Svart kjøpefest gir svarte utslipp
I løpet av noen få år har omsetningen på Black Friday skutt i været. Men hva koster kjøpefesten miljøet? Det kommer sjelden frem.

Ola og Kari Nordmann vil trolig handler for milliarader av kroner på Black Friday alene og sikkert enda flere milliarder kroner om man ser hele uken under ett. Det er ikke lenger bare en dag og Black Friday, men plutselig er det blitt en hel uke; Black Week. Det er dårlig nytt for miljøet.
– Det er på høy tid at handelsstanden tar ansvar. Utslippene fra produksjon av varer er altfor høye. Forbruket er ikke bærekraftig. Vi må ta mye bedre vare på de tingene vi har og reparere mer, og her har både butikker og produsenter et ansvar, sier Martin Brandtzær leder for avdelingen Miljøvennlig hverdag i Naturvernforbundet.
Forbruk av varer står for en betydelig andel av klimagassutslippene våre. Bak det ferdige produktet ligger det en lang historie med utvinning av råvarer, produksjon og transport. I alle ledd slippes det ut klimagasser, og ofte brukes det sprøytemidler og giftige kjemikalier i produksjonen. Noen varer krever stort forbruk av vann og andre lokale ressurser. I tillegg skapes det avfall. Det betyr at miljøeffekten av å reparere og kjøpe mindre er betydelig.
Så mye koster forbruket
For hver kilo med klær vi bytter i stedet for å kjøpe nytt, sparer vi 4000 liter vann, 3 kilo kjemikalier og 28 kilo CO2. Klimautslippet fra ti kilo klær er like høyt som en flytur til Paris, cirka 280 kg CO2.
Her er noen interessante tall:
▪ En dongeribukse fra Levi Strauss: 33,4 kilo CO2.
▪ En bærbar PC av typen MacBook Air: 480 kilo CO2.
▪ En stasjonær PC av typen iMac med 27 tommers skjerm: 1.010 kilo CO2.
▪ Lett jakke: 30 kilo CO2
▪ Fjellsko: 100 kilo CO2
Kilder: Naturvernforbundet, Framtiden i våre hender, Ducky
Stor kjøpefest
Black Friday har blitt den største handledagen i hele året, ifølge næringslivsorganisasjonen Virke. Da Virke spurte folk om de hadde planer om å handle på Black Friday i 2016, svarte 2 av 3 ja. Og det var elektronikk og klær som var mest populært. Halvparten svarte at de hadde tenkt å kjøpe elektronisk utstyr. Tre av fem hadde tenkt å kjøpe klær.
Black Friday er gjerne den dagen i året hvor man stadig setter nye omsetningsrekorder. Lokket av fristende tilbud handlet nordmenn for nærmere 3,6 milliarder kroner den 24. november 2017. Det var en økning på 16,2 prosent fra året før.
En stor del av omsetningen var elektronikk og klær. I 2016 omsatte Elkjøp for 949 millioner kroner i Norden bare på Black Friday. I 2017 økte salget med 39 prosent til svimlende 1,3 milliarder kroner. Butikkjeden Power meldte også om omfattende salg, men har ikke villet gå ut med sine salgstall. Også kleskjedene selger store mengder klær på Black Friday. En rekke kjeder og butikker har innført Black Week, med tilbud hele uken.
El-avfallet skyter i været
Samtidig som nordmenns forbruk elektronikk har økt, har mengden elektronisk avfall skutt i været. Norge er det landet i verden som kaster mest elektronisk avfall per innbygger, ifølge en rapport fra FN-organet United Nations University. I 2014 kastet hver og en av oss 28,4 kilo EE-avfall, og mengden har økt siden da.
Bare siden årtusenskiftet har mengden EE-avfall fra husholdningene nesten doblet seg, fra 27 000 tonn i 2002 til 50 000 tonn i 2016, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå. I perioden fra 2010 til 2016 økte EE-avfallet med 8 000 tonn, eller 16 prosent.
Ta vare på det du har
– Vi vil gjøre Black Friday om til en Fiksefredag. I stedet for å kjøpe en masse ting som en egentlig ikke trenger, kan man fikse noe man har, sier Brandtzæg.
Naturvernforbundet har samlet en masse tips og oppskrifter på hvordan folk reparere og ta vare på tingene på www.tavarepådetduhar.no.