Etterisoler kjelleren
En uisolert, kald og rå kjeller kan være årsaken til både kalde gulv og fuktproblemer. Planlegger du å drenere eller innrede kjelleren din, bør du etterisolere.
Etterisoler og drener kjelleren |
---|
Mål: bedre inneklima, mindre varmetap, øke boligens levetid |
Energikutt: 5 kWh pr kvadratmeter (i 80-tallsbolig) |
Pris: bare 700 – 900 kr/m vegg ekstra hvis du skal drenere. I underkant av 2000 kr/m vegg ellers. |
Spør: byggmester / tømrer / murer / entreprenør (ved drenering) |
Kjellere trenger ikke være rå, kalde, mørke og fuktige, men mange kjellere er det. Skal du innrede kjelleren din bør du etterisolere først, og det bør helst gjøres utvendig.
Mange kjellere har fuktproblemer. Dette kan du kjenne på lukt, se som utslag på veggene eller måle med en fuktmåler. Har du fukt i kjelleren din må du drenere. Dette er en stor jobb, men det er samtidig en gylden mulighet til å etterisolere. Skal du drenere bør du ettersiolere samtidig – uansett.
I motsetning til hva man kanskje skulle tro er det alltid best, mest effektivt og tryggest å etterisolere kjellerveggen fra utsiden. Isolasjonsplater festes til grunnmuren etter at veggen er gravd frem og dreneringen er utført.
Du kan også etterisolere innvendig, men da må du være forsiktig mer forsiktig. Tar du for godt i kan du få både fukt- og frostskader.
Du bør også etterisolere kjellergulvet.
Når bør du etterisolere kjelleren?
- Du har oppdaget fukt i kjelleren, og du må uansett drenere.
- Du planlegger å innrede kjelleren din.
- Du skal oppgradere hele huset.
- Du har kalde gulv.
Hvor mye koster det å etterisolere kjelleren?
- Bare 30 – 40 000 kroner ekstra hvis du uansett skal drenere. Regn med 70 – 90 000 kroner ellers.
- Du øker boligverdien. Innreder du kjelleren får du også større bruksareal.
- Du reduserer energibehovet med fra 5 kWh pr kvadratmeter. Dette utgjør 850 kWh i året i et vanlig 80-tallshus. I et eldre hus sparer du mer.
Slik går du frem
- Få oversikt over energibehovet ditt, og om det er ting ved boligen eller familiesituasjonen din som vil ha innvirkning på fremtidig energibehov. Er det andre tiltak dere bør gjøre samtidig med at dere skal etterisolere kjelleren?
- Ta kontakt med flere firma som kan gjøre jobben, og be om pris på jobben som skal gjøres.
- Velg den bedriften du får størst tillit til. Gjør tydelige avtaler om når og hvordan jobben skal være gjort, og hva du eventuelt skal og kan gjøre selv.
- Hvis etterisoleringen er en del av en større energioppgradering kan du søke støtte fra Enova.
Når du etterisolerer endrer du samtidig litt på hvordan en bygningen din fungerer. Å etterisolere kjelleren er ikke noe unntak. Samtidig er kjelleren en del av huset som ofte har en tendens til å bli oversett, og som etterhvert kan trenge litt ekstra omtanke og vedlikehold.
For kjellermurer kan endringer i fuktighet og temperatur i verste fall gi alvorlige skader på muren. Derfor må du starte med å undersøke kjelleren din når du planlegger å etterisolere.
Da vil tilstanden i både kjelleren og resten av boligen din, sammen med behovene – og økonomien – din være avgjørende for hva som er praktisk mulig å få til.
Hvordan har kjelleren din det?
Skal du etterisolere kjelleren din er det viktig at du aller først finner ut hvordan det står til der nede. Mange kjellere er utsatt for fukt, derfor er dette noe du skal undersøke før du går i gang med å etterisolere. Kontakt fagfolk som kan hjelpe deg å gjøre en skikkelig vurdering.
Se opp for fukt
Skal du etterisolere kjelleren må du være sikker på at kjelleren din er tørr og at du har god drenering.
Hvis det lukter fuktig og rått i kjelleren din, eller du kan se utslag, merker som kommer av fukt eller tidligere fukt på kjellerveggene er det sannsynlig at dreneringen rundt huset ditt er for dårlig. Fuktnivået i kjellerveggen kan du også måle med en fuktmåler.
Hvis kjelleren er fuktig må du drenere, og skal du uansett drenere rundt huset ditt bør du samtidig benytte sjansen til å etterisolere kjellerveggen utvendig. Pass på at dreneringsrøret legges lavere enn sokkelen til huset ditt, og at det legges med fall – sånn av vannet føres bort fra boligen din.
