– Oljelandet Norge må ta produsentansvar

En ny rapport utgitt av FNs miljøprogram viser at det er et stort gap mellom produsentland, som Norge, sine planer for økt olje-, kull og gassproduksjon og Parisavtalens mål om å avverge katastrofale klimaendringer.

I dag ble rapporten «Produksjonsgapet» (The Production Gap), skrevet av Stockholm Environment Institute (SEI) for FNs miljøprogram (UNEP), lansert. Rapporten har tatt for seg 10 av de viktigste og største produsentlandene av fossil energi, deriblant Norge. CICERO Senter for klimaforskning i Oslo har bidratt til rapporten.

Rapporten viser at kull-, olje- og gassland legger opp til 120 prosent høyere fossil produksjon i 2030 enn det som kreves for å holde global oppvarming under 1,5 grader. Produksjonsgapet er også 50 prosent høyere enn nivået som er forenlig med 2 graders oppvarming. Parisavtalens mål er at land begrenser global oppvarming til godt under 2 grader og tilstreber seg til å holde oppvarmingen under 1,5 grader.

– Denne rapporten viser hvor totalt uansvarlig det er at Norge fortsetter med sin olje- og gassproduksjon, som om det ikke eksisterer noe klimakrise. Lenge har man forsøkt å holde oljeproduksjonen atskilt fra klimapolitikken. Denne FN rapporten viser at det er på tide å anerkjenne at vår petroleumsproduksjon setter verdens og Norges egne klimamål i fare, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Flere land, inkludert Norge, har sagt at de skal oppdatere sine nasjonale planer meldt inn under Parisavtalen i løpet av 2020. På bakgrunn av rapporten som nå er publisert oppfordrer FNs miljøprogram alle land om å inkludere flere tiltak for å redusere fossil produksjon.

– Nå må Norge vise at de mener alvor i klimapolitikken ved å slutte å lete etter mer olje og gass og planlegge for en rettferdig omstilling til mer bærekraftige næringer, sier Lundberg.

Produsentlands ansvar for fossile ressurser var et tema under anken i klimasøksmålet som gikk i lagmannsretten forrige uke. Miljøorganisasjonene argumenterte for at Norge må ta hensyn til «eksporterte utslipp» fra olje og gass som selges til andre land når det gjelder planer for ny petroleumsvirksomhet i Arktis. Dommen i klimasøksmålet kommer i løpet av desember eller januar.