjon krever god planlegging i forkant.
Tenk på plassering
Når du planlegger å få ventilasjon plasseres vanligvis de punktene hvor luften trekkes ut av boligen, på toalett, bad, vaskerom og kjøkken. På kjøkkenet skal ikke luften fra kjøkkenviften kobles til ventilasjonsanlegget, men føres rett ut. Fuktighet og fett fra matlagingen vil skitne til både ventilasjonskanaler og ventilasjonsaggregat. Derfor er det best at denne luften føres rett ut.
Når det gjelder tilluften, de stedene hvor ny filtrert frisk luft tilføres til boligen, skal den om minimum føres til alle oppholdsrom i boligen din, som stue og soverom.
I eksisterende bygg kan det være utfordrende å finne helt optimale løsninger for plassering. Er du heldig, har boligen din et kaldloft. Da kan kanalene fint legges der, og ventiler for tilluft og avtrekk trekkes ned gjennom taket. Hvis ikke kan ventilasjonskanalene helt fint bygges inn. Selv om ventilasjonskanalene i seg selv ikke er spesielt pene kan de bli nesten usynlige, eller gjøres om til spennende arkitektoniske elementer når de kasses inn.
Selve ventilasjonsaggregatet er på størrelse med et overskap på kjøkkenet. Det bør plasseres i et isolert rom, så ikke på kaldloftet. Dette kan være teknisk rom, boden eller gangen. Det viktigste er at du bør komme enkelt til for vedlikehold og justeringer.
Det er også smart å plassere luftinntaket, stedet der friskluften føres inn til ventilasjonsanleggetanlegget i boligen, sånn at du får minst mulig forurenset og fuktig luft, og unngår den varmeste luften om sommeren.
Ha en helhetlig plan
Skal du installere ventilasjonsanlegget stegvis er det viktig at du har en helhetlig og detaljert plan før du starter. Du må vite hvor de fremtidige kanalføringene skal gå, og hvor ventilasjonsaggregatet skal plasseres. Hvis ikke er det fort gjort å gjøre feil som det vil koste deg ekstra å få rettet opp i senere.
Har du imidlertid lagt en plan for hvordan ventilasjonen skal løses er det mulig å gjøre installasjon av balansert ventilasjon til et stegvis prosjekt som er tilpasset nettopp det oppussingsløpet du skal gjennomføre.
Det betyr at du kan klargjøre for ventilasjon i de rommene du pusser opp, eller passer på å legge forholdene mest mulig til rette for fremtidig installasjon av ventilasjon i etterkant.
Behovsstyring og soneinndeling
Smart styring av ventilasjonsanlegget er viktig for å få et best mulig inneklima og lavest mulig energiforbruk. For å få et energieffektivt ventilasjonsanlegg som ikke går på bekostning av inneklimaet må du kartlegge både behovene dine og de tekniske mulighetene før du velger en løsning.
I enkle ventilasjonsanlegg kan du enkelt justere luftmengden opp eller ned basert på behov enten manuelt, eller gjennom enkel tidsstyring. Viftene i ventilasjonsanlegget trekker ikke mye strøm, men energibesparelsen blir likevel størst hvis du legger opp til et ventilasjonsanlegg med flere soner, og som styres etter behovet.
I et sånt ventilasjonsanlegg kan driften styres etter CO2-nivå, tilstedeværelse, temperatur og relativ luftfuktighet. Du kan gjerne legge opp til et ventilasjonsanlegg med flere soner, f.eks for soverom og for oppholdsrom, der ventilasjonen styres etter tilstedeværelse eller CO2-nivå, og for bad og vaskerom, hvor ventilasjonsanlegget styres etter luftfuktighet. Da vil ventilasjonen øke når du dusjer, og fortsette til den fuktige luften er ventilert ut.
Det er også energismart å sette ventilasjonsanlegget i «dvalemodus» når ingen er hjemme. Da sparer du energi uten at det går på bekostning av inneklimaet.
