Plassbilletter fra ÖBB

Østerrikske ÖBB kjører Vest-Europas største nettverk av nattog. Interrailbillett er gyldig på disse togene, men du må ha reservasjon. ÖBBs nettside selger også reservasjoner for mange andre tog.

Plassbilletter fra ÖBBPVL83
 • Et Nightjet-nattog avbildet i Nederland. (Foto: pvl83/Flickr.com/CC BY-ND 2.0)

Her er guiden til hvordan du bestiller plassbilletter for interrail gjennom det østerrikske togselskapet ÖBBs app og nettsider.

Her kan du bestille plassbilletter for:
Alle østerrikske langdistansetog (Railjet, nattogene Nightjet)
Nesten alle tog mellom Tyskland, Sveits, Østerrike og Italia
Alle italienske dagtog (Trenitalia)
Flere andre forbindelser i Sentral-Europa

Å bestille enkeltbilletter på nettsiden www.oebb.at/en er relativt enkelt og selvforklarende, mens plassbilletter for interrail er litt verre. Har du ikke interrailbillett, bestill en vanlig billett på ÖBBs app eller nettside. Har du interrailbillett, bruk denne guiden! Du kan bruke samme metode for å bestille plassbilletter på alle ÖBBs tog, også dagtog, samt for tog i flere naboland.

ÖBBs app

 • Last ned appen «ÖBB Tickets».
 • Det kan være lurt å registrere seg med en profil – da kan du legge inn dine preferanser (for eksempel Interrail), og automatisk få dette som søkeresultat.
 • Trykk «Timetable & tickets» på appens forside.
 • Skriv inn hvor du skal til og fra, legg inn riktig dato og tidspunkt.
 • Hvis du ikke har laget en profil: trykk på passasjerfeltet nederst, og legg inn «Interrail/Eurail Globalpass» som rabattkort. Her kan du også legge inn om du har spesielle behov for tilrettelegging på turen.
 • Trykk «Find services», deretter «One-way tickets and day tickets», IKKE TRYKK «Seat reservation only (no ticket)»!
 • Du får en liste over aktuelle forbindelser, med pris hvis reservasjon er obligatorisk, ellers er prisen null. Trykk på prisen for å velge en forbindelse. Er det flere valg for din reise (som for eksempel på ÖBBs nattog), kommer det opp en skjerm med ulike valg. På dagtog uten obligatorisk reservasjon kan du velge å reservere plass på denne skjermen.
 • Kryss av at du har godtatt vilkårene for kjøp gjennom appen, og betal med kort eller annen digital betalingsmåte.
 • Billetten ligger i din ÖBB-app, og du viser den til konduktøren sammen med interrailbilletten når du reiser.

ÖBBs nettside: www.oebb.at/en

 • Gå til nettsiden www.oebb.at/en, og trykk «Book ticket» i øverste høyre hjørne.
 • Du kommer nå til en planleggingsskjerm. Det kan vært en god idé å lage en kundeprofil, hvis du ikke har det.
 • Skriv inn hvor du skal fra og til, legg inn riktig dato og tidspunkt. Trykk på passasjerruta, der det står «1x adult without discounts».
 • Du får nå opp et vindu der du lan legge til eller trekke fra passasjerer. Nede på siden finner du boksen der det enten står «Adult», eller ditt navn hvis du er registrert kunde. Trykk på «Add discount», og søk opp «Interrail/Eurail-Globalpass». Klikk på denne rabatten, og velg «Confirm» for å bekrefte at du har gyldig interrailbillett. Deretter trykk OK.
 • Du kommer nå tilbake til planleggingsskjermen. Hvis til- og fra-sted, dato og tidspunkt stemmer, trykk «Find services», og deretter «One way tickets and day tickets». IKKE trykk «Seat reservation only (no ticket)»!
 • Du får en liste over aktuelle forbindelser, med pris hvis reservasjon er obligatorisk, ellers er prisen null. Trykk på prisen for å velge en forbindelse. Er det flere valg for din reise (som for eksempel på ÖBBs nattog), kommer det opp en skjerm med ulike valg. På dagtog uten obligatorisk reservasjon kan du velge å reservere plass på denne skjermen.
 • Kryss av at du har godtatt vilkårene for kjøp gjennom appen, og betal med kort eller annen digital betalingsmåte. Billetten får du som pdf – og uansett hva skjermen sier er det nok å vise den digitalt, også i Italia. Du trenger ikke å printe billetten.

Priser for reservasjoner på utvalgte forbindelser med ÖBB:

Dagtog i Østerrike: €3,00

Italienske dagtog, IC: €3,00
Italienske dagtog, Frecciarossa, -argento og -bianca: €13,00
Italienske nattog kan ikke bestilles gjennom ÖBB, da må du bestille gjennom Interrails reservasjonssystem eller på en togstasjon.

Nightjet:
Prisene er dynamiske, og øker med etterspørselen – også for plassbilletter for Interrail. Prisene økte dramatisk i desember 2023, spesielt for enkeltkupeer – så overnatting og dagtog neste dag er som oftest billigere enn å reise med Nightjet.

Les mer om Nightjets nye prissystem i artikkelen fra Sebastian Wilken på zugpost.org! (Tysk – bruk en oversettelsestjeneste hvis du ikke er stødig i tysk)

Prisspenn for ulike kategorier med Interrail-reservasjoner på Nightjet. Illustrasjon: Sebastian Wilken/Zugpost.org

Det finnes en rekke tilbud: fra sitteplasser, via liggevogner med 4 og 6 plasser, mini-cabin (japansk sovekapsel), til sovekupeer med plass til 1, 2 eller 3 personer – med og uten toalett og dusj på kupeen. Ikke alle sovetilbud er tilgjengelige på alle avganger.

Et kart over Nightjets strekninger kan lastes ned her.

De aller mest populære nattogstrekningene fra ÖBB Nightjet på vei sørover for norske reisende er de to daglige nattogene fra Hamburg:
– Hamburg-Offenburg/Basel/Zürich (avgang fra Hamburg daglig klokken 22.07), forbindelser videre til f.eks Paris, Lyon, Geneve, Marseille, Barcelona.
– Hamburg-München/Innsbruck/Linz/Wien (avgang daglig fra Hamburg klokken 20.10), forbindelser videre til f.eks Roma, Budapest, Ljubljana, Venezia.

Toget i retning Zürich kan du rekke med å reise fra Oslo 06.14 samme morgen. Toget i retning Wien kan du ikke regne med å nå fra Oslo uten en overnatting på veien.

Togstasjon med reklamer

Jeg skal på interrail. Hvor bestiller jeg plassbilletter?

Dette er et av de hyppigst stilte spørsmålene i Facebook-gruppa Togferie. Naturvernforbundet har her samlet lenkene og tipsene du trenger for å bestille plassbilletter. Det er nemlig ikke alltid like åpenbart hvor du skal gå!