Slik vil vi sette fart på strømsparingen

Tilskudd er bra, men ikke nok for å redusere energibruken i bygg.  Det trengs også god informasjon, klare krav og tilgang til lån.   

energiGetty Images
Getty Images

Naturvernforbundet foreslår en rekke konkrete tiltak som vil forenkle energisparing i eneboliger og småhus. Vi heier på regjeringens 2030-mål om å redusere strømbruken i bygg med 10 TWh. Dette tilsvarer mer enn hele strømforbruket i Oslo, men nye virkemidler trengs for å nå målet.    

illuastrasjon energi

Energikrav ved utskifting og modernisering

I dag skjer mye vedlikehold og modernisering uten at det samtidig fører til lavere energiforbruk. Det er ingen energikrav til eksisterende bygg.  Reglen må bli at når modernisering gjøres og deler fornyes må det isoleres og fornyes etter dagens energikrav.   Når energikravene følges bør det ikke være nødvendig med byggesøknad, på samme måte som man i dag ikke trenger å søke når man fornyergamle bygningsdeler med nye av samme standard.   

Informasjonen til boligkjøpere er svært mangelfull.  Boligsalgsrapportene har mye om kjøkken og bad, men er helt uten informasjon om energistandard. Det er heller ikke mye hjelp i energimerking som gjøres av eier eller megler.  

Lån og tilskudd

Selv lønnsomme tiltak for energisparing blir ofte ikke gjort.  Spesielt gjelder dette for leieboliger og for familier som er usikre på hvor lenge de blir boende. For å hjelpe på dette foreslår vi et energispare-lån som knyttes til boligen istedenfor beboeren personlig lån. Om man for eksempel har kjøpt en varmepumpe vil både denne og nedbetalingen av energispare-lånet med over til den nye beboeren, som også får bonusen med lavere strømregning.

Vi mener at det å spare energi må premieres. Vanlige og velprøvde tiltak som etterisolering og bedre vinduer, må få tilskudd. De som bygger selv gis støtte.

Helhetlig virkemiddelpakke

Naturvernforbundet jobber for å få Regjeringen til følge opp energisparemålet med nødvendige virkemidler.  Selv om alle er enige om at energieffektivisering i bygg er viktig, er det vanskelig å samle støtte til å gjøre nødvendige reguleringer.

Fire tiltak for eneboliger og småhus:

1. God plan for energioppgradering ved overtagelse av brukt bolig

Oppgradering av eldre boliger skjer ofte når nye eiere overtar. Det er viktig å gi god informasjon og rådgivning ved eiendomsovertagelse.  I dag er det ikke noe system for dette. Boligsalgsrapporten inneholder ingenting om energistandard for boligen og energimerket er en selvmerkeordning med en automatisk generert og lite presis tiltaksliste.   

Naturvernforbundets forslag:

Når det lages en boligsalgsrapport, må denne også inneholde beskrivelse av energitilstand og ha forslag til prioriterte energitiltak og kostnadsestimater.  Dette vil gi marginalt økte kostnader for selger samtidig som kjøper får et godt grunnlag for å planlegge oppgradering av boligen.  

  1. 2. Energikrav ved oppgradering

Når oppgradering og vedlikehold likevel gjøres, er det en liten ekstra kostnad å gjøre dette høy energistandard.   I dag er det ingen energikrav knyttet til eksisterende boliger. Modernisering og vedlikehold skjer ofte med lav energistandard. I byggereglene er «normen» at når «likt med likt» kan det skje uten søknad. Energioppgradering kan utløse krav om søknadspliktig fasadeendring.

Naturvernforbundets forslag:

Normen må være at alle endringer som gjøres på enkeltkomponenter (vegg, vindu tak mm) skal følge dagens energikrav. Når energikravene er oppfylt må det også være unntatt for søknadsplikt.  Det kan være gode estetiske, tekniske eller økonomiske grunner til å avvike fra dagens energikrav. Det må derfor være en enkelt å søke unntak.   

3. Avbetale ENØK-tiltak over nettleie

Selv om ENØK-tiltak er lønnsomt har ikke alle råd, eller vil prioritere å bruke penger på dette. Mange har i tillegg kort tidshorisont eller er leietakere slik at de ikke vil få glede av verdiøkningen som ENØK-tiltak medfører.  

Naturvernforbundets forslag:

Nettselskapet må kunne formidle lån til små tiltak som varmepumpe eller etterisolering av loftet.   Avbetalingen knyttes til strømmåleren (ID-punktet) og avbetales sammen med nettleie.  Ved flytting overtar den nye beboeren en forbedret bolig med lavere strømregning, men også restbetalingen av lånet.

3. Mest tilskudd til det som virker best

Selv om det blir krav høy energistandard når noe gjøres (forslag 2) vil det være nødvendig med tilskudd for å få flere til å faktisk gjøre tiltak. 

Naturvernforbundets forslag:

Tilskuddet bør være enkelt og forutsigbar støtte per m2 som isoleres eller energi oppgraderes. Med satser baserte på estimert energibesparelse.  Det vil gi høyest andel tilskudd til de mest kostnadseffektive tiltakene.  Om det f.eks gis tilskudd på 4 kr per kWh frigitt vil etterisolering av loft fra 10 til 30 cm gi et tilskudd på ca 120 kr/m2 loft.