Bruk fagfolk
Ta kontakt med fagfolk som kan hjelpe deg med å planlegge og gjennomføre prosjektet.
Et ventilasjonsfirma, eller en blikkenslager har ventilasjon som fagområde, og kan finne ut både hvilken type ventilasjon du bør velge, og hvordan det er best å plassere ventilasjonsanlegget hos deg. Skal du i gang med en helhetlig energioppgradering av boligen kan det være lurt å kontakte en arkitekt og en byggmester. En energirådgiver kan hjelpe deg med å foreslå og prioritere ulike energitiltak.
Du finner også gode tekniske forslag og løsninger i Sintefs byggforskserie.
Hvis du ønsker å få et mest mulig energismart ventilasjonsanlegg er det noen ting du bør vurdere:
Velg behovsstyring og soneinndeling
Riktig styring av ventilasjonsanlegget er viktig for å få et godt inneklima og lavt energiforbruk. For å få et energieffektivt ventilasjonsanlegg som ikke går på bekostning av inneklimaet må du kartlegge både behovene dine og de tekniske mulighetene før du velger en løsning.
I enkle ventilasjonsanlegg kan du enkelt justere luftmengden opp eller ned basert på behov enten manuelt, eller gjennom enkel tidsstyring. I mange boliger vil dette være tilstrekkelig, ventilasjonsviften trekker ikke mye strøm, men energibesparelsen blir likevel størst hvis du legger opp til et ventilasjonsanlegg med flere soner, og som styres etter behovet.
I et mer komplekst og tilpasset ventilasjonsanlegg kan anlegget styres etter parametere som CO2, tilstedeværelse, temperatur og relativ luftfuktighet. Skal du ha et ventilasjonsanlegg med flere soner kan du legge opp minst 2 soner for tilluften. En sone kan være soverommene, mens en annen oppholdsrommene. I disse rommene vil det være tilstrekkelig å styre ventilasjonsanlegget etter tilstedeværelse, altså at ventilasjonen starter opp med en gang noen oppholder seg i rommet.
For bad og vaskerom bør du legge opp til at ventilasjonsanlegget styres basert på luftfuktighet, men med mulighet for manuell overstyring. Da vil ventilasjonen starte opp i forbindelse med f.eks dusjing, og fortsette til den fuktige luften er ventilert ut.
Det er også energismart å ha en funksjon som setter ventilasjonsanlegget i «dvalemodus» når ingen er hjemme. Dette er en funksjon som vil spare energi uten at det går på bekostning av inneklimaet.
Ventilasjon tilknyttet vannbåren varme
Ventilasjon kan også være tilkoblet vannbåren varme. Det kan være i form av en ventilasjons- eller avtrekksvarmepumpe, som henter varmeenergi fra ventilasjonsluft, hever temperaturen og avgir varmen til et vannbårent varmeanlegg, eller ved at ventilasjonsanlegget ditt er koblet til det vannbårne varmeanlegget.
Da bruker du den fornybare energikilden din, f.eks en bergvarmepumpe eller fjernvarme til å varme opp ventilasjonsluft hvis du har behov for dette på de kaldeste dagene.
Hvis du vurderer en av disse løsningene kan du forhøre deg med håndverkeren eller leverandøren din om et «ventilasjonsanlegg med vannbårent varmebatteri», eller en «avtrekksvarmepumpe» kan fungere for deg når du snakker med håndverkeren eller leverandøren din.
I planleggingsfasen må du huske på at du trenger litt mer plass til et sånt anlegg, og du må planlegge hvordan ventilasjonsanlegg og varmtvann skal kobles sammen.
Selv om du ikke har vannbåren varme allerede, men planlegger å få det, kan du likevel velge et ventilasjonsanlegg med vannbårent varmebatteri som på et senere tidspunkt kan kobles til vannbåren varme.
