Velg lavenergivinduer
Vinduer står for en stor del av boligens varmetap. Med superisolerte vinduer holder du kulda ute mer enn dobbelt så effektivt som eldre vinduer.
Med stor sannsynlighet er vinduene stedet hvor boligen din mister mest energi. De kan utgjøre mer enn 20 % av varmetapet i en vanlig bolig fra 80-tallet.
Dører og vinduer som isolerer bedre vil gjøre at boligen din oppleves som lunere og mindre trekkfull, og du trenger mindre energi til oppvarming.
Det har skjedd en liten revolusjon i isolasjonsevnen til moderne vinduer. Velger du moderne trelags vinduer, holder de mer enn tre ganger bedre på varmen enn vinduer fra 60- og 70 tallet.
Hvis du har vakre og solide vinduer som har tålt tidens tann godt, er det også mulig å rehabilitere dem til en bedre energistandard. En fingernemm glassmester kan oppgradere glassene i vindusrammen til energiglass eller tilpasse vindusrammen sånn at det blir plass til et tredje lag med glass.
Er du først og fremst plaget av kald trekk? Pass på at det er både isolert og tettet godt mellom vinduskarmen og veggen, monter nye tettelister!
Når bør du bytte vinduene dine?
- Du bor i en bolig med vinduer typisk fra mellom 50 og 80-tallet.
- Hjemmet ditt har store vindusflater.
- Det er ikke mulig/ønskelig å rehabilitere og oppgradere vinduene du allerede har.
- Du skal rehabilitere eller etterisolere boligen din.
Hvor mye sparer du?
- Hvor mye du sparer avhenger av vinduene og forbruket ditt.
- Mange har eldre vinduer med 2-lags isolerglass. Bytter du disse med lavenergivinduer med 3 lag energiglass reduserer du varmetapet med 194 kWh per kvadratmeter, eller rundt 5 000 kWh i året.
- Du må regne med å betale i overkant av 10 – 12 000 kroner pr vindu.
- Det betyr at du må ut med 145 – 175 000 kroner i en vanlig enebolig for å bytte alle vinduer.
Sånn går du fram
- Få oversikt over energibehovet ditt, og om det er ting ved boligen eller familiesituasjonen din som vil ha innvirkning på deres fremtidige energibehov. Er det andre tiltak dere bør gjøre samtidig med at dere skal bytte vinduer? Det kan f.eks være lurt å se etterisolering av vegg i sammenheng med nye vinduer.
- Ta kontakt med flere firma som kan gjøre jobben, og be om pris på jobben som skal gjøres.
- Velg den bedriften du får størst tillit til. Gjør tydelige avtaler om når og hvordan jobben skal være gjort, og hva du eventuelt skal og kan gjøre selv.
- Hvis energitiltaket er en del av en større energioppgradering kan du søke støtte fra Enova.