Naturen vinner fram
Naturvern nytter! Det har nok et år bevist. Små og store seiere for natur og klima i året som har gått tegner et lysere bilde for fremtiden enn man kan få inntrykk av i mediebildet.
Nok et år har gått, og nye rekorder er satt. Dessverre ikke bare de rekordene vi ønsker å sette. Som året før, var også 2024 et ekstremt år for naturen, med værrekorder, tørke, flom, jord- og snøskred. Sommeren var den varmeste sommeren som noen gang er registrert i Europa, ifølge EUs klimaovervåkningstjeneste C3S. Året som helhet ligger også an til å bli enda varmere enn 2023, som var det varmeste året hittil registrert på verdensbasis.
Det er ingen tvil om at naturen og klimaet trenger noen til å tale sin sak. Heldigvis har Naturvernforbundet fått mange nye stemmer i 2024.
Vi har vokst raskere enn noen gang, og på landsbasis har vi økt medlemstallet med om lag 4700 nye medlemmer. Det er en økning på nærmere 13 prosent.
Mot slutten av 2024 har vi godt over 900 tillitsvalgte fordelt på over 120 lag over hele landet. Det som nå vokser fram som en folkebevegelse for natur og klima, har også satt sitt preg på året. Over hele landet har Naturvernforbundet jobbet utrettelig for å tale naturens sak. Og heldigvis har det resultert i viktige seiere.
Her har vi samlet noen av dem. Lista er heldigvis ikke komplett. Vi vet det gjøres enda mer i vårt langstrakte land som er verdt å feire og som fortjener honnør. Det hører også med til historien at mange av disse seierne er resultater av gode samarbeid med andre organisasjoner, enkeltpersoner, grupper og aktører.
Seiere for naturen
Første konsesjonsrunde for havbunnsmineraler ble stanset i desember. Det vil ikke bli tildelt lete- og utvinningslisenser i 2024 og 2025. Det kommer etter at en bred miljøbevegelse har vært tydelig på at stans i gruvedrift på havbunnen er det eneste riktige. Vi jubler over at det som potensielt kan bli Norges største naturinngrep nå har fått en etterlengtet politisk stopp!
- Gildeskål kommune satte i år ned foten for planen om å sprenge øyer for oppdrett. Naturvernforbundet var tidlig ute med å engasjere seg mot planene om et landbasert oppdrett på Feøya i Fleinvær i Nordland. Hadde planene blitt realisert, ville det medført nedsprengning av en urørt øy midt i dette rike naturområdet, og det ville gitt store negative konsekvenser for hele økosystemet i Fleinvær.
- På Bunestoppen i Bamle ble store utbyggingsplaner sendt tilbake til start, etter klage fra Naturvernforbundet i Telemark.
- Både EU-kommisjonen og EFTAs overvåkningsorgan (ESA) støtter Naturvernforbundet og Natur og Ungdoms tolkning av regelverket i Førdefjord-saken. Dette underbygger vår påstand om at tillatelsene til gruvedrift med dumping av gruveavfall i Førdefjorden er ugyldige, og styrker vår tro på at vi kan vinne saken som fortsatt er til behandling i EFTA-domstolen.
- Vindkraftplanene i Davvi ble stanset! Det er en stor seier for naturen at de ekstremt kontroversielle og naturødeleggende planene for Davvi og Kokelv vindkraftverk ikke står på NVEs liste over kraftprosjekter som skal på høring. Dette viser at NVE har lyttet.
- 2024 ble et rekordår for skogvern, med over en milliard kroner. Også i budsjettforliket for 2025 ble det sikret betydelig mer penger til frivillig skogvern enn det regjeringen først la opp til.
- På tampen av året vedtok regjeringen å verne 31 skogområder. Vernevedtaket omfatter vern av skog i åtte fylker, der 17 av områdene er nye naturreservater og 13 av områdene er utvidelse av eksisterende naturreservater.
2024 ble et rekordår for skogvern
- Natursats, en ordning som skal gi tilskudd til lokale tiltak for å ivareta naturmangfold, fikk 100 millioner mer i budsjettforliket enn det regjeringen opprinnelig la opp til å bruke, i tråd med hva Naturvernforbundet ba om.
- Naturvernforbundet Hordaland har avslørt miljøkriminalitet og ulovlige skogsbilveier i Bergen. Nå skjerper kommunen kravene og politiet etterforsker aktørene. En ganske betydelig seier, med andre ord!
- Fylkeslaget i Nordland klaget inn Statsforvalteren sin avgjørelse om å gi dispensjon til kloakkutslipp fra et planlagt hyttefelt i Saltstraumen marine verneområde. De fikk medhold fra Miljødirektoratet som overprøvde Statsforvalterens avgjørelse.
- Naturvernforbundet har i mange år arbeidet mot naturødeleggende vindkraft, og i 2024 har vi sett resultater. Nesten alle foreslåtte vindkraftverk i natur – flere titalls prosjekter – har i år blitt avslått, og ingen vindkraftverk i sårbar natur har fått konsesjon.
- I vinter bygget Naturvernforbundet i Rogaland en hekkeplattform ved Mosvatnet i Stavanger. Hensikten var å gi den kritisk truede arten et beskyttet sted å hekke. Og gleden ble stor. Ti måkepar bosatte seg på plattformen og 12 små unger så dagens lys. Dette er dobbelt så god hekkesuksess sammenliknet med hettemåkene på bakken. Samtidig har hettemåkebestanden ved Mosvatnet økt med 20 prosent fra i fjor!
