Ap, Sp og Frp går sammen for å hindre bedre naturvern

130 forslag til forbedringer av regjeringens naturmelding ligger an til å bli nedstemt i Stortinget. Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker ikke å støtte et eneste forbedringsforslag. Ubegripelig og trist, mener Naturvernforbundet, som sammen med fire andre organisasjoner innstendig ber partiene om å snu.

Øystein Engen
Øystein Engen

Stortingets energi- og miljøkomité har avgitt sin innstilling i saken. Opposisjonen på Stortinget fremmer til sammen 130 forslag til forbedringer. Flere av disse støttes av Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne, Kristelig Folkeparti og Venstre og Rødt. De kunne fått flertall dersom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og/eller Fremskrittspartiet hadde stemt for. Men dette ser ikke ut til å skjer. Naturmeldingen regjeringen la fram i fjor høst, som Naturvernforbundet mente sto til stryk, ikke blir forbedret.

Meldingen var ment å være en handlingsplan for naturen, som skulle vise hvordan Norge skal følge opp den globale naturavtalen som ble vedtatt i Montreal i Canada i 2022. Meldingen inneholder gode beskrivelser av utfordringene, men mangler konkret politikk. I november gikk over 40 aktører fra næringslivet, klima- og miljøbevegelsen, fagbevegelsen og akademia sammen om et opprop for å øke ambisjonene. Deres hovedkrav var å få på plass en kartlegging av såkalte «grå arealer», å definere hva arealnøytralitet er og å få på plass en nasjonal kartlegging over restaurerbar natur. Dette er blant forslagene som nå ser ut til å bli nedstemt.

– Ubegripelig og trist

– Dette er ubegripelig og trist, og en tapt gyllen anledning for stortingsflertallet til å vise naturansvaret som regjeringen glemte. Hvor er naturvernerne i Arbeiderpartiet? Senterpartiets veteraner? Fremskrittspartiets vindkraft-kritiske velgere? Naturen fortjener bedre enn dette, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Det er stadig mer synlig hvor mye av naturen som bygges ned. TV-serier som NRKs «Oppsynsmannen» og saker som hogst av gammelskog og utbygging av «næringsparker» har vist hvor lite vern naturen i Norge faktisk har. Kommunene har hovedansvaret for arealplanlegging i Norge. Naturvernforbundet etterlyser strengere krav til kommunene for å hindre at naturen bygges ned, bit for bit.

– Regjeringen leverer til stryk om arealplanlegging. Hovedstrategien er økt kunnskap og veiledning. Det er ikke nok. Naturen vil fortsatt tape når utbyggerne presser på for nye hyttefelt eller næringstomter. Det sa Naturvernforbundets nestleder Pernille Bonnevie Hansen da meldingen ble lagt frem i september 2024.

– Vi gir oss ikke

30. januar skal Stortinget votere over forslagene til forbedringer av naturmeldingen. De fem organisasjonen Naturvernforbundet, WWF Verdens naturfond, Sabima, Den Norske Turistforening og Natur og Ungdom har derfor sendt et felles brev til alle stortingsrepresentantene til Arbeiderpartiet og Senterpartiet med en innstendig bønn om at de i hvert fall stemmer for ni moderate forslag til forbedringer.

– Det vil være ganske pinlig for Arbeiderpartiet og Senterpartiet om de ikke vil snu og støtte disse ni forslagene, som også Høyre støtter, påpeker Truls Gulowsen.

Hovedessens i de ni forslagene er følgende:

  • Vi oppfordrer Stortinget til å kreve at regjeringen kartlegger de såkalte grå arealene og vurderer strengere krav til kommunene om at de må oppdatere arealplanene sine. Grå arealer er allerede nedbygde eller ødelagte områder som kan gjenbrukes til nye formål, til for eksempel boliger og industri.
  • Vi ønsker en nasjonal plan for restaurering av natur. I tillegg ber vi regjeringen utrede et system som sørger for at utbyggere må restaurere natur som kompensasjon dersom de bygger ned arealer.
  • Vi vil at Stortinget pålegger regjeringen å lage en plan over områder der det ikke skal være lov å fiske eller bunntråle i Oslofjorden og Indre Skagerrak. Videre vil vi at regjeringen lager en plan for å bedre situasjonen for alle laksebestandene.