Erstattet olje med ved i Fanabolig

Kombinert ildsted for ved og olje ble erstattet av en luft/luft-varmepumpe og rentbrennende peisovn. Det gir lavere forbruk og jevnere varme.

Da Helge og Gunhild Nysæther fikk bygget huset sitt på Nesttunhalsen i 1967, var olje et både lettvint og moderne valg. Det kombinerte olje- og vedfyrte ildstedet var i tillegg kompakt og gjorde det mulig for ekteparet å benytte flere energikilder.

– Hadde vi visst det vi vet i dag, ville vi aldri valgt den løsningen, forteller Gunhild Haus Nysæther.

Ved å bli oljefri har de har redusert klimagassutslippene sine med nesten 4 tonn CO2 i året.

Huset har en åpen planløsning over tre «halvnivåer». Det ble tegnet av en arkitekt i familien i bytte mot en fanagenser.

Informasjon om boligen

Byggeår:1967
Størrelse:ca 250m2
Gammel oppvarmingsløsning:Kombinert olje- og vedfyrt ildsted, og panelovner
Ny oppvarmingsløsning:Rentbrennende peisinnsats og luft/luft-varmepumpe, og panelovner
Andre tiltak:Nye vinduer og energieffektiv belysning
Energiforbruk:Før tiltak: 34 650 kWh (1/2 favn ved, 1200 l olje og 20 000 kWh strøm)Etter tiltak: ca 19 900 kWh (1 favn ved og 14 600 kWh strøm)    
Økonomi:Totalkostnad 183 000 kr (Varmepumpe, vinduer, peis og lyspærer)

Motivert av å gjøre noe

For Gunhild og Helge har det å bli oljefri og spare energi vært en stegvis prosess, og det har handlet om å begynne med noen skritt i riktig retning. For ekteparet har ikke stoppet med å erstatte oljefyring.

I 2008 startet ekteparet prosessen med å bli oljefri. De investerte i en luft/luft-varmepumpe, og sluttet å bruke olje. Det gamle ildstedet ble fortsatt stående, men de fyrte bare med ved, og bare på de kaldeste dagene.

–  Vi reduserte klimagassutslippene våre, men vi brente fortsatt urent, og vi fyrte for kråkene. Varmepumpen kjørte vi på full guff om vinteren, sier Gunhild.

Hun gikk også i gang med å bytte ut alle lyspærene i huset med sparepærer. I 2009 erstattet de det kombinerte olje- og vedfyrte ildstedet med en rentbrennende peisovn. Jobben var fort gjort. I løpet av halvannen dag var det gamle, uteffektive ildstedet erstattet, og murveggene tilpasset det nye ildstedet.

Det effektive ildstedet har gjort at ekteparet bruker mer ved enn tidligere. De merker stor forskjell på det nye og det gamle ildstedet, og mener at energimengden som leveres kan være opp mot doblet.  At de bruker mer ved gjør også at varmepumpen blir brukt mer effektivt.

– Det var så godt å kunne gjøre noe, foreller Gunhild, og vi fikk lyst til å forstette.

I 2010 satte dermed Gunnhild og Helge i gang med å erstatte vinduene i huset. Det har vært et poeng for dem å velge energieffektive løsninger, derfor valgte de 3-lags vinduer med energiglass. Dette har gjort at de har redusert energiforbruket ytterligere, og de har fokusert på at de gjennom disse tiltakene har gitt boligen et løft også for fremtiden.

Ekteparet har i flere år resirkulert alt avfall og kompostert matavfall, de reiser aldri med fly, og de har sluttet å bruke bilen. Gunhild håper at de kanskje kan være en inspirasjon for andre, som går med lignende tanker og følelser.

–  Det er sånn en glede å kunne gjøre litt. Når du ser at du kan leve på et enkelt vis, uten å overforbruke, så gir det en stor tilfredsstillelse.

Økonomi og energiforbruk

Hva har tiltakene til Gunhild og Helge kostet dem, og har de vært lønnsome? Gunhild og Helge brukte ca 34 650 kWh i året, og betalte ca 34 800 kroner for denne energien.

Etter at de gjennomførte tiltak, har de nesten halvert energiforbruket sitt, og bruker nå 19 900 kWh, som de betaler 17 800 kroner for.

Helge og Gunhild har redusert klimagassutslippene sine med nesten 4 tonn i året, samtidig som også strømforbruket deres er betydelig lavere. Til sammen har de redusert energikostnadene sine med 17 000 kroner i året.

 Selv forklarer Gunhild den markante nedgangen i strømforbruket med en større bevissthet. De har blitt flinkere til å varme opp deler av boligen, og de holder temperaturen lavere enn tidligere, og de følger bedre med.

Totalt har tiltakene som Gunhild og Helge har gjennomført kostet dem 183 000 kroner. De mener at hele investeringen vil være tilbakebetalt i løpet av 10-11 år, men at varmepumpen og peisovnen alene ville vært tilbakebetalt i løpet av 3-4 år.

Energiforbruk og kostnader før tiltak:Energiforbruk og kostnader etter tiltak:Investeringer:
Parafin: 1200 liter i året, kostet 13 200 kr 
Lyspærer: 3 000 kr
Ved: 1/2 favn i året, kostet 1 600 krVed: 1 favn, koster ca 3 200 kronerPeisovn: 40 000 kr
Strøm: ca 20 000 kWh i året, kostet ca 20 000Strøm: 14 600 kWh kostet (ca) 14 600 krVarmepumpe: 20 000 kr
Totalt:  34 650 kWh kostet til sammen 34 800 kroner i året.Totalt: 19 900 kWh kostet til sammen 17 800 kroner i året.Vinduer: 120 000 kr
  Totalt: 183 000 kr