Tips til deg som vil arrangere klesbyttedag

Vi hjelper deg med forberedelsene til Klesbyttedagen 22. april 2023

Under finner du en liste med tips til hvordan du som ønsker å være arrangør kan planlegge og gjennomføre et klesbyttearrangement under Den store klesbyttedagen. Det er opp til deg hvordan du vil gjennomføre ditt arrangement, så listen er ment som inspirasjon og en hjelpende mal.

Malen tar utgangspunkt i at det skal arrangeres et større offentlig arrangement. Tipsene kan lett nedskaleres slik at de passer mindre arrangementer. Det fantastiske er at man, uavhengig av størrelse på arrangementet, kan lage et godt klesbyttemarked helt uten penger.

Vanlige spørsmål og svar

Hvem kan melde seg som arrangør?

Alle som planlegger å arrangere et klesbyttemarked eller klesbyttetreff, nærliggende årets nasjonale kampanjedato, er velkomne til å registrere seg som arrangør. Vi oppfordrer arrangører av både private og offentlige klesbyttearrangementer til å melde seg på slik at tallene fra klesbyttedagen viser omfanget av aktiviteten. 

Alle kan arrangere en klesbyttedag, bli med på gjenbruksfesten du og! Foto: Amanda-Iversen-Orlich

Når er materiellet (plakater, klesbyttelapper mm.) klart?

Materiellet vil være klart til utsending i midten av mars. Alle påmeldte arrangører vil få nærmere beskjed via mail. 

Kan jeg selge det som eventuelt blir igjen av klær?

Vi oppfordrer alle som er med på den store klesbyttedagen til å gi overskuddsklærne til nærmeste loppemarked eller tekstilinnsamling i regi av idrettsforeninger eller lignende. Fretex og UFF m.fl. har tekstiltårn stående over hele landet, i tillegg har de mottakssteder for større mengder tekstiler. Eventuelt kan man si at siste halvtimen kan man ta det man har lyst på.

Hvorfor kan vi levere inn maks 7 plagg hver på den store klesbyttedagen?

Ved å begrense innleveringen til 7 plagg øker vi kvaliteten på det som leveres inn, og sikrer at de plaggene du får med deg hjem, faktisk er klær du vil komme til å bruke. Det sikrer at klærne som blir levert inn er rene og i god stand, og at klærne har god kvalitet, og at det du faktisk tar med deg hjem kommer til å bli brukt.

Må jeg være medlem av Naturvernforbundet for å bli med som arrangør?

Nei, du trenger ikke være medlem – Den store klesbyttedagen er for alle. Men hvis du er interessert i å melde deg inn kan du gjøre det her. Naturvernforbundet har rundt 100 fylkeslag og lokallag rundt om i landet, og flere av lokallagene vil arrangere klesbyttemarkeder under Den store klesbyttedagen.  Som medlem vil du få info og invitasjoner til andre arrangementer og kampanjer som skjer. I tillegg vil du få mulighet til å påvirke hva vi jobber med. 

Hvorfor skal jeg registrere arrangementet mitt hvis det skal være et privat arrangement?

Når du registrerer deg som arrangør blir du en del av statistikken fra Den store klesbyttedagen. Da kan vi lage deltagerstatistikk, hvor vi sier hva miljøgevinsten vil være dersom man bytter plagg framfor å kjøpe nye. For å få best mulig tall ber vi alle arrangører om å gi tilbakemelding til oss om antall deltagere, frivillige og antall plagg som ble byttet. Dette sender vi ut et eget skjema for etter arrangementet.