Velg rett fremgangsmåte og rett isolasjon
Det er mulig å etterisolere kjelleren både utvendig og innvendig. Det aller beste og tryggeste vil gjerne være å etterisolere kjelleren utvendig, men du kan også få god effekt av å etterisolere innvendig, spesielt hvis du allerede har etterisolert noe utvendig tidligere.
Skal du etterisolere kjelleren utvendig velger du isolasjon som er utviklet for dette. Du bør helst legge 10 cm isolasjon. Pass på at isolasjonen legges godt over sålen, som er den nederste delen av grunnmuren. Da vil det forsvinne mindre varme ut kjellergulvet ditt.
Skal du etterisolere kjelleren innvendig må du være mer forsiktig. Du må være helt sikker på at dreneringen er god, og at det ikke er fukt i kjelleren. Hovedregelen er at 2/3 av den total isolasjon bør være utvendig for å unngå fukt- og frostskader.
Ta kontakt med et firma som kan hjelpe deg med å finne ut hvordan det er best og tryggest å etterisolere kjelleren din. Du finner også gode tekniske forslag og løsninger i Sintefs byggforskserie. Gå inn her, og søk etter etterisolering.
Det er nesten alltid både best og tryggest å etterisolere kjelleren fra utsiden.
Hvis du etterisolerer kjelleren din som en del av en helhetlig energioppgradering av boligen din, eller du har drenert og etterisolert utvendig tidligere kan det være en god kombinasjon å kombinere utvendig og innvendig etterisolering av kjelleren.
Derfor bør du etterisolere kjelleren utvendig
Fordelen med å etterisolere fra utsiden er at du bygger grunnmuren inn i varmen. Da er det lettere å unngå både fukt- og frostskader. Sammen med ny drenering er utvendig etterisolering både den mest effektive og den tryggeste måten å etterisolere kjelleren din på. Hvis du uansett skal drenere rundt huset bør du etterisolere uansett. Da koster det deg lite ekstra å etterisolere.
Det er også bare når du etterisolerer fra utsiden at du bryter kuldebroer. Kuldebroer kommer av at de bærende delene av bygningen din ofte leder varme i tillegg. Når du etterisolerer kjelleren utvendig får du et nytt lag med isolasjon mellom de bærende bygningsdelene og utsiden. Utvendig etterisolering av kjelleren kan også bidra til å øke kjellermuren og bygningens levetid.
…men vær klar over at…
det er en stor jobb som går utover både lommeboken og hagen din. Hele grunnmuren og sokkelen må graves frem først for at du skal kunne etterisolere kjelleren skikkelig utvendig. Det er heller ikke alltid at dette er praktisk mulig.
Derfor bør du etterisolere kjelleren innvendig
Når du etterisolerer kjelleren innvendig slipper du hele gravejobben. Samtidig vil du få et kjellerrom som er både lunere og holder bedre på varmen, men effekten er mindre enn hvis du etterisolerer fra utsiden.
Hvis du allerede har drenert og etterisolert kjelleren din utvendig, men ønsker å gjøre enda lunere og bedre isolert er det en god idé å etterisolere innvendig også. Det samme gjelder hvis du gjør en større oppgradering av boligen. Da kan du legge så mye isolasjon du får plass til på utvendig side, og ta resten innvendig.
Hvis du vet at kjelleren din er tørr og dreneringen rundt huset er god og velfungerende kan du etterisolere kjelleren din innvendig uten å ha etterisolert på utsiden, men da må du være mer forsiktig.
…men vær klar over at…
du kan få fukt- og frostskader hvis du etterisolerer kjelleren innvendig på feil måte. Derfor er det viktig at du gjør et grundig forarbeid for å sikre at du ikke etterisolerer på en måte som vil skade bygningen din senere.Tommelfingerregelen er at 2/3 av veggens samlede isolasjon bør være utvendig.
Du mister også noe innvendig areal.
Når du skal etterisolere kjelleren er det alltid best å etterisolere fra utsiden.
Involver fagpersoner i prosessen med å bestemme fremgangsmåte, isolasjonssystem, isolasjonsmaterialer og isolasjonsmengde, og når energitiltaket skal gjennomføres.
Fordi mange kjellere er utsatt for fukt, og flere har fuktskader, er dette noe du må undersøke før du går i gang. Derfor er drenering og utvendig etterisolering av kjelleren tiltak det er fornuftig å gjøre samtidig.
Slik undersøker du kjelleren
Sjekk tilstanden på kjellermuren både utvendig og innvendig.
1. Undersøk pusslaget og bank ned den pussen som har løsnet fra veggen.
2. Se etter fukt både innvendig og utvendig.
3. Sjekk at murveggen er stabil.
Slik etterisolerer du kjelleren utvendig
1. Grav frem hele kjellermuren, inkludert den nederste delen på muren, sokkelen, som gjerne stikker litt ut. Er det behov, vil det være fornuftig å gjøre dreneringen rundt boligen bedre mens kjellermuren er gravd frem.
