De gode alternativene

Å bruke flergangsprodukter når du har mensen er bedre for både kroppen din, miljøet og lommeboka!

menskoppGetty Images
Getty Images

Det finnes både trygge og behagelige produkter som kan erstatte engangsbind og -tamponger. Her er de vanligste:

Menstruser 

En menstruse både ser ut som og føles som ei vanlig truse, men den har et absorberende innlegg i kilen som forhindrer lekkasje og gjør at du føles tørr. Den vaskes etter bruk, og er således er gjenbrukbar.   

Mens andre flergangprodukter kan være vanskelige å finne i vanlige butikker, er heldigvis menstruse blitt et vanlig syn i stadig flere klesbutikker.

Akkurat som med vanlige truser, finnes det også menstruser for enhver smak, så her må man bare prøve seg frem. De ulike modellene har ulik oppsugingsevne, men alle skal gi god komfort, trygghet for lekkasjer, og kan brukes flere ganger. Trusene skylles i kaldt vann etter bruk, og vaskes i maskinen på 60 grader (eller annen temperatur om det står oppgitt). Unngå tøymykner, det reduserer oppsugingsevnen, og heng til tørk.  

Som med andre produkter, anbefaler vi å velge økologiske naturfiber (bomull eller kunstfiber som tencel eller viskose), aller helst miljømerket med Svanen eller andre tredjeparts miljømerker. Vi anbefaler ikke produkter tilsatt såkalt lukthemmende eller antibakterielle stoffer som nanosølv (som vaskes ut etter mindre enn ti vask) eller vannavstøtende PFAS eller andre «smarte» tilsetninger. 

Menskopp 

Menskopp er en kopp laget av medisinsk silikon eller naturgummi, som du setter inn i skjeden hvor den samler opp blodet. Plassert riktig, vil du ikke merke den. Koppen festes med vakuum, og kan sitte inne i opptil 12 timer.  

menskopp

Når koppen settes inn folder man den sammen, enten til en “c” eller “7” i toppen mellom tommel og pekefinger og fører den opp i skjeden. Hvis man merker den, og opplever at den ikke sitter godt, har man som oftest ikke satt den langt nok opp, og det kan føles som at den sklir litt. Ta den ut, og prøv igjen. Koppen har en lang tapp som du drar den ut med etter å ha fjernet vakuumet.  

Innholdet tømmes i toalettet. Skyll så koppen i kaldt vann, kanskje vil man tørke den litt, og så føres den inn igjen. Når menstruasjonen er ferdig steriliseres koppen, enten i kokende vann i 3-5 minutter eller i egen pose i mikrobølgeovn.

3 av 4 som tester menskopp fortsetter med den! 

Selv om det kan være uvant første gang man tester menskopp, har den noen fordeler. For eksempel slipper en å bekymre seg for snoren fra tamponger, og lukt fra klamme bind. Det bidrar til økt komfort, og gjør det lettere med en aktiv livsstil og er ideell på reise, trening og ellers i hverdagen. 

Man må bli vant til å tømme den, men når man vel har gjort det, så fortsetter altså tre av fire med menskoppen.  

Hvilken størrelse trenger jeg?

Menskoppen finnes i ulike størrelser, men de fleste produsenter skiller kun mellom en kopp for de som ikke har født vaginalt (S), og en for de som har født vaginalt (M). Noen produsenter har og en større (L) for de med svært kraftige blødninger.  
I tillegg finnes det myke og faste kopp. Man anbefaler å begynne med fast kopp, den er lettest å føre inn. Har du benyttet menskopp tidligere, og opplevd ubehag, da bør du teste myk kopp. Har du har lav livmortapp, velg den minste størrelsen selv om du blør mye, og tøm den heller oftere, samt velg myk kopp.

Slik brukes den:

Koppen settes best inn når man sitter på huk eller toalettet, hvor man er avslappet i skjedemuskulaturen. Koppene fra Clean cup har en for- og bakside. Logoen er foran. Koppen kan foldes på flere måter, og du må finne den som er enklest for deg. Vanlige foldemetoder kan man lett søke opp videoer av på nettet.

Rengjøring:

Under menstruasjonsperioden holder det å skylle koppen i kaldt vann når man tømmer den. Den bør maks sitte inne i 12 timer om gangen. Mellom menstruasjonen bør den kokes i 3-5 minutter i kokende vann. Husk og å sterilisere koppen før bruk første gang.

Oppbevaring:

Koppen oppbevares best i den lille tøyposen som følger med.

Flergangsbind – tøybind 

Tøybind har lange tradisjoner og er rett og slett bind laget av tøy, eller ull. Det er flere lag stoff sydd sammen for å kunne absorberer godt og ofte med en knapp eller annen festordning under trusen. Noen bind har også et sperrelag ned mot trusen som skal hindre fukt å trekke ned i denne. Sperrelaget kan ha både positive og negative konsekvenser. De positive er at sjansen for at det lekker igjennom er mindre, men dette kan også løses ved å skifte bind litt oftere. De negative er at det kan bidra til økt luktdannelse og bli klamt.  Bindene finnes i ulike størrelser og tykkelser.  

bind

Det finnes gode løsninger på små vesker man kan ha med seg til å oppbevare brukte og nye bind i med såkalt sperrelag. Bindene bør skiftes etter 4-6 timer avhengig av hvor mye du blør. Brukte bind skylles/bløtlegges i kaldt vann, for så å og vaskes på 60 grader (eller annen temperatur om det står oppgitt) sammen med annen lignende vask. Deretter henges de til tørk. Unngå tøymykner, det reduserer oppsugningsevnen, og er dessuten unødvendig. Husk å vaske nye bind før bruk.  

Gammeldags med gjenbruksbind?

Gjenbrukbare bind og truseinnlegg kan på mange måter føles som et skritt tilbake til gamle dagers hjemmesydde bind, men du reduserer avfall og skåner underlivet ditt for plast, parfyme og sprøytet bomull ved å bruke disse.  

Som med andre produkter, anbefaler vi å velge økologiske naturfiber (bomull eller kunstfiber som tencel eller viskose), aller helst miljømerket med Svanen eller andre tredjeparts miljømerker. Vi anbefaler ikke produkter tilsatt såkalt lukthemmende eller antibakterielle stoffer som nanosølv (som vaskes ut etter mindre enn ti vask) eller vannavstøtende PFAS eller andre smarte tilsetninger. Det enkleste stedet å kjøpe dette er nettbutikker, men det kan og fåes i spesialforretninger som selger helsekost.