Jeg skal på interrail. Hvor bestiller jeg plassbilletter?

Dette er et av de hyppigst stilte spørsmålene i Facebook-gruppa Togferie. Naturvernforbundet har her samlet de lenkene og tipsene du trenger for å bestille plassbillett der du trenger det.

Togstasjon med reklamer

Denne artikkelen oppdateres stadig, med flere land og oppdatert informasjon. Finner du noe som ikke stemmer, send en epost til Kristian Skjellum Aas!

En interrailbillett gir deg nøkkelen til å reise fritt rundt i Europa med tog. Den fungerer som reisebillett på nær sagt alle tog i 33 land, og kan ta deg til de fleste steder i vår verdensdel. Men det er flere tog som krever plassreservering i tillegg til interrailbilletten. Hvordan man får tak i denne varierer. Her har vi samlet våre beste tips for plassreservering med interrailbillett!

Det finnes to typer interrailbillett: digital og papir. De kan kjøpes på en betjent togstasjon, hos Entur, hos Europa Rundt, hos reisebyrået Togreiser.no (som også hjelper deg med reservasjoner) eller hos Interrail.euHer finner du informasjon om hva som er inkludert i interrailbilletten i de ulike landene.

Du kan enten få en billett som gjelder kontinuerlig i 1, 2 eller 3 måneder, eller en billett som gir x antall reisedager i løpet av en bestemt periode. Det finnes også egne billetter for enkeltland. Alle detaljer finnes på Interrails nettside.

Det finnes ulike løsninger for reservasjoner i ulike land, og hos ulike operatører. Du velger selv hvor du kjøper reservasjonen, den er helt separat fra interrailbilletten. Ved en billettkontroll viser du begge billetter. I de aller fleste tilfellene er det billigst og enklest å kjøpe reservasjoner direkte fra togoperatøren, eller fra en samarbeidende togoperatør.

Og husk: de fleste tog har ikke krav om reservasjon. Slike tog kan du ta ubegrenset med en gyldig interrailbillett! Denne guiden forteller deg hvor du må ha reservasjon, hvor du velger om du vil kjøpe reservasjon, hvor du ikke trenger det og hvor det ikke er mulig å reservere plass. Og på hvilke tog Interrailbilletten ikke gjelder (det er noen, men ikke mange). 

Mange ønsker å holde seg til tog der man ikke trenger å reservere plass, da er man mest fleksibel. Interrails app RailPlanner har en reiseplanlegger der du kan velge å bare vise tog som ikke krever obligatorisk reservasjon. 

Guide for ulike land

Trykk på det landet du reiser i eller fra for å finne opplysninger om plassreservasjoner, togtilbud og priser.

Vurder enkeltbilletter også!

En god del reiser er både enklere og billigere med enkeltbilletter enn med interrail, spesielt hvis du har en fast bestemt reiserute som du skal følge, og vet når du vil reise. Bruk de ulike landenes billettsystemer på nett, og sjekk prisen for din planlagte rute med enkeltbilletter før du bestemmer deg for å kjøpe interrailbillett. Derimot: vil du ha rom for spontanitet, er Interrail den perfekte billetten.

Ofte er det mer komplisert å få tak i plassreservering for interrail, enn det er å bestille enkeltbilletter. I Spania kan du bestille enkeltbilletter på nett, mens plassbilletter for interrail må bestilles i skranken på stasjonen eller gjennom et reisebyrå. Det samme gjelder en del internasjonale tog mellom Sveits og Italia, Sveits og Frankrike, Tyskland og Frankrike, Ungarn og Romania og noen andre reiserelasjoner. Det betyr at en interrailbillett faktisk kan gjøre turen mer komplisert å bestille!

Er det noe du ikke får svar på her, kan du spørre andre togfrelste i Facebook-gruppa Togferie.

Plassbilletter, vår anbefaling

Husk at de aller fleste togene har frivillig plassreservering, eller ikke reservering i det hele tatt. Hvis du bestiller plassbilletter for hver eneste togreise du planlegger, bindes du opp til ett spesifikt tog, og mister den spontaniteten som interrail er kjent for. Da er det kanskje like greit med enkeltbilletter? De fleste tog blir ikke fulle, og du kan ofte reservere plass mens du reiser, enten på en app, på nett eller på togstasjonen.

Men det finnes tilfeller der du likevel bør bestille plassbillett, gjerne en god stund i forveien.

  • Lange nattog der du ønsker soveplass. Disse forsvinner fort, spesielt i helger og i sommerferien. Spesielt er det nødvendig med reservasjoner i god tid på ÖBBs populære Nightjet-nattog. Unntaket er i Balkan-landene, der disse kun kan bestilles lokalt, men sjelden er fulle.
  • København-Hamburg. Det er ikke obligatorisk med plassreservasjoner her annet enn i sommersesongen, men vi anbefaler det. Det er stort press, på grunn av den økende interessen for togferie i Norden. Dette er nesten hele Nordens «hovedvei» til kontinentet med tog.
    PS! Plassreservasjon er ofte obligatorisk i sommerferien på direktetogene fra København/Århus til Hamburg. Det er ikke obligatorisk plassreservasjon på avgangene som innebærer bytte til/fra tyske regiontog i Flensburg, og går videre med de danske togene som starter/slutter i Flensburg.
  • Franske TGVtog, Eurostar til England, Thalys mellom Köln, Brüssel, Amsterdam og Paris, ICE-tog mellom Tyskland og Frankrike, alle spanske tog, alle italienske Freccia-tog, alle polske EIP, IC og TLK-tog. Dette er tog med obligatorisk plassreservering.
  • Togforbindelser som er helt nødvendig for at du skal holde din reiserute. Her vil ofte København-Hamburg inngå, for reiser fra Norge til kontinentet.
  • Togforbindelser til og fra større byer i forbindelse med helger og ferietider i landet der du befinner deg. Dette er spesielt viktig hvis det er et større arrangement i byen du skal til (Oktoberfest i München, fotball-EM eller andre store idrettsarrangementer, Eurovision Song Contest, byfestivaler og store fotballkamper er gode eksempler).

På de fleste andre tog er det enten ikke obligatorisk plassreservering, det er enkelt å bestille på stasjonen på stedet eller det er sjelden/aldri fullt.

For detaljer om plassreservering i de ulike landene har verdens beste togblogger, Mark Smith, kjent som The man in Seat 61, laget en utrolig god oversikt. De aller fleste tipsene i denne artikkelen er hentet fra The man in Seat 61.

Les flere reiseguider fra Naturvernforbundet!