Vakker, men farlig
Norge må ta sitt ansvar for å bevare biologisk mangfold. Forbud mot syrin er et skritt på veien.

Debattinnlegg i Nationen
Alle kan være enige i at syriner lukter fantastisk, er flotte å se på og har kulturhistorisk verdi. Grunnen til at syrin bør forbys er at den sprer seg ukontrollert i norsk natur der den har store negative effekter.
Nationen skrev på sin lederplass den 16. mai at «Direktoratets forslag var feilslått og ekstremt.» Det er vi i Naturvernforbundet uenige i.

Syrinen trives godt i sjelden natur med høyt biologisk mangfold og mange trua arter. Disse artene forsvinner hvis syrinen tar overhånd. Derfor har forskere konkludert med at syrin har «svært høy risiko» på fremmedartslista. Bakgrunnen til at Miljødirektoratet foreslår et forbud mot syrin er godt faglig fundert.
Det er heller ikke snakk om at folk som allerede har syrin i hagene sine er nødt til å fjerne disse. Hvis syrin blir innført på forbudslista, vil det kun dreie seg om et forbud mot ny innføring, utplanting og salg. Ingen tilbakevirkende effekt altså.
Vi mener dette er en liten pris å betale, som vil ha god effekt for det biologiske mangfoldet.
Og dersom syrin blir forbudt vil det finnes lignende alternativer. Det vil fortsatt være lov med 40 andre hybrider av syrin og andre arter i syrinslekta. Dessuten finnes det mange flotte arter som lever naturlig i Norge som kan brukes.
Vi reagerer på at klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen trosser anbefalingene fra forskerne og sitt eget fagdirektorat og begrunner det med at «folk er glade i syriner».
Departementet sier at de jobber med bekjempelse av syrin. Dette er vel og bra, og helt nødvendig, men ville det ikke vært langt billigere, smartere og mer effektivt å sette en stopper for at arten plantes ut i enda flere hager og parker? På den måten kan man forhindre at den sprer seg og ødelegger mer natur i fremtiden.
Det er krevende å bekjempe syrin når den først har spredd seg og tatt overhånd. Kostnaden vil kunne ligge på 34.000-2,6 millioner kroner per dekar ifølge Miljødirektoratet. Aktiv bekjempelse er underfinansiert og foregår bare i noen få tilfeldige områder som er vernet. I all annen natur som ikke er vernet får syrin spre seg ukontrollert.
I dag blir syrin solgt i hopetall til hageglade folk som kanskje ikke kjenner til de negative konsekvensene av at den kan spre seg og ødelegge natur. Problemet vil bare bli større på grunn av klimaendringene. Varmere temperaturer vil gjøre det lettere for syrin å spre seg nordover og til nye områder. Et forbud vil ha stor nytte.
Syrin, lupin, fagerfredløs og mange andre hageplanter vekker mye følelser fordi vi har et nært forhold til dem. Men å forby salg av noen av disse fremmedartene vil være svært positivt for det biologiske mangfoldet i Norge.
Vi er også forpliktet til å innføre denne typen tiltak gjennom den internasjonale naturavtalen der det står at vi skal «redusere introduksjons- og etableringstakten for andre kjente eller potensielle fremmede skadelige arter med minst 50 prosent innen 2030».
Fremmede arter er en av de fem største truslene mot det biologiske mangfoldet i verden. Norge må ta sitt ansvar. Forbud mot syrin og mange andre farlige arter er et viktig skritt på veien.