Lag din egen eplemost

AG Solem
AG Solem

En steg for steg-guide og andre nyttige tips til hvordan du lager en velsmakende eplemost.

Slik lager du eplemost på 1-2-3-4!

1. Plukk og rengjør eplene dine

For at eplemost skal bli velsmakende, må eplene våre modne, rene og uten råte.

Modne epler har sorte og blanke frø inni. Er de lysebrune, er eplene ikke helt modne ennå. Det finnes flere sorter epler, og de blir modne på ulike tidspunkter. Om eplene er modne kan de plukkes.

Vask deretter eplene grundig, enten i oppvaskkummen, en balje eller trillebår. Det er viktig å fjerne alt av skitt.

Sorter eplene

Råtne eller mugne epler bør ikke brukes når du skal lage most. Etter at eplene er plukkes kan de legges i kasser til man får presset dem. Det er da viktig å fjerne epler som blir brune, for dettet smitter, og da blir eplene ved siden av også dårlige. En gylden regel er å kun bruke epler som du kan spise som vanlig til å lage most.

Epler med flekker på skallet eller har hatt mark i, er ikke noe problem og kan fint brukes sammen med eplene du skal mose. Nedfallsfrukt fungerer også utmerket, så lenge frukten er moden og ren, og ikke har brune flekker.

2. Kvern frukten

Kverning

For å mose eplene og få ut mest mulig saft, lønner det seg å kverne eplene. Hele eller store eplebiter gir mindre most, men for fint most, kan og gi dårlig resultat. Det lønner seg derfor å bruke en eplekvern.

Kutt eplene i henholdsvis to til fire biter, avhengig av størrelsen, og legge de i en bolle. Når bollen er full kjøres disse gjennom kvernen. Plasser en bøtte under kvernen for å fange opp de kvernede eplebitene.

Maceration

For å få en større mengde most bør fruktkjøttet fra de kvernede eplene hvile før pressing, dette trinnet kalles maceration. Man kan la de hvile i alt fra 4-24 timer. Da oksiderer (blir brunt) fruktkjøttet, mer smak i skallet frigjøres, og prosesser settes i gang ved naturlig nedbrytning av pektin som er stivelses stoffet. Dette gjør at fruktkjøttet lettere slipper mosten.

Beskytt fruktkjøttet med en klut eller et løst lokk mens prosessen foregår, man ønsker at Luft skal komme i kontakt med fruktkjøttet.

3. Press frukten

Pressing

Etter at fruktkjøttet fra eplene har hvilt, kan det presses. Fyll fruktkjøttet i pressen, og skru sakte nedover. Når pressingen er ferdig, fjernes det tørre fruktkjøttet. Dette kan man enten kompostere, eller bruke til å lage eplesidereddik.

Eplemosten er nå klar og kan drikkes som den er. Ingen tilsetningsstoffer er nødvendig. Eplemosten som du får ut vil være naturlig grumsete, da den inneholder små partikler av fruktkjøtt, som også bidrar med god smak og tekstur til eplemosten. Ønsker du en klar og blank most, la eplemosten stå en stund slik at partiklene synker til bunnen, såkalt sedimentering. Den klare mosten kan da tappes uten at du får med bunnslammet.

Grovt sett vil 2 kg eple bli til ca. 1 liter most.

4. Ferdig most

Oppbevaring av eplemosten

Eplemosten er klar og kan drikkes som den er. Det er ikke nødvendig med noen tilsetningsstoffer. Ferdig tappet kan den oppbevares 2-3 dager i kjøleskapet før den begynner å gjære.

Frysing

For å unngå at eplemosten begynner å gjære, kan den fryses. Tapp mosten på flasker, og husk å la det være igjen plass øverst, mosten utvider seg når den fryser. Man kan og kontakt profesjonelle produsenter å kjøpe ferdige poser til frysing, med kran.

Pasteuriser eplemosten

Man kan og varmebehandle mosten opp til 80 grader og fylle på rene og desinfiserte glassflasker, eller ferdig kjøpte poser beregnet på most.

Etikett til Epleredder eplemost

Skriv ut etikettene på vanlige A4 ark i en fargeprinter. Det er både for og bakside på etiketten.

Ta en svamp og dypp i melk og stryk på baksiden av etiketten og fest på flasken og la tørke. Fester best på glass, og kan lett vaske av med varmt vann.