En togtur til en forandring?

Skal du på ferie med barna dine i sommer? Hva med en ferie fri for fly? Internasjonal rådgiver i Naturvernforbundet, Kay Asbjørn Schjørlien forteller om sine erfaringer med å reise med barn på interrail.

Norske familier vender i disse dager nesen mot Sør. Som migrerende fugler flyr vi ned til varmere strøk. Her sitter vi en uke på den samme stranda foran det samme hotellet med de samme nordmennene. Men hva gir en slik reise oss? Lærer vi noe om andre kulturer og blir vi kjent med nye mennesker? Og hva gjør slike reiser med miljøet?

For meg er det mest spennende med reisen – selve reisen. Jeg blir stort sett alltid skuffet av å komme frem til målet. For da er reisen slutt. Det mest spennende er å se hvordan landskap, folk og kultur endrer seg gradvis sammen med selve reisen. Derfor forsøker jeg så ofte jeg kan å reise med tog eller buss. De fire siste somrene har jeg tatt med barna mine på interrail i Europa. Datteren min på snart ni har allerede besøkt 42 land.

Kartet viser alle direkte reiseruter (uten bytte) ut av Norge med landbasert kollektivtrafikk. I tillegg gir kartet reiseinformasjon for de stedene man oftest bytter transportmiddel for å komme seg videre ut i Europa. Les mer om togreiser i Europa uten fly i denne saken

Å fly føles ut som å bli fraktet i en kapsel fra et sted til et annet, uten egentlig å oppleve selve reisen som noe annet enn en ren transportetappe. For barn, som har en løs og umoden forståelse av geografi, tid og rom, uteblir mange av mulighetene til å utvikle en sunn verdensforståelse – det er viktig at barn ser og forstår at verden er mer enn en strand i Syden og byen man selv bor i. Når jeg reiser med barna mine så ønsker jeg å åpne for nyansene i reisens mysterium. Jeg ser, etter hver reise jeg tar med dem, hvordan de utvikler seg og absorbere kunnskap gjennom opplevelsene reisen gir.

Når man reiser med tog møter man alltid masse spennende mennesker og det er bestandig andre barn på togene så veldig lett å få venner fra hele verden. Selve reisen blir både et abstrakt og helt konkret rom for opplevelser, møter med andre mennesker, kunnskap og utvikling.

I en tid hvor reisen har blitt en av våre betydeligste forbruksvarer og en ferietur til Syden står for like mye utslipp som et års bilkjøring – så er det kanskje på tide at vi tenker litt mer på hvordan vi reiser og ikke bare hvor vi skal reise.

Vi foreldre har mulighet i en hel måned hver eneste sommer til å gi barna en skole bedre enn de de fleste. En skole som vil forme dem mer enn noe annet. Vi kan gi dem like mye kunnskap som en lærer vil klare i løpet av et år. Vi kan skape et engasjement ingen annen fotballtrener noen gang vil kunne gi dem. Eller vekke en nysgjerrighet teknisk museum bare kan drømme om. Så reis med barna dine, opplev verden, men unngå fly. Jeg anbefaler tog.