Naturvernforbundet i Trondheim fikk i år nesten fullt gjennomslag for sine innsigelser til Kommuneplanens arealdel, og fikk den grønneste arealplanen Trondheim har hatt! De største seirene er:
- Tillermarka blir i hovedsak berget og store områder blir tilbakeført til landbruksformål. Politikerne har lovet færre dispensasjoner, og det krever vi at de overholder.
- Lade Bynaturpark er vedtatt etablert.
- Det ble i år satt en stopp for Nidelvstien, en plan om en sammenhengende sti fra Hyttfossen i Klæbu til Nedre Leirfoss, med store negative naturkonsekvenser.
- For første gang har kommunestyret på Røros vedtatt å avslå en større hytteutbyggingsplan. Røros fikk stanset hytteprosjektet på Fruhaugen.
Seiere for klimaet
- I årets budsjettavtale ble det også klart at man (endelig!) øker oljevirksomhetens CO2-avgift med 16 prosent, så den tilsvarer avgiftsnivået på fastlandet.
- Det blir nedsatt et omstillingsutvalg for utfasing av oljevirksomheten, slik det regjeringsoppnevnte Klimautvalget 2050 anbefalte. Det offentlige utvalget skal utarbeide en strategi for å bedre økonomiens omstillingsevne, industriell utvikling og næringslivets konkurransekraft, særlig sett i lys av at produksjonen av olje og gass på sikt vil avta. Selv om det er langt herfra til en plan for sluttfasen for petroleumssektoren, slik Naturvernforbundet har bedt om, er dette et viktig skritt i riktig retning.
- 2024 ga også gode utsikter til fremtidens kollektivreisende. Direkte dagtog til København og Hamburg skal starte innen 2026, og nattog til København innen 2030. Planleggingen starter nå.
Å endre vaner og holdninger
I tillegg til denne listen over seiere for natur og klima, fortsetter vi å jobbe med andre viktige saker over hele landet. Det er viktig for oss å vise at mange av sakene vi vinner, er resultater av mange år med arbeid fra ildsjeler fra hele landet.
Samtidig kan mange av sakene Naturvernforbundet jobber med ikke måles i seiere eller tap. Mye av vårt arbeid handler om å endre vaner, holdninger og handlingsmønstre over tid. Derfor vil vi også trekke fram noen av de sakene vi jobber med, men som vi kanskje ikke blir ferdige med å jobbe med, med det første.
Noe av det vi jobber med
- Naturvernforbundet i Finnmark har i løpet av året deltatt og holdt appell på ni folkemøter om nedbyggingen av Finnmarks store naturområder, for å øke kunnskap rundt nedbygging. Vi forsøker å beskytte områder i ni finnmarkskommuner mot enormt nedbyggingspress, og har sjøsamer, reindriftssamer, lokalsamfunn, bygdelag, DNT, BirdLife, FNF og NJFF i ryggen.
Over hele landet – hele året gjennom – organiseres det arrangementer tilpasset alle aldre, med ulike formål og temaer. Noen få eksempler på hva man kunne oppleve i regi av Naturvernforbundet i år er:
- I Sør-Østerdal arrangerte lokallaget Naturglededagen 2024, der de samlet barn, foreldre og besteforeldre til et mangfold av aktiviteter. Blant de mest populære var merking av småfugl, natursti og fuglekassesnekring.
- Naturvernforbundet Midt-Troms og Midt-Troms Naturlag arrangerte krabbesafari og fuglesafari under Finnsnes i Fest.
- Det nyoppstartede lokallaget i Kvinnherad har gjennom året arrangert fuglekasse og quiz-dag, blomsterengforedrag, vårtur med biolog, naturfotograf og forfatter Jan Rabben og naturkafé med foredrag.
- I år, som tidligere år, ble det arrangert store og små klesbyttearrangementer over hele Norge. I 2024 estimerer vi at det ble holdt hele 250 klesbytte-arrangementer, der rundt 80 000 plagg fikk nye eiere.
- Naturvernforbundet i Finnmark laget to viktige rapporter i år. Én ser på hvordan man skal kunne sikre naturbaserte og levedyktige lokalsamfunn i fremtiden. Den andre rapporten Sieideduottar, ser på kulturminner og åndelighet ved Sieiddeduottar – Skarvberget som står under nedbyggingspress av vindindustri sammen med 10 andre områder i Finnmark.
- I løpet av året har vi kjørt mange kampanjer, for å opplyse, informere, kreve politisk endring, og å påvirke til mer bærekraftige livsvalg og endrede forbruksmønster. I tillegg til sakene som er nevnt allerede, har vi i løpet av året snakket høyt om både Oslofjorden og truede arter i norsk natur. I høst lanserte vi kampanjen «Miljøvennlig mensen» som pekte på plastforbruket og innholdet av miljøgifter i menstruasjonsproduktene våre, i tillegg til avfallsmengdene.
- Naturvernforbundet har i hele 2024 fortsatt sitt engasjement i samarbeidsalliansen Broen til framtiden, der fagbevegelsen, miljøbevegelsen, kirken og flere jobber for en rettferdig omstilling og klimaløsning nedenfra. I løpet av året er det arrangert lokale Broen-seminarer i Innlandet og Trondheim, i tillegg til den nasjonale konferansen i Oslo. Sammen med lokallag er det arrangert dialogmøter og samtaler om hvordan vi skal klare en omstilling som både er grønn og rettferdig i Hammerfest, Molde, Bergen og Stavanger. Målet med samarbeidsalliansen er å utvikle gode strategier for hvordan en rettferdig og grønn omstilling skal få en sentral plass i norsk klimapolitikk, gjennom lokale og regionale samarbeid.
Tusen takk til alle små og store som står på for naturen. Tenk at alt dette bare er en del av alt arbeidet vi gjør for å ta vare på naturen og klimaet!
Sammen endrer vi historien.