Stans i gruvedrift på havbunnen – en seier for livet i havet!
Første konsesjonsrunde for havbunnsmineraler har blitt stanset og det vil ikke bli tildelt lete- og utvinningslisenser i 2024 og 2025. Naturvernforbundet jubler over at det som potensielt kan bli Norges største naturinngrep, nå er stoppet.
I januar 2024 besluttet regjeringen å igangsette en åpningsprosess for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel, med plan om å gjennomføre første konsesjonsrunde og begynne tildelingen av lete- og utvinningslisenser i løpet av våren 2025.
I forkant av forhandlingene mellom SV og regjeringen om statsbudsjettet for 2025, har en bred miljøbevegelse vært tydelig på at stans i gruvedrift på havbunnen må være et av de viktigste kravene til SV. Og da budsjettforliket ble klart søndag 1. desember 2024, kunne Naturvernforbundet og andre miljøorganisasjoner juble for at SV har vært tøffe nok i forhandlingene til å sikre avgjørende gjennomslag for klima og natur i statsbudsjettet. Blant disse gjennomslagene var en etterlengtet politisk stopp for råkjøret etter havbunnsmineraler.
Vi er svært glade for at SV har prioritert denne saken høyt og har oppnådd enighet med regjeringen om å stoppe denne forhastede prosessen.
Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet
Havet er under stort press, og vi vet svært lite om alt det som finnes der nede i dypet. Åpningsprosessen av mineralvirksomhet på havbunnen, som har vært preget av et enormt hastverk, er et tydelig brudd på føre-var-prinsippet. I naturmeldingen (Bærekraftig bruk og bevaring av natur – Norsk handlingsplan for naturmangfold) som regjeringen la frem for Stortinget i september 2024, står det at man vet for lite til å kunne verne mer av havet. Samtidig mener de å ha nok kunnskap til å åpne opp for naturødeleggende næringer som gruvedrift. Dette er flere av statens egne miljøfaglige etater derimot ikke enige i. Eksempelvis mener Miljødirektoratet at åpningen og utlysningen av områder til mineralvirksomhet på havbunnen mangler både faglig og rettslig grunnlag.
Det er virkelig på sin plass at miljøfaglige råd blir etterfulgt. Dette er en seier for alt livet vi vet og ikke vet om som lever i dyphavet.
Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet
Naturvernforbundet er fortsatt forundret over at regjeringen så lenge har valgt å kjøre på med dette prosjektet, i strid med rådene fra de fleste fagmiljøer og internasjonale aktører. Vi håper at dette er første steg i en snuoperasjon, og at regjeringen nå fremover tar til fornuft og innser at prosessen må forbli stanset frem til miljøfaglig kunnskap tilsier at det er forsvarlig med gruvedrift på havbunnen.