2. Dreneringsrøret bør legges lavere enn sokkelen til huset, og legges med fall – sånn av vannet føres bort fra boligen din.
3. Nå som hele kjellermuren er synlig, kan du reparere skader i pussen. Pass på at du velger en type puss som ligner på den som er brukt tidligere – hvis ikke kan den nye pussen svekke muren din i stedet for å styrke den.
4. Når skadene i kjellermuren er reparert er det på tide å legge isolasjonen. Det finnes flere forskjellige varianter fra forskjellige produsenter. Det viktigste er at du velger en isolasjon som er beregnet til etterisolering av kjellermur og sokkel. Dette kan f.eks være faste isolasjonsplater, eller ferdige drensplater som festes til kjellerveggen. Legg minst 10 cm isolasjon hvis du har mulighet til det.
5. Der kjellermuren skal være under terrenget legger du en grunnmursplate, med mindre du har valgt å legge drensplater. Begge disse systemene har riller eller knotter, som gjør at fukt skal kunne slippe ut av konstruksjonen.
Utenpå isolasjonen over terrenget og et stykke nedover grunnmursplaten monterer du kledningsplater, eller du kan ha et forsterket lag med murpuss.
6. I motsetning til når du skal etterisolere andre flater i boligen din, skal du være forsiktig med å ha det som kalles fukt- eller dampsperre på innsiden av kjellerveggen. Det er bare hvis nesten hele kjelleren din er over terrenget at dette er en god løsning. Hvis deler av kjelleren er under terreng, bør du velge materialer og metoder som gjør at kjellermuren kan slippe ut fukt både utvendig og innvendig. Dette kalles gjerne diffusjonsåpne løsninger.
7. Fyll igjen rundt boligen. Bruk drenerende masser, dette er masser som lar vannet lett slippe gjennomsom, f.eks pukk eller singel med mindre du har valgt drensplater, og legg et lag med matjord helt på toppen.
Sintef har gjennom byggforskserien mye informasjon for deg som skal etterisolere boligen din. Du finner hele serien her. Søk gjerne opp boka “Lag rom i kjelleren”.
Fordi mange kjellere er utsatt for fukt, må du se etter tegn på fukt – og fuktskader – før du kan etterisolere kjelleren innvendig. Er det fukt i kjelleren din bør du drenere, og etterisolere fra utsiden, men du kan legge deler av isolasjonen på innsiden.
Har du alt drenert og etterisolert kjelleren utvendig? Da kan du trygt etterisolere ekstra innvendig også.
I noen tilfeller er det også mulig å bare etterisolere innvendig uten å ha etterisolert utvendig også, men da må du være forsiktig. ⅔ av isolasjonsverdien bør være på utvendig side.
Involver fagpersoner i prosessen både med å bestemme fremgangsmåte, isolasjonssystem, isolasjonsmaterialer og isolasjonsmengde og i gjennomføringen av energitiltaket.
Start med å sjekke tilstanden på kjellermuren både utvendig og innvendig.
Slik undersøker du kjelleren
1. Sjekk at murveggen er stabil.
2. Se etter fukt og spor etter tidligere fukt i kjellerveggene dine både innvendig og utvendig.
3. Kjellervegger har som regel murpuss. Undersøk murpussen. Bank ned den pussen som har løsnet.
4. Reparer eventuelle skader i murpussen med ny puss. Pass på at du velger rett type murpuss.
Slik etterisolerer du kjelleren fra innsiden
Start med å bestemme fremgangsmåte og materialer. Har du drenert og etterisolert kjelleren utvendig tidligere kan du legge opp til samme isolasjonsmengde på innsiden av veggen som på utsiden.
1. Monter sviller og stendere . Dette er trevirket som blir skjelettet i den nye veggen og skal holde isolasjonen på plass. Svillene er det horisontale trevirket i bunnen og toppen av veggen, mens stenderne er vertikale. Bredden på materialene avhenger av hvor mye du skal etterisolere.
Fordi det kan være fuktighet i kjellergulvet, skal bunnsvillen ligge på et underlag som ikke slipper denne fuktigheten gjennom. Dette kalles gjerne et svillunderlag. Stenderne skal heller ikke være i direkte kontakt med murveggen, men monteres ca 2 cm fra veggen.
2. Legg i isolasjonen. Isolasjonen kan legges helt inntil veggen, og også bak stendere og sviller hvis kjellerveggen er over terreng.
3. Kle igjen med plater. Sørg for at du velger materialer som tillater at damp og fuktighet slipper ut gjennom veggen. Dette kalles gjerne diffusjonsåpne materialer. Du skal ikke ha dampsperre, eller kle veggen med andre damptette materialer hvis betydelige deler av kjelleren din er under bakkenivå.
Det kan også være mulig å etterisolere kjelleren innvendig ved å bruke ferdig isolerte fasadeblokker av Leca. Da følge produsentens anvisning.