Kiel

Tysklands ferjekai for båter mot Oslo og Göteborg er faktisk en stor by i seg selv, delstatshovedstad i Schleswig-Holstein, og nesten like stor som Bergen.

Tysklands ferjekai for båter mot Oslo og Göteborg er faktisk en stor by i seg selv, delstatshovedstad i Schleswig-Holstein, og nesten like stor som Bergen. Båtene legger til svært nær sentrum, og fra Göteborgbåten er det få skritt til Kiel Hauptbahnhof, byens hovedstasjon. Fra Oslo-båten må man gå over gangbroen Hörnbrücke, men det tar ikke mange minuttene før du er klar for å reise videre ut i verden.

Tog

Fra Kiel går det hyppige tog til Hamburg og Lübeck, med forbindelser til hele Tyskland og det meste av Europa. Enkelte InterCity-tog starter også i Kiel, disse fortsetter oftest gjennom Hamburg til andre tyske byer. Søk etter reiseforbindelser på Deutsche Bahns nettsider!

Buss

Busselskapet Flixbus har hyppige avganger fra Kiel til destinasjoner i Tyskland og videre. De tar alltid lenger tid enn tog, men kan være billigere. Bussene går fra Kaistrasse, på sjøsiden av togstasjonen.

Rundt i Nordtyskland

Vil du holde deg nord i Tyskland, finnes det flere gode tilbud. Det tyske togselskapet Deutsche Bahn har en dagsbillett der man kan reise ubegrenset med lokal- og regionaltog (ikke InterCity) i delstatene Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern og Hamburg, samt helt til Swinoujscie i Polen. Billetten koster 29 euro for én person, samt 3 euro for hver medfølgende passasjer, og gjelder fra klokken 9 på morgenen og ut reisedagen. Barn under 15 år gratis i følge med foreldre/besteforeldre. Billetten kan kjøpes på DBs nettside eller på automat på stasjonen i Kiel.

Skal du vestover, finnes det samme type regionbillett, gyldig i Hamburg, Niedersachsen og Bremen. Da trenger du først en vanlig togbillett fra Kiel til Hamburg. Denne koster 24 euro for én person, samt 5 euro for hver medfølgende passasjer. Gyldighet og barnerabatt er lik. For 5 euro ekstra kan billetten utvides til også å gjelde Groningen i Nederland. Se mer informasjon her!

I tillegg finnes Deutschlandticket, billetten som gir fri reise med all lokal kollektivtrafikk i hele Tyskland (ikke langdistansetog) i en hel kalendermåned for 49 euro per person. Den er litt krøkkete i bruk for turister, siden den må kjøpes som et abonnement. Men sier du opp abonnementet før den 10. i måneden du faktisk skal bruke den, slipper du å betale for påfølgende måned.