Hjelp marihøna!

Den folkekjære marihøna er ikke bare fin å se på, den er også et nyttig lite insekt som spiser skadedyr. Dessverre trues den av fremmede arter.

I europeisk folketro har marihøna vært et lykkedyr, og det ble regnet for «synd» å drepe dem. Det sies også at marihøna bringer varsel om kjærlighet og godt vær. Men marihøna har også en annen, viktig funksjon. Den spiser nemlig bladlus i store mengder, og brukes faktisk også i landbruket som alternativ til sprøytemidler. Marihøna er derfor en hjelper vi bør ønske velkommen inn i hagen!

I Norge har vi over 50 ulike marihønearter. En av dem er sandmarihøna (Hippodamia variegata), som er klassifisert som sterkt truet på grunn av påvirkning på marihønas habitat. 

En annen trussel mot de norske marihønene er fremmarsjen av fremmede arter. Den asiatiske harlekinmarihøna tar stadig større plass i norsk natur, og tar knekken på arter den konkurrerer med ettersom den spiser andre marihøners egg og larver.

Du kan hjelpe marihøna!

Det aller viktigste tiltaket for å gi marihønene et godt liv i hagen din er å ikke bruke kjemiske sprøytemidler. Hvert år bruker vi mer enn 100 000 tonn giftige sprøytemidler i hagene våre. Sprøytemidlene dreper ikke bare skadedyr, men også nyttedyr som marihøner og blomsterfluer, og kan dermed føre til økt behov for sprøyting. Her finner du Naturvernforbundets tips til hvordan du kan lykkes med en giftfri hage.

Du kan også legge til rette for marihønene ved å plante blomster de liker. I tillegg til bladlus trenger marihøna også pollen for å leve, og den foretrekker skjermplanter. Fennikel, dill, karve, gulrot, bjørnekjeks, kvann og kjørvel er dermed alle planter marihøna er særlig glad i, men alle blomstrende planter med åpne blomster der det er enkelt å nå pollenknoppene er populære. Har du store mengder skvallerkål du ikke klarer å bli kvitt, kan du i det minste glede deg over at marihøna elsker den.

Plant en marihønevennlig plante, så kan du og marihøna kose dere sammen i kjøkkenhagen.

Illustrasjonsbilde: Amy Felce/Flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0.