Selja starter våren

Synes du det er fint å pynte med gåsunger? La det bli igjen noen til humler og andre bier! For dem byr seljetreet på vårens viktigste måltid.

seljetreGetty Images/iStockphoto

Mens andre trær så vidt har våknet etter vinterdvalen, er seljetreet det første til å blomstre. Tidlig på våren spretter de nydelige små gåsungene som er så gode å ta på. Dette er knoppene på selja og andre arter i vierslekta. Blomstene beskyttes av dekkskjell som har et tett lag med hår rundt seg. Det er dette håret som kjennes som fløyelsmyk dun.

Selja, eller salix caprea på latin, byr på et viktig måltid for humler og bier som er sultne etter vinterdvalen. På denne tiden av året er det nemlig langt mellom blomstene som kan tilby næringsrik nektar. Seljetreet er først ute med å blomstre, og det er en av grunnene til at den er blitt et så kjærkomment vårtegn – både for mennesker og bier.

humle på seljeGetty Images/iStockphoto
Utover våren blir gåsungene gule av pollen, og da strømmer biene til.

Kjønnsdelte trær

Visste du at seljetreet er av den konservative typen? Hannblomstene og hunnblomstene bor nemlig adskilt, på hver sine trær. Hannblomstene er de myke, grå gåsungene som man gjerne plukker med seg inn, som etter hvert blir gule av alt pollenet. Hunnblomstene gjør ikke like mye ut av seg, men har mer nektar enn hannblomstene.

Seljetreet kan bli opptil 8 meter høyt, og er et viktig tre for miljøet. Det kan vokse på dårlig jord og i fuktige områder der andre trær ikke kan vokse, og det har derfor en viktig rolle i å stabilisere erosjonsutsatte områder og i å beskytte mot oversvømmelser.

Ikke for allergikere

Hvis du er en av de mange som sliter med pollenallergi, bør du ikke ta med deg gåsunger hjem. Den inneholde nemlig salixpollen. Salix er en fellesbetegnelse på selje-, pil- og viertreær. Spredningen av denne skjer to til tre uker før bjørkepollensesongen.

Seljetreet har imidlertid vært brukt i folkemedisinen i århundrer, og er kjent for sine antiinflammatoriske og smertestillende egenskaper. Alle artene i slekta Salix inneholder salisylater, som virker febernedsettende. Barken og bladene kan brukes til å lage te eller salver som kan lindre smerter i ledd og muskler, og er også brukt mot hodepine og feber.

Lage fløyte?

I mai / juni går sevja i selja, det vil si at mye vann trenger inn i treet. Det er da det er lettest å skille barken fra veden, og således få laget en seljefløyte.

Se hvordan du kan lage fløyte her