Energioppgrader boligen din
Jo mindre uønsket varme som forsvinner ut veggene – jo mer energismart blir også det balanserte ventilasjonsanlegget ditt. I en helhetlig oppgradering bør balansert ventilasjon være et prioritert energitiltak. Har boligen din et stort vedlikeholdsetterslep og mye som må gjøres bør du ikke nøye deg med balansert ventilasjon. Les mer om helhetlig oppgradering her.
Velg lavenergivinduer eller oppgrader de vinduene du allerede har med energiglass. Vinduene er en av plassene der boligen din lar mest varmeenergi lekke ut. Derfor kan det være smart å vurdere å oppgradere vinduene sammen med at du installerer valansert ventilasjon. Les mer om å velge lavenergivinduer her.
Etterisoler boligen for å redusere varmetapet og luftlekkasjer. Hvis du jobber stegvis kan du starte med å etterisolere taket, og deretter etterisolere veggene og gulvet når det er behov.
I et balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning er det to filter. Det ene filtrerer uteluften på vei inn til boligen mens det andre filtrerer inneluften. Begge filtrene bør byttes minst en gang i året. Bor du rett i nærheten av en forurensende vei, eller et område med dårlig luftkvalitet bør du bytte filter oftere.
Om våren kommer det ekstra mye støv og pollen i filtrene. Derfor kan det være smart å bytte filtrene når pollensesongen er over.
Sånn går du frem for å bytte filter i ventilasjonsanlegget:
- Kjøp/Bestill nytt filter. Du vil finne produsent, type og modell på ventilasjonsaggregatet, eller i dokumentasjonen. Du kan også inngå en abonnementsavtale med leverandøren din. Da får du nye filter tilsendt automatisk.
- Ta ut støpselet sånn at ventilasjonsanlegget stopper.
- Fjern deretter dekselet som dekker fremsiden av ventilasjonsaggregatet.
- Fjern de gamle filterposene.
- Støvsug ventilasjonskamrene forsiktig hvis de er støvete.
- Sett i de nye ventilasjonsfiltrene. De nye filterposene skal plasseres på samme sted som de gamle.
- Fest dekselet, og sett til slutt i støpselet.
Rens ventilasjonskanalene og kontroller anlegget
Selv om du bytter filter jevnlig vil det over tid samle seg opp partikler og støv inne i ventilasjonskanalene. Et ventilasjonsfirma kan enkelt få renset ventilasjonskanalene for deg. Bestill gjerne rens hvert 3 – 5 år, og benytt samtidig sjansen til å få sjekket at anlegget ditt fungerer som det skal.
Det er ikke sikkert at balansert ventilasjon i seg selv vil redusere energiforbruket ditt, selv om det kan gjøre det. Derfor er det aller mest energismart hvis ventilasjon er en del av en større oppgradering av boligen, uavhengig om du gjør alt på en gang, eller steg for steg.
Oppgradere boligen
I en helhetlig oppgradering bør balansert ventilasjon være et prioritert energitiltak. Har boligen din et stort vedlikeholdsetterslep og mye som må gjøres bør du ikke nøye deg med balansert ventilasjon. Les mer om helhetlig oppgradering her.
Velg lavenergivinduer eller oppgrader de vinduene du allerede har med energiglass. Vinduene er en av plassene der boligen din lar mest varmenergi lekke ut. Derfor kan det være smart å vurdere å oppgradere vinduene sammen med at du installerer valansert ventilasjon. Les mer om å velge lavenergivinduer her.
Etterisoler boligen for å redusere varmetapet og luftlekkasjer. Hvis du jobber stegvis kan du starte med å etterisolere taket, og deretter etterisolere veggene når det er behov.
Velge mest mulig energismart ventilasjon
Legg til rette for å få så energismart ventilasjon som mulig. Hvis du har mulighet bør du vurdere soneinndelt og behovstyrt ventilasjon. Har boligen vannbåren varme vil det være energismart å velge ventilasjon med vannbårent varmebatteri.