Slik mater du småfugler

Å mate småfuglene om vinteren trenger ikke å være vanskelig, og det gir mye naturglede. Plasser gjerne foringsplassen et sted der du lett kan følge med og bli underholdt av fuglenes krumspring.

Start matingen når temperaturen kryper under null grader – og fortsett! Skal du lokke fuglene til din foringsplass er det fint om du tilbyr jevn mattilgang gjennom hele vinteren.

Bruk meisboller, ulike typer frø, nøtter, havregryn, brødsmuler, tørkede epler, rognebær, ister og lignende. Er du i det kreative hjørnet kan du lage dine egne meiseboller ved å smelte delfiafett og tilsette frø og nøtter (ikke bruk nøtter med salt!). La blandingen stivne i en form med tråd til å henge opp. Ulike fuglearter liker ulik mat. Prøv deg fram, så ser du hvem som kommer på besøk.

Har du lyst til å lage dine egne meiseboller? Se vår video med oppskrift:

  • Anlegg foringsplassen i nærheten av en hekk, tett gran eller busker som fuglene kan søke tilflukt i dersom hauk eller ugle angriper.
  • Legg gjerne ut litt sand som fuglene kan plukke til seg. Fuglene har ikke tenner, og spiser derfor sand som blir brukt til å male opp maten i magen (kråsen).
  • Fuglebrett eller foringsautomat? Begge deler fungerer fint, men bruker du foringsautomat unngår du at fuglene slipper avføring på maten, men pass på at flere fugler kan spise samtidig, slik at de ikke må slåss om maten.