Klimaforhandlingene i København er nå over
Toppledere fra noen utvalgte land ble i går, fredag, enige om en klimaavtale i København. Diskusjoner pågikk gjennom hele natten og fram til kl. 15 lørdag for å sikre enighet med resten av verdens land.
Lars Løkke Rasmussen, statsminister i Danmark og leder av klimaforhandlingene, forsøkte ved 3-tiden i natt å oppnå enighet med alle land om avtalen 26 av verdens toppledere ble enige om i løpet av fredag. Dette lykkes ikke. Tuvalu var første land ute til å opponere mot avtalen. Landet kunne ikke støtte en avtale som i praksis ber at det forsvinner som nasjon på grunn av havstigning.
Flere uviklingsland, særlig Sudan, Venezuela, Bolivia Nicaragua, Saudi-Arabia og Cuba, støtter heller ikke avtalen. Når det er slik kraftig motstand fra enkelte land, blir det ingen avtale. I FN må alle være enige før det blir en avtale.
Forhandlingene pågikk gjennom natten. Fram til da har debatten vært preget av emosjonelle og krasse innlegg. Løkke Rasmussen har måttet gjennomgå sterk kritikk for sin håndtering av møtet. Sudan gikk også så langt som å mene at klimaavtalen som nå ligger på bordet, kan føre til en ny Holocaust.
I løpet av Lørdagen er det blitt klart at alle land noterer seg den avtalen som ble inngått mellom 26 statsledere fredag. Videre vil land selv melde fra om de ønsker å være en del av denne avtalen. Forhandlingene fortsetter i 2010 hvor klimatoppmøtet i Mexico i desember neste år er ventet å bli svært viktig. – Verden må i løpet av 2010 bli enige om en ambisøs og juridisk bindende avtale som lever opp til anbefalingene fra FNs klimapanel, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.