Slik lager du miljøvennlig Halloween

Hvordan lage en fin markering uten overforbruk og samtidig la barna være med på hele veien.

Dekorasjon til Halloween

Mat:

Gresskarlykter er topp. Hva er vel mer artig enn å la kreativiteten få utfolde seg i et lett og samarbeidsvillig materiale. Ikke behøver de heller å være importert fra utlandet, og det meste av feil og skavanker kan reddes med et lys inni – jo verre, jo bedre. Men, ta vare på innmaten, og skrap ut mest mulig – for dette er nydelig mat som egner seg både i flere retter!

Fine oppskrifter finner du her.

Dekorasjon

Skal dere arrangere en liten samling er det hyggelig å pynte og skape stemning. Gresskar er topp, men det finnes og andre virkemidler som bål (eller bålpanne), lykter og lys (velg Svanemerkede). Men man kan og bruke gamle sorte søppelsekker som klippes opp og henges i døråpninger, man kan klippe flaggermus i sort papp og henge i snorer fra taket festet med tape, og lage både flaggermus og spøkelser av tomme doruller eller kastanjer.

Aktiviteter

Noe av det minst sjarmerende med Halloween er den hodeløse jakten på godteri, uten å gi noe selv. Derfor er i årets restriksjoner på å gå fra dør til dør en gylden anledning til å løfte frem lekene. Hva med en ta-og- føle-på- lek som krever mot når man med bind for øynene stikker hånden ned i en bøtte og ikke vet hva som venter; våte blader, kastanjer som dupper i vann, søle eller isbiter i vann. Her setter kun fantasien grenser, men husk å tilpasse leken etter alderen. Det er og hyggelig å lage dekorasjoner sammen; kastanjedyr. En annen måte å dele ut godteri på er å ha en refleksløype. Heng godteposer i taket, ute i trær eller andre steder sammen med reflekser, og så må barna gå rundt å lyse med lommelykt for å finne sin pose. Smittesikkert og gøy. ‘

Utkledning:

Her finnes det mange kreative løsninger – unngå plast og polyester – både er det en  mikroplastversting, men og svært lett antennelig. Hva med å bruke luciadrakter, sorte kjoler eller et laken? Tenk på om utkledningen kan brukes flere år på rad, og kanskje og i andre anledninger. Og husk, ofte finnes det ting å låne, så trenger du ikke å kjøpe alt nytt.