På ferie uten fly eller bil

Har du tenkt deg på utenlandsreise? Fly og bil er ikke de eneste mulighetene. Tog, buss og båt kan ta deg langt, med lavere utslipp og energiforbruk. Naturvernforbundet forklarer deg hvordan du best reiser utenlands uten fly eller bil, fra hele Norge.

Getty Images/iStockphoto

Her er Naturvernforbundets guide til deg som vil reise utenlands uten fly eller bil. Tog, buss og båt kan ta deg langt! Vi arbeider for et bedre kollektivt reisetilbud, så du skal få et bedre og mindre miljøbelastende reisealternativ til fly og bil.

Finner du feil eller uklarheter, send en mail til ka@naturvernforbundet.no!

Vil du at det skal bli lettere å reise miljøvennlig?

Støtt oss i arbeidet for å styrke de grønne transportmidlene!

Nordmenn er blant de mestreisende folkene i verden, og flyet dominerer. Ifølge en undersøkelse foretatt av flysøkemotoren Momondo i 2014 har hele 29 prosent av oss fem eller flere utenlandsturer (tur/retur) med fly i løpet av året, når jobbreiser ikke regnes med. Fly er den mest klimaødeleggende og energikrevende transportformen vi kan bruke til slike reiser, men det finnes ofte alternativer.

I fremtiden må vi reise med et langt lavere klima- og miljøavtrykk enn dagens fly, biler og båter har. Derfor arbeider Naturvernforbundet for et bedre tilbud på tog og buss, samt at de fordelene som fly får i dag, med blant annet fritak for CO2-avgift på internasjonale flygninger, taxfree og støtte for opprettelse av nye ruter, skal avskaffes.

Har du noen spørsmål? Få råd og tips fra andre som reiser langs bakken på Facebook-gruppen Togferie!

Tog, buss og båt tar oftest lengre tid enn fly, men gir også nye muligheter. Reiser du langs bakken, får du nemlig mulighet til å stoppe flere steder langs veien. Hvis du tenker deg en tur til København, og en tur til Paris i løpet av året: hvorfor ikke slå de sammen, og ta turen med tog? På vei til Paris kan du også få med deg Hamburg, Köln, Frankfurt, Luxembourg, Metz eller Brussel på samme tur, eller hvorfor ikke fuglekikking ved Vadehavet? Eller hvorfor ikke oppleve Bayern og Alpene på vei til Roma? Turen blir da en ekstraopplevelse i seg selv.

Tog-, buss- og båtreiser krever litt mer forarbeid enn reiser med fly eller bil. Grunnen er at ruteopplysning og billettsystemer ofte er tilpasset kortere reiser, eller reiser internt i eget land – det er jo tross alt der det er flest reisende. Derfor har Naturvernforbundet laget denne reiseguiden der du får oversikt over tilbudet som finnes ut av Norge, gode tips til hvordan du ordner med billetter, finner tidtabeller og kan snekre din egen, mindre miljøbelastende ferie langs bakken. Skal du lenger enn denne guiden viser, er det tyske togselskapet Detusche Bahns reiseplanlegger en av de beste i Europa for togtider – langt utover Tyskland.

Synes du det virker uoversiktlig? Togreisebyråene Togreiser.no og Entur Utland kan hjelpe deg. I tillegg finnes det mange hjelpemidler på nett, som kan guide deg i Europas reisejungel. Facebook-gruppa Togferie har blitt et levende forum for folk som ønsker å reise langs bakken, samtidig som de støtter et bedre togtilbud i, til og fra Norge.

Hvor reiser du fra?

Andre guider fra Naturvernforbundet

Våre reisetips

De største veiene ut fra Norge på kollektivt vis er med båt til Danmark/Tyskland, og med tog eller buss til Sverige. Men visste du at det sommer og vinter går daglige busser fra det meste av Finnmark til Finland, med forbindelser til Helsingfors og videre til Baltikum? Eller at det går to tog daglig som gir gode forbindelser fra Trondheim til Stockholm?

Klikk på ditt underveis-stopp, og få informasjon om reisen videre!

Sverige:
Strömstad
Göteborg
Malmö/Sør-Sverige
Stockholm

Danmark:
Frederikshavn/Hirtshals
København

Tyskland:
Kiel

Andre har også laget gode guider, og vi henviser til flere av disse gjennom artiklene. Her har du lenker til disse guidene!

Togbilletter til langdistansetog bør bestilles på forhånd, på nett, uansett om du kjøper enkeltbilletter eller Interrail-pass. God tur!