Vil ha null utslipp fra oppdrett

Lakselus og rømming fra lakseoppdrett er et kjempeproblem. Nå foreslås en ordning for å redusere oppdrettsindustriens miljøpåvirkning. Her er våre innspill om den.

Oppdrett Norge


Dagens lakseoppdrett foregår i all hovedsak i åpne anlegg, hvor lakselus, miljøgifter og slam sprer seg til omgivelsene. Oppdrettsfisken klarer å rømme fra de åpne anleggene, og sprer genene sine til villaksen. Rømming og spredning av lakselus gjør det vanskelig for villaksen å overleve. I 2021 ble arten rødlistet. Dessuten fører utslippene til dårlig miljøtilstand langs kysten vår.

Naturvernforbundet mener at all oppdrett må over i lukkede, utslippsfrie anlegg. Det vil gi null lus, null rømming og null forurensing. Regjeringen forventes å legge fram ny havbruksmelding før påske, og har dermed en gyllen mulighet til å knesette dette målet, og presentere konkrete grep for å oppnå det.

Miljøordning på høring

Stortinget har bedt regjeringen om å fremme et forslag om en såkalt miljøfleksibilitetsordning, som gir oppdrettere mulighet for å øke produksjonen hvis de bytter ut åpne anlegg som sikrer lavere miljøpåvirkning og mindre lakselus. Regjeringens forslag («forslag om bruk av nedjustert kapasitet på særskilte miljøvilkår») var nylig på høring, og vi mener at forslaget ikke følger opp anmodningen fra Stortinget og ikke vil bidra til å redusere oppdrettsindustriens enorme miljøpåvirkning. Regjeringens forslag til ordning må derfor ikke innføres.

I den kommende havbruksmeldingen bør departementet foreslå en miljøfleksibilitetsordning som fører til at oppdrettsindustriens miljøpåvirkning reduseres i betydelig grad, som er i tråd med forskernes, Havbruksutvalgets og Stortingets anbefalinger. Ordningen må redusere produksjon av oppdrettsfisk i åpne anlegg, og samtidig legge til rette for vekst i nullutslippsteknologi.

Det er riktig og viktig at en miljøfleksibilitetsordning skal omfatte kun nullutslippsteknologi. Definisjonen på nullutslipp må være anlegg som ikke slipper ut lakseluslarver og/eller lakselusegg, har null rømming, og samler opp slam og næringssalter.

Ekspertgruppa for trafikklyssystemet la i sin siste rapport frem en vurdering som viser at kun tre av 13 produksjonsområder hadde lav lakseluspåvirkning på vill laksesmolt i 2024.

Dette viser at hele kysten for alvor er på vei mot gult eller rødt trafikklys, og
at ingen produksjonsområder tåler økt produksjon i åpne merder. Det viser også at bæreevnen allerede er overskredet mange steder, og at antall oppdrettslaks i åpne merder må reduseres. En miljøfleksibilitetsordning som gir incentiver til å gjøre åpne merder om til nullutslippanlegg, i kombinasjon med virkemidler som gjør det mindre lønnsomt å produsere videre i åpne merder, vil være i tråd med Stortingets bestilling, og forskernes anbefalinger.

Svarer ikke ut Stortingets bestilling

Forslaget om bruk av nedjustert kapasitet på særskilte miljøvilkår er ikke i tråd med flere av prinsippene som Stortinget har bedt regjeringen legge til grunn for arbeidet med en teknologinøytral miljøfleksibilitetsordning for havbruk.

Prinsippene Stortinget ba regjeringen legge til grunn ser du i punktlista under. Trykk på pilene for å lese våre kommentarer om hvordan vi mener regjeringens forslag svarer ut Stortingets bestilling.

Teksten er basert på Høringssvar – Forslag om bruk av nedjustert kapasitet på særskilte miljøvilkår, sendt 20.03.2025 på vegne av Norske Lakseelver, Norges Jeger- og Fiskerforbund, WWF Verdens naturfond, BirdLife, Reddvillaksen, SalmonCamera, Natur og Ungdom, Norsk Friluftsliv, Sabima, Norges Bondelag og Naturvernforbundet.