Aktivitetsdag for hele familien

Arranger en utedag med aktiviteter og læring som passer for store og små

Flere av Naturvernforbundet sine lokallag arrangerer jevnlig aktivitetsdager med ulike poster og lærerike aktiviteter for store og små. Blant annet arrangerer lokallaget i Sør-Østerdal en årlig naturglede-dag i Elverum, med mål om å spre glede over og nysgjerrighet rundt det vi finner i nærnaturen.

Naturvernforbundet i Sør-Østerdal forteller at snekring av fuglekasser, merking av løvsangere, og å undersøke salamander-dammen er populært både hos store og små.

En salamander i glass blir undersøkt nøye
En salamander blir undersøkt nøye. Foto: Liv Gjestvang

Aktivitetsdagen er en gyllen mulighet til å få med seg grupper som ikke er aktive i lokallaget fra før eller som ikke har mye erfaring med friluftsliv og naturen fra før.

Vi har samlet noen forslag til aktiviteter, samt noen ting som er nyttig å huske på i planleggingen og gjennomføringen av en aktivitetsdag i naturen. Aktivitetene er ment som forslag, og her er det bare å slippe kreativiteten løs!  

Når passer det å arrangere aktivitetsdagen?  

Gjerne sett datoen i forbindelse med Friluftslivets Uke 6.-14. september, der Naturvernforbundet sammen med andre skal få med enda flere ut for å være i, lære om, og sette pris på naturen.  

Se etter andre organisasjoner, klubber, og grupper å samarbeide med. Noen forslag til medarrangører er: DNT, lokale skiforeninger, turgrupper, Sanitetsforeningen, Røde Kors, Sopp- og nyttevekstforeningen, Norges Bygdekvinnelag, dykkeforeninger, klatreforeninger, Natur og Ungdom, Miljøagentene, Birdlife, ornitologforeninger, Jeger og Fisk, speiderorganisasjonene, og mange flere. Sjekk gjerne ut hvilke andre arrangementer som er planlagt lokalt, og se om dere eventuelt kan slå sammen planene.  

På hjemmesiden til friluftslivets år finnes det både en kalender av planlagte arrangement over hele landet, nyttige datoer, samt mulige samarbeidspartnere.

 

Forslag til aktiviteter:  

  • Quiz: enten generelt om naturen, eller om fugler, dyrene i og ved vann, skogsdyr, planter, eller ulike sopp- og nyttevekster 
  • Naturbingo om dyr, insekter, planter og vekster som finnes i nærområdet 
  • Lær å snekre fuglekasser  
  • Sanketur etter spiselige vekster, bær og sopp sammen med en sakkyndig 
  • Lage terrarium  
  • Fuglevandring i nærnaturen  
  • Natursti med poster og oppgaver i skogen  
  • Søppelplukking der dere er 
  • Planteverksted – ha en stand med frø, gamle melkekartonger eller små potter, og jord der folk kan ta med seg noe hjem. Forslag til frø er gulrot, grønnkål eller salat

Hva må planlegges på forhånd?  

  • Først bør dere finne et egnet sted. Tenk på de ulike “postene” og aktivitetene som skal holdes – hva slags underlag trenger dere, trengs det bord eller benker, eller noen spesifikke naturtyper som for eksempel skog, en bekk eller strand i umiddelbar nærhet?  
  • Tenk nærnatur og tilgjengelig – kort og enkel reisevei gjør det lettere å bli med for flest mulig!  
  • Legg en plan for hvilke aktiviteter dere ønsker å holde og hvem som har ansvaret. Trenger dere fagpersoner eller kjent-personer, for eksempel sopp- og nyttevekstkyndige eller en biolog? Hvor mange frivillige fra lokallaget trenger dere?  Mange lokallag har gjerne selv slike kjent-personer, eller kjenner frivillige som er gode til å formidle.
  • Planlegg en informasjonsstand om Naturvernforbundet. Avtal at noen i laget har ansvar for å snakke med nye fjes, informere om hva Naturvernforbundet gjør, og inviter til neste arrangement. Bruk gjerne våre tips tips til naturvennlig friluftsliv  som en samtalestarter.
  • Lag et budsjett for aktivitetsdagen (utstyr, enkel mat og drikke, honorar til fagpersoner, promotering av arrangementet og mer) og søk aktivitetstilskudd til å dekke utgiftene.
  • Promoter aktivitetsdagen – annonser på sosiale medier, få forhåndsomtale i lokalavisen, og inviter i lokalsamfunnet. Tenk på hvilke andre organisasjoner, klubber og grupper som kan være interessert i å være med både som deltaker eller som med-arrangør. Vær inkluderende og prøv å aktivt invitere grupper som ikke er med fra før, som for eksempel foreninger som jobber med integrering.

Ta gjerne kontakt med organisasjonsrådgiverne Sara Andersen Vågenes og Ane Nordgård Brohaug hvis dere har spørsmål, på organisasjon@naturvernforbundet.no . Vi kan hjelpe med å finne en lokal samarbeidsorganisasjon, promotere arrangementet i sosiale medier, sende informasjons- og profileringsmateriell og mye mer.  

Har dere gode ideer til aktiviteter som bør komme på listen? Send dem til oss!