Göteborg

Sveriges nest største by ligger rundt tre og en halv time med tog eller buss fra Oslo. Her finnes det gode reisemuligheter sørover.

Sveriges nest største by ligger rundt tre og en halv time med tog eller buss fra Oslo. Togtilbudet mellom Oslo og Göteborg ble betydelig forsterket i desember 2023 – og visste du at du kan ta nattog fra Åre/Östersund til Göteborg, med forbindelse fra Trondheim?

Fra Göteborg finnes det gode reisemuligheter sørover.

Ankomst i Göteborg

Alle tog og busser fra Norge ankommer Göteborg Centralstation/Nils Ericson-terminalen. Dette er byens største stasjon, og ligger nær sentrum av byen. Trikke- og bussholdeplassene Centralstationen og Nordstan ligger rett utenfor, med gode forbindelser til hele Göteborg. De fleste trikkelinjene stanser her. Kjøpesenteret Nordstan er bygd sammen med stasjonen med en undergang.

De fleste forbindelsene sørover innebærer en times pause i Göteborg. Både busstasjonen, jernbanestasjonen og Nordstan har et stort utvalg spisesteder og butikker som er verdt et besøk. Husk at hverken Øresundstog eller Vy har servering på sine tog mot København og Oslo, så det kan være verdt å kjøpe med mat og drikke! Størst utvalg på god takeaway-mat på restauranter finner du i Nordstan, opp rulletrappa som ligger rett innenfor undergangen fra stasjonen. Det er også flere gode spisesteder inne på selve stasjonsområdet.

Reise i Göteborg

Kollektivtrafikken i Göteborg styres av Västtrafik, med et godt utbygd buss-, trikk- og tognett. Det finnes dagskort med ubegrenset reising. Reiser du med et slikt, kan hver person over 20 år gratis ha med seg inntil 3 personer under 20 år. Billetter kjøpes aller helst på mobil, med appen Västtrafik To Go.

Rutetider for all svensk kollektivtrafikk finnes på Resrobots nettsider.

Reise videre fra Göteborg

Tog:
De tyske statsbanenes spesialtilbud begynner i Göteborg, så en god idé kan være å reise hit med buss eller tog på en egen billett, og kjøpe en tysk billett på internett fra Göteborg til dit du skal. Det blir langt rimeligere enn å kjøpe separate billetter for hver delstrekning. Barn under 15 år reiser gratis sammen med deg på tyske togbilletter fra Sverige til Tyskland, så her er det mange muligheter for en rimelig familieferie!

Fra Göteborg går det to typer tog sørover:
– Øresundstog går en gang i timen mot Halmstad, Helsingborg, Malmö og København, med endestasjon Helsingør. Disse har fast pris, og ingen krav til setereservasjon. Billetter selges på appene til Skånetrafiken og Hallandstrafiken, samt gjennom SJ og Øresundståg. Prisene er noe forskjellige i de ulike salgskanalene, les mer her!
– SJs snabbtåg går samme rute til Malmö, men med færre stopp, cirka annenhver time. Disse togene har dynamisk prising, og kan være betydelig billigere enn Øresundstogene ved forhåndsbestilling på SJs nettside. Togene stopper i Malmö, og krever dermed en overgang til Øresundståg hvis du skal videre mot København, men i skolenes sommerferie forlenges flere av disse togene helt til København.
Fra Malmö går det Øresundståg til København hvert 10. minutt i rushtiden, ellers hvert 15. minutt, og hver time hele natten.

Billetter til SJ Snabbtåg bestilles på det svenske togselskapets SJs nettsider. Billett til etappen med Øresundståg kjøpes gjennom Skånetrafikens app, eller på automat på stasjonen – på samme måte som med Öresundståg helt fra Göteborg. Du kan også kjøpe denne etappen direkte fra SJ, men får da ikke overgang til lokal kollektivtrafikk i København.

Det går også fire typer tog mot Stockholm:
SJs snabbtåg, som går raskeste vei til Stockholm på rundt 3 timer, med avgang minst hver time.
MTR Express, som er et konkurrerende hurtigtogselskap med lignende reisetid og service.
SJ Regional, som går en lengre vei med flere stopp, og bruker rundt 5 timer. Her betaler imidlertid medfølgende barn kun 5 kroner for hele reisen!
Flixtrain, som kjører et rimeligere tilbud.

Det går også tog mot Borås/Växjö/Kalmar/Karlskrona (SJ) og mot Trollhättan/Åmål/Karlstad (SJ), samt mange lokaltog (Västtrafik). Hver natt går det nattog til Jämtland (SJ), med forbindelse til Trondheim (Norrtåg/SJ Norge), og mot Umeå med forbindelse til Finland (SJ/Norrtåg), og videre til Troms og Finnmark (Eskelisen Lapin Linjat). Billetter bestilles i all hovedsak på det svenske togselskapets SJs nettsider.

Les mer om reisemuligheter fra Malmö/Sør-Sverige
Les mer om reisemuligheter fra København
Les mer om reisemuligheter fra Stockholm

Båt:

Stena Line har to båtlinjer fra Göteborg: Til Frederikshavn (Danmark) flere ganger daglig, og til Kiel (Tyskland) over natten. Billetter og rutetider finnes på Stena Lines svenske nettside. Båtene til Frederikshavn går fra terminalen ved trikkestoppet Masthuggstorget (trikk 3-9-11), mens båtene til Kiel går fra terminalen ved trikkestoppet Chapmans Torg (trikk 3-9).

Les mer om reisemuligheter fra Frederikshavn/Nordjylland
Les mer om reisemuligheter fra Kiel

Buss:

Ekspressbussene fra Oslo til Malmö/København stanser i Göteborg. Det er også enkelte avganger som starter i Göteborg, og går sørover. Disse kan være rimeligere enn toget, men tar oftest lenger tid. Du finner mer informasjon på nettsidene til Vy/Bus4You og Flixbus.

Västtrafik har et omfattende, regionalt buss- og togtilbud.